7 načina kako nam psi pomažu očuvati mentalno zdravlje

Stres, tjeskoba i depresija postali su skoro pa svakodnevica u životima brojnih ljudi, pa je pronalaženje načina za očuvanje mentalnog zdravlja postalo imperativ. Među različitim strategijama izdvajaju se kućni ljubimbci, točnije – psi. Ne samo da općenito unose radost u živote svojih vlasnika, već zaista imaju i brojne pozitivne učinke na mentalno zdravlje.

Smanjenje stresa i anksioznosti

Istraživanja su pokazala da interakcija s psom može značajno smanjiti razinu kortizola, hormona stresa. Milovanje psa ili jednostavno provođenje vremena s njim može izazvati osjećaj smirenosti. Također, briga o psu pruža osjećaj svrhe, što pomaže osobama koje pate od tjeskobe. Pas kao kućni ljubimac često postaje izvor emocionalne podrške, pomažući ljudima da se lakše nose s izazovima svakodnevnog života.

Povećanje fizičke aktivnosti

Psi zahtijevaju redovite šetnje i igru, što vlasnike potiče na fizičku aktivnost, piše Heart.org. Poznato je da vježbanje, poput hodanja ili trčanja, ima pozitivan učinak na mentalno zdravlje jer oslobađa endorfine, hormone sreće. Ove aktivnosti ne samo da pomažu u smanjenju simptoma depresije, već i pomažu u održavanju rutine, što je ključno za stabilnost u životu osoba koje se bore s mentalnim poteškoćama.

Osjećaj pripadnosti i socijalizacija

Psi mogu biti izvrsni katalizatori socijalnih interakcija. Šetnja sa psom često vodi do razgovora s drugim vlasnicima pasa ili ljudima u susjedstvu, što može smanjiti osjećaj izolacije, jedan od glavnih okidača depresije. Osobe koje se osjećaju usamljeno često pronalaze utjehu u društvu psa, koji nudi bezuvjetnu ljubav i podršku.


Pročitajte više: Mali psi – ovih 10 pasmina najbolje su za obitelji s djecom


Rutina i odgovornost

Briga o psu zahtijeva određenu strukturu i rutinu, što je važno za ljude s mentalnim poteškoćama. Održavanje svakodnevnih obaveza prema ljubimcu – od hranjenja do šetnje – može pomoći u uspostavljanju stabilnosti u životu. Osjećaj odgovornosti za drugo biće daje svrhu i može pomoći osobama da se lakše nose s vlastitim izazovima.

Terapijski psi i emocionalna podrška

Mnogi psi se treniraju za pružanje emocionalne podrške ili postaju terapeutski psi, posebno za ljude koji pate od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), depresije i anksioznosti. Ovi psi su obučeni da pruže specifičnu pomoć – bilo kroz umirujuću prisutnost, fizički kontakt ili čak upozoravanje na početak napada panike. Terapeutski psi pomažu ljudima da se osjećaju sigurnije, smirenije i emocionalno stabilnije.


Pročitajte više: Kakvi genijalci! Najpametniji psi pamte imena predmeta dvije godine


Poboljšanje samopouzdanja

Interakcija s psom može poboljšati osjećaj vlastite vrijednosti. Psi ne prosuđuju, ne kritiziraju i prihvaćaju svoje vlasnike bez obzira na njihove mane ili slabosti. Ovaj osjećaj prihvaćenosti i bezuvjetne ljubavi može značajno poboljšati samopouzdanje osobe, što je ključno u procesu oporavka od različitih mentalnih poteškoća.

Mindfulness i smirenje

Psi žive u trenutku, što može pomoći vlasnicima da se usmjere na sadašnjost i prakticiraju mindfulness – tehniku svjesnog prisustva u sadašnjem trenutku. Promatranje načina na koji pas uživa u jednostavnim stvarima, poput igre ili šetnje, može pomoći vlasnicima da se oslobode stresa i briga o prošlosti ili budućnosti te se usmjere na trenutni osjećaj zadovoljstva.

U svijetu u kojem je očuvanje mentalnog zdravlja sve veći izazov, pas može biti vrijedan saveznik u ovoj “borbi”. Njihova bezuvjetna ljubav i odanost čine ih pravim prijateljima u teškim trenucima – donose radost i spokoj u svakodnevni život svojih vlasnika. Gledanje psa u oči može proizvesti veći osjećaj dobrobiti od bilo kojeg komercijalno dostupnog proizvoda, piše The Guardian.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -