Evo što gazirana zaslađena pića rade vašem tijelu unutar sat vremena

Gazirana pića bogata šećerom već su dugo na lošem glasu zbog negativnih utjecaja na zdravlje, ali manje je pažnje posvećeno njihovim dijetalnim varijantama. Ove inačice često ne sadrže šećer, no sadrže umjetne zaslađivače poput aspartama, što može izazvati zabrinutost zbog potencijalnih zdravstvenih rizika, piše Klik.

200 puta slađi od saharoze, a koristi se u ‘dijetalnim’ pićima

Aspartam, umjetni zaslađivač koji je 200 puta slađi od saharoze, koristi se u mnogim pićima poput dijetnih pića. Prema Elli Allred, tehničkoj nutricionistici u NutriCentreu, aspartam može prevariti tijelo da misli kako je konzumiralo šećer, što može pokrenuti lančanu reakciju u organizmu.

“Čim osjetite slatkoću dijetnih gaziranih pića, vaše tijelo se priprema za unos šećera, a gušterača počinje lučiti inzulin”, izjavila je Allred za Daily Mail.

Ovaj nagli porast inzulina, prema Allred, smanjuje osjetljivost gušterače na inzulin, što povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Inzulin također potiče taloženje masnog tkiva, osobito oko struka, čime se povećava rizik od srčanih bolesti.


Pročitajte više: Pet najgorih namirnica koje možete pojesti. Prepune su šećera i soli


Zaslađena gazirana pića: što se događa s tijelom

Unutar 20 minuta od konzumacije, tijelo počinje oslobađati inzulin, a prema Allred, to može dovesti do pada razine šećera u krvi. Ovo stanje može izazvati snažnu želju za slatkim, pa se može dogoditi da posegnete za još jednim dijetalnim napitkom, čime se ciklus ponavlja.

Nakon 40 minuta, Allred tvrdi da aspartam može aktivirati “centar nagrađivanja” u mozgu, što stvara rizik od ovisnosti o slatkom okusu. Nakon sat vremena, mozak bi mogao potaknuti još veće žudnje jer tijelo misli da je primilo šećer, iako zapravo nije.

Aspartam se ne koristi samo u gaziranim pićima; može se pronaći u nizu proizvoda poput žvakaćih guma i paste za zube. Unatoč mnogim istraživanjima o njegovim potencijalnim zdravstvenim rizicima, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zaključila je da je potrebno konzumirati znatno veće količine pića s aspartamom kako bi se premašio preporučeni dnevni unos.

Prema WHO-u, preporučeni dnevni unos aspartama iznosi 0-40 mg po kilogramu tjelesne težine. Za odraslu osobu tešku 70 kilograma, to bi značilo da bi trebalo popiti između 9 i 14 limenki dijetalnog gaziranog pića dnevno da bi se premašio ovaj prag, pod uvjetom da nema dodatnog unosa iz drugih izvora hrane. Kao i kod većine stvari, umjerenost je ključ.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -