Različiti standardi odjela za ginekologiju tjeraju trudnice na ‘migracije’

Neujednačenost standarda smještaja i pružanja usluga na odjelima ginekologije i porodništva u bolnicama dovela je do “migracija” nekih rodilja iz matičnih ustanova prema drugim ustanovama, o čemu svjedoči virovitička Opća bolnica, koja je postala privlačna za porode.

Trudnice preferiraju Viroviticu

Kako je Hini izjavio ravnatelj Opće Bolnice Virovitica Dinko Blažević, zbog uvjeta koji ta bolnica pruža pri porodu i neposredno nakon njega, gotovo 30 posto rodilja u njihovu novoobnovljenom rodilištu dolazi iz drugih krajeva Hrvatske.

Ističe da je od 13. rujna, kada je počelo korištenje novouređenog rodilišta, do 15. listopada u virovitičkoj bolnici rodilo devet trudnica iz Bjelovarsko-bilogorske županije, četiri iz Koprivničko-križevačke te jedna iz Zagreba. Od tada je u Virovitičkoj bolnici rodilo ukupno pedesetak žena.

Obnova bolnice stajala je 1,3 milijuna eura, što je rezultiralo s dvije moderno uređene, zasebne rađaonice koje osiguravaju privatnost rodilji, a po želji i njezinoj pratnji.

Svjetski uvjeti

Rađaonice su opremljene modernim stolovima za porođaj, monitorima vitalnih funkcija, CTG aparatima za praćenje trudova i fetalnih otkucaja, aspiratorima te aparatom za dušični oksidul (rajski plin). U njima su rodiljama osigurane i druge pogodnosti, kao što su više vrsta pilates lopti, fotelja na napuhavanje i strunjača, sve da bi trudovi i porod bili ugodniji i podnošljiviji. Pored rađaonice je operacijska dvorana u kojoj se obavljaju hitni carski rezovi.

Uz lijekove koji se standardno daju za smanjenje bolova za vrijeme trudova, unazad nekoliko godina koristi se dušični oksidul, koji djeluje analgetski i relaksirajuće. Što je posebno važno rodiljama, na odjelu radi dovoljan broj ginekologa, od kojih su dvojica na subspecijalizaciji fetalne medicine.

Novouređene sobe za rodilje su jednokrevetne sa zasebnim sanitarnim čvorom, kadicom i pultom za njegu novorođenčeta, stolom i stolicama, foteljom za odmor. Sve su klimatizirane, imaju TV prijemnik i priključak za internet.

Jedna je od soba prilagođena za osobe s invaliditetom. Predviđena je i apartmanska, veća soba, koja uz opremu ima ležaj za boravak pratnje trudnice. U sklopu rodilišta postoji posebna čajna kuhinja za rodilje.


Pročitajte više: Osječki ginekolog nepravomoćno osuđen za silovanje dobio je otkaz


Nedostatak ginekologa

Iz Koprivničko-križevačke bolnice, koja je lani također obnovila svoj ginekološki odjel, kažu da su rodiljama na raspolaganju tri jednokrevetne, jedna dvokrevetna i četiri trokrevetne sobe. U 2023. godini u toj je bolnici obavljeno 675 poroda, a do 14. listopada ove godine bilo ih je 555.

Rodiljama je na usluzi pet ginekologa, a na specijalizaciji je još jedan. To očito nije dovoljno jer su dvije specijalistice nakon odlaska u mirovinu sklopile ugovor o djelu pa trenutno rade na pola radnog vremena.

Iz Bjelovarsko-bilogorske županije, odakle su također rodilje počele pristizati u virovitičku bolnicu, kažu da nemaju jednokrevetnih soba na odjelu ginekologije i porodništva. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne, pa trenutno ne postoji mogućnost da s pacijenticom boravi i pratnja.

Zaposleno je sedam specijalista ginekologije i tri specijalizanta, oni su prošle godine obavili ukupno 563 poroda, a do 14. listopada ove godine 507.

Kažu da veća ulaganja na odjelu rodilišta u prethodnim godinama nisu imali, s većim radovima tek će početi. Namjera im je renoviranje dijela rodilišta, te će raditi dva apartmana za rodilje u kojima će biti omogućena prisutnost pratnje.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -