Julija Navaljna kandidirat će se za rusku predsjednicu: ‘Učinit ću sve da Putinov režim padne’

Julija Navaljna, udovica ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navalnog, rekla je za BBC da namjerava biti predsjednica Rusije. Tu odluku je kaže, kao i mnoge druge, donijela sa svojim suprugom, prenosi N1.

Julija Navaljna zna da se suočava s uhićenjem ako se vrati kući dok je Putin još na vlasti. Njegova administracija ju je optužila za sudjelovanje u ekstremizmu.

Njezin suprug, najglasniji kritičar predsjednika Vladimira Putina, osuđen je na 19 godina za ekstremizam, optužbe koje su smatrane politički motiviranim. Navalni je umro u veljači u brutalnoj kažnjeničkoj koloniji u Arktičkom krugu. Američki predsjednik Joe Biden rekao je da nema sumnje da je Putin kriv. Rusija negira da je ubila Navaljnog.

“Učinit ću sve da Putinov režim padne što prije”

Predstavljajući “Patriot”, memoare koje je njezin suprug pisao prije smrti, Navalna je ponovila svoje planove da nastavi muževu borbu za demokraciju, piše BBC, a prenosi Index.

“Kad dođe vrijeme sudjelovat ću na predsjedničkim izborima kao kandidatkinja. Moj politički protivnik je Vladimir Putin. I učinit ću sve da njegov režim padne što prije”, rekla je Navaljna. No, sada to mora biti izvan Rusije.

Navalna govori da se ne može vratiti dok je Putin na čelu, ali se veseli danu za koji vjeruje da će neizbježno doći, kada Putinova era završi i Rusija se ponovno otvori. Baš kao i njezin suprug, vjeruje da će biti prilika za održavanje slobodnih i poštenih izbora. Kad se to dogodi, kaže da će biti tamo.

Navalna kaže da je bila spriječena posjećivati ​​ili razgovarati s mužem dvije godine prije nego što je umro. Ona kaže da je Aleksej bio mučen, izgladnjivan i te da su ga držali u strašnim uvjetima.


Pročitajte više: Hrabra novinarka Rachel Scott napala Putina: ‘Čega se bojite?!’


“Želim da Putin bude u istim uvjetima kao Aleksej”

Nakon njegove smrti, SAD, EU i Velika Britanija najavile su nove sankcije Rusiji. To je uključivalo zamrzavanje imovine šest šefova zatvora koji su vodili kažnjeničku koloniju Arktičkog kruga i druge sankcije protiv sudaca uključenih u kaznene postupke protiv Navaljnog.

Reakciju međunarodne zajednice na smrt svog muža Navaljna naziva “šalom” i poziva ih da se “malo manje boje” Putina. Ona želi vidjeti predsjednika zatvorenog.

“Ne želim da bude u zatvoru, negdje u inozemstvu, u lijepom zatvoru s računalom, finom hranom… Želim da bude u ruskom zatvoru. I nije samo to – želim da bude u istim uvjetima kao Aleksej. Meni je to jako važno”, govori Navalna.

Rusi tvrde da je Navaljni umro prirodnom smrću. Navalna vjeruje da je predsjednik Putin naredio njegovo ubojstvo.

Vladimir Putin odgovara za smrt i za ubojstvo mog muža”, poručuje Julija Navaljna.

Foto: europarl.europa.eu

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

prag za ulazak u sustav PDV-a

Porezna reforma: što se mijenja podizanjem praga za obvezan ulazak u...

Povećanje praga PDV-a s 40.000 na 50.000 eura, obrazloženo usklađivanjem s kretanjem inflacije, rezultirat će smanjenjem broja obveznika PDV-a i, prema...
- Advertisment -