4 namirnice za lijepu i čistu kožu lica. Dodajte šaku oraha u sve!

Mogu li određene namirnice pomoći kod problema s kožom? Da! Baš kao što određena hrana može pogoršati stanje naše kože, druga hrana može pomoći u ublažavanju kožnih problema, kaže stručnjakinja Carolina Schneider za RealSimple.com, prenosi Večernji list. Otkrivamo i namirnice za čistu kožu.

Pomaže i u liječenju hormonske neravnoteže

Hrana bogata cinkom, poput sjemenki bundeve, leće, graha i indijskih oraščića, također podržava zdravlje kože regulirajući proizvodnju ulja i smanjujući upalu“, objašnjava.

Hrana bogata cinkom može biti posebno korisna za liječenje hormonske neravnoteže, koja često negativno utječe na kožu, dodaje.

“Cink igra ulogu u kontroli proizvodnje ulja jer smanjuje količinu muških hormona koji mogu doprinijeti nastanku akni i masne kože“.

Promjene u boji kože i ožiljci također se mogu smanjiti uz pomoć hrane koju jedemo, osobito hrane bogate antioksidansima, proteinima i vitaminom C.

“Hrana poput borovnica, malina, kelja, špinata, brokule i mrkve smanjuje oksidativni stres, koji je povezan s poremećajima pigmentacije kože poput melazme”, objašnjava Schneider. U nastavku pogledajte koje namirnice vam mogu pomoći da postignete čistu kožu.


Pročitajte više: Nutricionistica otkriva ključne savjete zdrave prehrane u ubrzanom svijetu


Namirnice koje mogu pomoći

Masnija riba: Riba poput lososa i srdela, bogata je protuupalnim sastojcima. Omega-3 masne kiseline igraju ulogu u održavanju lipidne barijere kože, što može biti ključno za hidrataciju i zaštitu od oštećenja iz okoliša. Bilo da je ubacite u salatu ili sporo pečete uz brokulu, masna riba odlična je namirnica za čistu kožu.

Rajčice: Rajčice nisu samo ukusne, njihovo konzumiranje može poboljšati teksturu kože, tvrdi dermatologinja dr. Macrene Alexiades. “Likopen, koji se nalazi u rajčicama, dokazano poboljšava teksturu i kvalitetu kože”, objašnjava. Dok su naša tijela podložna oksidativnom stresu, poznatom i kao neravnoteža antioksidansa, likopen može smanjiti fizičke nuspojave i poboljšati opće zdravlje kože.

Orah: Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama i cinkom, oboje ključnim za zdravlje kože. Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u održavanju barijere vlage kože, dok je cink važan za zacjeljivanje kože. Oni su također lako prenosivi i savršeni za grickanje u pokretu. Dodajte šaku oraha u svoj doručak, ručak ili večeru i primijetite kako vam tekstura kože postaje glađa s vremenom.

Paprika: U tijelu postoji obilje kolagena, a u kombinaciji s hranom bogatom vitaminom C, možemo potaknuti njegovu proizvodnju. U jednoj šalici nasjeckane paprike ima više vitamina C nego što je potrebno za naše dnevne potrebe, a prednosti tu ne staju. Karotenoidi u paprici, poput beta-karotena, također pomažu u zaštiti od oštećenja od sunca, održavajući kožu zdravom.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zeleni čaj ljekovitost

Što se dogodi u vašem tijelu kad pijete zeleni čaj?

Istraživanja pokazuju da bi zeleni čaj mogao biti jedan od najzdravijih napitaka koje možete piti. Stručnjaci su otkrili sve prednosti konzumacije...
- Advertisment -