Melatonin za dobar san – zašto je važan

Melatonin je hormon spavanja koji utječe na dobar san, a često se upravo zbog toga naziva i hormonom sna. Prirodno se proizvodi u organizmu i luči se iz malene endokrine žlijezde epifize u mozgu. Važan je za reguliranje unutarnjeg biološkog sata koji određuje vrijeme kada će vam se početi spavati te kada ćete se probuditi.

Međutim, s godinama i različitim stanjima te tegobama, razina proizvodnje hormona melatonina prirodno pada. Tada se javljaju poteškoće s usnivanjem, isprekidan san, prerano buđenje i općenito nesanica koja može potrajati kroz duže ili kraće razdoblje.

Do sada mnoge obavljene znanstvene studije govore o koristi melatonina u spreju. Istraživanja ukazuju na to da takva formulacija može potaknuti brži san i skratiti vrijeme usnivanja, a time i utjecati na kvalitetu sna.

Budući da je kvalitetan san važan za cjelokupno funkcioniranje organizma te fizičko i psihičko zdravlje, važno je reagirati odmah u trenucima kada se san poremeti. Tijekom spavanja stanice organizma se obnavljaju i regeneriraju.

Kada dolazi do smanjenog lučenja melatonina?

Lučenje melatonina pojačano se odvija u večernjim satima i priprema nas na uspostavljanje što kvalitetnijeg sna. Naime, upravo mrak i tama mogu potaknuti njegovu proizvodnju govoreći organizmu da je vrijeme za odlazak na spavanje.

No, lučenje melatonina može biti usporeno i prekinuto nekim našim navikama ili promjenama u organizmu, a to su najčešće:

  • kasno konzumiranje kofeinskih napitaka
  • stresne situacije
  • izloženost svjetlu u kasnim večernjim satima
  • upotreba elektroničkih uređaja prije spavanja
  • hormonalne promjene kod žena poput menopauze ili PMS-a
  • starija životna dob kada dolazi do smanjene proizvodnje melatonina

Pročitajte više: San utječe na debljanje? Donosimo 5 savjeta za bolji san


Kako potaknuti proizvodnju melatonina?

Stvaranje melatonina možemo pokušati potaknuti i prirodnim putem i to na sljedeće načine:

  • uspostavljanjem stalne rutine spavanja
  • izloženošću svjetlosti tijekom dana (dnevna svjetlost pomaže u proizvodnji melatonina)
  • podešavanjem idealne temperature prostorije za spavanje od 17 do 19 stupnjeva
  • izbjegavanjem teških i obilnih obroka u večernjim satima
  • opuštanjem ili meditacijom netom prije odlaska na spavanje
  • izbjegavanjem upotrebe elektroničkih uređaja i izloženosti jakom svjetlu u večernjim satima
  • korištenjem melatonina

Melatonin sprej za brži i lakši san

Želite li sigurno i prirodno potaknuti brži i lakši san, dodajte životu još spavanja kao top uz Nutripharm® Melatonin rapid oralni sprej.

Ponekad je zaista teško dobro se naspavati – svakodnevne obveze, stresne situacije i ostale promjene životnog ritma uvelike utječu na san. A kako biste usprkos tome jutro dočekali svježi i odmorni, prije spavanja uzmite posebno dizajniranu i patentiranu emulziju melatonina u spreju. Upravo oralna primjena u spreju osigurava bolju apsorpciju i brže djelovanje. Dovoljno je jednu dozu raspršiti ispod jezika neposredno prije odlaska na počinak i pričekati 30 sekundi prije gutanja. 

Stoga, ako imate problem s uspavljivanjem ili često mijenjate vremenske zone uslijed odlazaka na sastanke te patite od jet-laga i njegovih posljedica, Nutripharm® Melatonin rapid će vam biti važan suputnik za mirne noći i što brži povratak u svakodnevnu rutinu.

Melatonin doprinosi skraćenju vremena potrebnog da zaspite i ublažavanju subjektivnih osjećaja povezanih s promjenom vremenskih zona pri putovanju zrakoplovom.

Koristan učinak za skraćenje vremena potrebnog da zaspite postiže se uzimanjem 1 mg melatonina kratko prije spavanja, a ublažavanje subjektivnih osjećaja povezanih s promjenom vremenskih zona pri putovanju zrakoplovom postiže se minimalnim unosom 0,5 mg prije spavanja prvog dana putovanja te sljedećih nekoliko dana po dolasku na odredište.

Melatonin kao dodatak prehrani za dobar san izrazito je popularan, a razlog leži u tome što je prepoznata njegova korist za dobar san i brže usnivanje. Isprobajte Nutripharm® Melatonin rapid u spreju – prestanite brojati ovčice i dodajte životu još dobrog sna!

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -