Rizik od raka dojke veći kod žena koje koriste hormonske spirale

Spirala ili intrauterini uložak za kontracepciju koji otpušta hormone povezan je s nešto većim rizikom od raka dojke među mladim ženama, pokazalo je novo dansko istraživanje, piše Euronews, prenosi Telegram.

Ove uređaje za kontracepciju koristi oko 8.1 posto žena u Europi. Dok bakrene spirale ne koriste hormone, druge djeluju tako da polagano otpuštaju hormon sličan progesteronu kako bi se spriječila trudnoća. Zna se da je dugotrajno uzimanje kontracepcijskih pilula povezano s malo većim rizikom od raka dojke, ali se smatralo da je spirala manje rizična.

Praćeno gotovo 80.000 žena

Znanstvenici s Danskog instituta za karcinom uspoređivali su zdravstvene ishode kod 79.000 žena koje su dobile spiralu u dobi od 15 do 49 godina sa skupinom koja nije koristila nikakav oblik hormonske kontracepcije. Žene su praćene 6.8 godina.

Iako je rizik od razvoja raka dojke općenito bio nizak, hormonska spirala povezana je s nešto većim rizikom, sa 14 slučajeva na 10.000 žena, kaže studija objavljena u časopisu JAMA.

Prošle godine istraživači s Oxforda otkrili su da su kontraceptivi koji sadrže progesteron povezani s nešto većim rizikom od raka dojke, bez obzira na vrstu kontraceptiva koji se koristi.


Pročitajte više: Veliki uspjeh! Stručnjaci otkrili test koji predviđa povratak raka dojke


Rizik se mijenja s dobi

Postoji medicinski konsenzus da ukupna dobrobit hormonske kontracepcije nadmašuje štetu. Također, značajno je da se pokazalo da određene spirale smanjuju rizik od raka vrata maternice, endometrija i jajnika.

Rizici povezani s hormonskom kontracepcijom mijenjaju se s dobi. Zato pacijentice, u dogovoru s liječnikom, moraju odlučiti koji je pristup za njih najbolji. Žene iznad četrdesete godine trebale bi razmotriti nehormonske načine zaštite.

Foto: Canva

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -