Bivša prva dama Milka Mesić supruga je držala ‘na zemlji’, a zbog obitelji je napustila fakultet

Milka Mesić, supruga bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, umrla je jučer u 86. godini života, doznao je Jutarnji list. Rođena je u rujnu 1939. godine u mjestu Slabinja u Sisačko-moslavačkoj županiji. Tijekom studija psihologije u Zagrebu bavila se i baletom, a tada je, točnije 1960. godine, upoznala i budućeg supruga. Mesić je otišao na plesnu večer na kojoj je pjevao Zvonko Špišić te se birao najbolji plesni par, a Milka je bila u žiriju. Mesić je zamolio prijatelja koji ju je poznavao da ga upozna s njom.

Nesuglasice su zaboravljali idući dan

Par se vjenčao već sljedeće godine, 1961., kada je Stjepan položio posljednji ispit na fakultetu. Ubrzo su dobili prvu kći Sašu te je Milka na trećoj godini studija, zbog preseljenja u Orahovicu nakon rođenja prvog djeteta te suprugove diplome, odlučila napustiti fakultet. Godine 1963. dobili su i drugu kći, Dunju.

Prijatelji obitelji Mesić govorili su kako je pred javnošću uvijek povučena Milka oduvijek predstavljala čvrstu vezu svoga supruga sa zbiljom, piše Večernji list. Nije voljela otkrivati detalje iz privatnog života te je čuvala privatnost svoje obitelji koliko god je mogla. Suprug ju je često nagovarao da zajedno idu u službene državne posjete, ali ona je to uporno odbijala, čak i kada se protokolarno očekivalo da se pojavi. Otišla je samo nekoliko puta, i to kada ju je posebno zanimala neka zemlja ili je htjela upoznati nekog državnika.

Godine 2008. u vatrogasnom domu u Požegi za Valentinovo su se okupili bračni parovi koji su 50 ili više godina u braku. Kako bi im zaželio još puno sretnih godina, posjetio ih je i tadašnji predsjednik Mesić, piše 24sata. Tada je rekao da supruzi nije kupio ništa za Valentinovo, ali da će za tri godine proslaviti zlatni pir te da se u 47 godina braka nisu nikad ozbiljnije posvađali.

“Još se nije dogodilo da po par dana ne razgovaram sa svojom suprugom”, rekao je Mesić tada i dodao da nesuglasice drugi dan zaborave.


Pročitajte više: “Kog boli briga za božićne ukrase” – Koja je uloga ‘prve dame’?


Milka Mesić skoro je dobila otkaz, ali kolege su stali iza nje

Nakon godina uspjeha i prosperiteta, ali i zbivanja u Karađorđevu i obračuna s Hrvatskim proljećem, Milka i njezina obitelj našli su se u nemilosti. On je ostao bez svih funkcija i bez posla, a mnogi su pred progonom bježali i u inozemstvo. Stjepan je Milki rekao da neće bježati, da će pristati i na suđenje i na zatvor. Tužio je Dom zdravlja i s novcem od odštete Milka i njihove kćeri otišle su u Zagreb.

Uskoro su prodali kuću u Orahovici pa kupili mali stan u Ožegovićevoj ulici nedaleko od Kvaternikova trga. Milka se ubrzo zaposlila u vrtiću u Studentskom gradu. No, kada je njezin suprug već bio u kaznionici, otkriveno je čija je supruga pa su joj htjeli dati otkaz. Kolege su stali iza nje te otkaz nije dobila, radila je u Studentskom gradu još godinama. Poslije se zaposlila u vrtiću na Pantovčaku i tu dočekala mirovinu.

Zanimljivo je da je Porezna uprava na zahtjev Općinskog kaznenog suda u Zagrebu ustanovila da je Milka tijekom 2010. godine ostvarila 33.192,96 kuna mirovine, a stekla je nekretninu na adresi Borčec 68 u vrijednosti 1,871.687,48, piše Poslovni dnevnik.

“Iako je očit nerazmjer između onoga što je Milka Mesić uprihodovala te potrošila 2010., nitko dosad nije istražio kako je to moguće. Državne institucije očito su povjerovale bivšem predsjedniku Mesiću da su mu novac posudili prijatelji čiji identitet odbija otkriti”, pisalo se tada. Iz USKOK-a je tada stigla i neslužbena potvrda da se provode predistražne radnje zbog anonimne prijave u kojoj se postavlja pitanje porijekla novca kojim je supruga bivšeg predsjednika kupila dva stana u podsljemenskoj zoni za gotovo dva milijuna kuna u gotovini, spominje se u tekstu.

Foto: Instagram @thecroats

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kemikalije u vodi

U čak 99 posto flaširanih voda pronađena opasna kemikalija

Istraživanje provedeno na uzorcima pitke vode iz 15 zemalja otkrilo je zabrinjavajuću prisutnost toksičnih tvari u vodi iz slavine i flaširanoj...
- Advertisment -