Der Spiegel prozvao Šuicu: ‘Da sam nešto krila, objavila bih slike’

Njemački tjednik Der Spiegel u posljednjem je broju napao potpredsjednicu Europske komisije Dubravku Šuicu spočitavajući joj da je potencijalno prekršila pravila lobiranja.

Zatajila sastanke?

“Potpredsjednica Europske komisije možda je prekršila pravila lobiranja”, naslov je u spomenutom tjedniku, koji nastavlja: “Prema informacijama Spiegela, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica tajila je Komisiji lobističke sastanke. Konzervativnoj Hrvatici sada prijete sankcije”.

Kako navode u članku, povjerenica Europske unije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica na web stranici Europske komisije nije objavila najmanje 19 sastanaka s lobističkim skupinama i tvrtkama od 2020. do 2023. godine. Time je Šuica, piše tjednik, potencijalno prekršila Kodeks ponašanja (Code of Conduct) članova Europske komisije koji propisuje da svi sastanci s lobističkim udrugama moraju biti transparentni.

Ti sastanci, nastavlja Der Spiegel, uključivali su, između ostaloga, sastanke s Microsoftom, Svjetskim ekonomskim forumom i Uefom, prenosi Jutarnji.


Pročitajte više: Na konferenciji ‘Izazovi suvremenog roditeljstva’ otvaramo ključna pitanja za sigurnost djece


Ne moraju svi sastanci biti deklarirani

Šuica je sama te fotografije podijelila na svom profilu na X-u, ali sastanke nije prijavila povjerenstvu. Na upit Spiegela, jedna glasnogovornica im je objasnila da se radilo o “spontanim sastancima, govorima ili intervjuima” koji ne moraju biti deklarirani. Dva sastanka će se naknadno prijaviti.

Dubravka Šuica rekla je Jutarnjem listu da je njemačkom tjedniku odgovorio glasnogovornik Europske komisije i da se možemo obratiti njemu, piše N1.

“Da sam nešto zatajila, ne bih objavila fotografije na X-u”, kratko je komentirala Dubravka Šuica.

Foto: Europska komisija

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

sterilizacija mačaka

Zašto je važno kastrirati ili sterilizirati vaše mace

Životinje se ne kastriraju, odnosno steriliziraju samo zbog sprečavanja razmnožavanja, već se time sprečavaju i kontaktno prenosive zarazne bolesti kao što...
- Advertisment -