U čak 99 posto flaširanih voda pronađena opasna kemikalija

Istraživanje provedeno na uzorcima pitke vode iz 15 zemalja otkrilo je zabrinjavajuću prisutnost toksičnih tvari u vodi iz slavine i flaširanoj vodi, ukazujući na globalni problem. Perfluorooktanska kiselina (PFOA) i perfluorooktanski sulfonat (PFOS), poznati kao “vječne kemikalije” (PFAS), pronađeni su u više od 99 posto uzoraka flaširane vode iz Azije, Europe, Sjeverne Amerike i Oceanije, piše Klik.

PFAS su perfluorirane tvari koje se često koriste u industriji zbog svojih jedinstvenih svojstava – one čine materijale otpornima na mrlje, vatru i prianjanje. No, ono što ih čini posebnima, ujedno je i problem – ove kemikalije ne razgrađuju se u prirodi, što dovodi do njihovog nakupljanja u okolišu, posebice u vodenim izvorima.

Voda iz slavine također nije imuna

Istraživanje je pokazalo da su i uzorci vode iz slavine kontaminirani PFAS-om, iako razine tih tvari variraju ovisno o regiji. Primjerice, testiranja provedena u Birminghamu (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Shenzhenu (Kina) otkrila su niže razine PFAS-a u britanskoj vodi u odnosu na kinesku, ali obje su zemlje imale prisutnost tih kemikalija. Dobra vijest je da filtracija ili kuhanje vode može ukloniti između 50 i 90 posto tih tvari.

“Naša otkrića ističu raširenu prisutnost PFAS-a u pitkoj vodi i učinkovitost jednostavnih metoda obrade za smanjenje njihovih razina. Korištenje jednostavnog filtra za vodu ili kuhanje vode može značajno smanjiti količinu tih tvari,” izjavio je koautor studije, profesor Stuart Harrad s Univerziteta u Birminghamu.

Iako trenutačne razine PFAS-a u većini uzoraka ne predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem, Harrad naglašava važnost stalnog nadzora i regulacije kako bi se zaštitilo javno zdravlje. “Ovaj rad pruža vrijedne podatke o prisutnosti PFAS-a u pitkoj vodi te praktična rješenja za smanjenje izloženosti potrošača putem pitke vode. To je važan korak prema osiguravanju sigurnije vode za piće za zajednice diljem svijeta”.


Pročitajte više: Europske vode su bolesne: Dvije trećine je puno kemikalija i mikroplastike


Flaširana voda nije uvijek sigurnija

Studija je pokazala da prirodna mineralna voda sadrži veće koncentracije PFAS-a u usporedbi s pročišćenom vodom. Iako su koncentracije ispod preporučenih razina za zdravlje, istraživanje je potvrdilo ono što su prethodne studije već nagovijestile – PFAS se šire u okolišu, ne birajući izvor vode.

“Povećana svijest o prisutnosti PFAS-a u vodi iz slavine i flaširanoj vodi može potrošačima omogućiti donošenje informiranijih odluka, potičući ih na korištenje metoda pročišćavanja vode”, dodao je koautor studije, profesor Yi Zheng sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju u Južnoj Kini.

“Naša otkrića također sugeriraju da potencijalni zdravstveni rizici povezani s PFAS-om u pitkoj vodi mogu biti pod utjecajem životnog stila i ekonomskih uvjeta, što ukazuje na potrebu za daljnjim istraživanjima iz socio-ekonomske perspektive”.


Pročitajte više: I voda iz slavine može biti bez kamenca


Mogućnosti smanjenja rizika

Postoje učinkovite i relativno jeftine metode za uklanjanje PFAS-a iz pitke vode, no one ovise o spremnosti vlada da poduzmu konkretne mjere. Još bolji pristup bio bi spriječiti onečišćivače da uopće ne ispuštaju ove tvari u okoliš.

Ova studija, objavljena u časopisu ACS ES&T Water, predstavlja važan korak u razumijevanju globalnog problema PFAS-a te pruža praktična rješenja za smanjenje izloženosti potrošača putem pitke vode. Dugoročna rješenja zahtijevaju zajedničku suradnju znanstvenika, vlada i industrije kako bi se smanjio utjecaj ovih toksičnih tvari na zdravlje i okoliš.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žene mentorice

Dokazano je: žene su bolji mentori. Ove žene to potvrđuju

Jeste li znali da žene mentorice poboljšavaju produktivnost? Harvard Business School proveo je istraživanje koje je pokazalo da žene mentorice poboljšavaju...
- Advertisment -