Na Netflix stiže dokumentarac o Marthi Stewart: uspon, pad i ponovni uspon lifestyle ikone

Na Netflix 30. listopada stiže dokumentarni film “Martha” o 83-godišnjoj Marthi Stewart, jednoj od najpoznatijih žena ovog doba. Iz Netflixa ga opisuju kao iskreni dokumentarac ispričan Marthinim riječima, koji prikazuje nezaustavljivi uspon, nagli pad i teško izboren povratak ikone životnog stila. Redatelj dokumentarca je R.J. Cutlera, iza kojeg su već filmovi o Billie Eilish i Eltonu Johnu.

Gledatelji će dobiti uvid u sve najvažnije trenutke njezinog života. Dokumentarac prati Marthu Stewart od njezine tinejdžerske dobi, kada je radila kao model, pa sve do trenutka kada je postala prva milijarderka u SAD-u koja je sve sama stekla. Dokumentarac govori i o njezinu odrastanju u radničkoj obitelji, ali i skandalu zbog kojeg je završila u zatvoru, piše jutarnji.hr.

Varala je, ali ženama poručuje da bježe od muškarca koji ih prevari

Stewart će govoriti i o svom privatnom životu. U traileru dokumentarca već je otkrila da je tijekom braka koji je trajao od 1961. do 1990. varala svog bivšeg supruga Andrewa Stewarta. Naime, u traileru daje savjete udanim ženama koje su bile prevarene.

“Mlade žene, poslušajte moj savjet, ako ste u braku i muž vas počne varati, on je obično govno. Izađite iz tog braka”, poručila je.

Producent ju je upitao nije li i sama na početku braka imala aferu, na što je ona odgovorila: “Jesam, ali mislim da Andy nikada nije znao za to”. Inače, Martha je sa svojim jedinim suprugom počela izlaziti kad joj je bilo 19, a njemu 23 godine, nakon spoja na slijepo. U to je vrijeme on bio student prava na Yaleu, a zatim se počeo baviti izdavaštvom.

U braku su dobili kćer Alexis Stewart 1965., koja danas ima 59 godina. Razvod je uslijedio 1990., a nakon njihova razlaza Martha je kratko hodala s glumačkom zvijezdom Anthonyjem Hopkinsom. U razdoblju između 1993. i 2008. stalno se mirila i prekidala sa softverskim arhitektom Charlesom Simonyijem. U intervjuu za E! 2023. rekla je da je slobodna žena.

Nakon razvoda, njezin bivši suprug Andrew oženio se Marthinom bivšom asistenticom, Robyn Fairclough, koja je 21 godinu mlađa od njega. I s njom je uslijedio razvod, a onda se ponovno oženio za Shylu Nelson Stewart. Kada je Martha u intervjuu za People 2022. govorila o svome razvodu, nazvala ga je “užasnim”.

“Razvod je užasna stvar za mene jer je moj bio prvi u mojoj obitelji. A to što od razvoda više nismo razgovarali je bilo još bolnije”.


Pročitajte više: Martha Stewart pozirala u kupaćem s 81 godinom


U zatvoru je provela pet mjeseci

Nije joj samo ljubavni život bio buran, već i poslovni. Danas ju promatramo kroz recepte, besprijekoran životni stil, inspirativne projekte… Martha je kroz život postigla nevjerojatan financijski uspjeh i danas je jedna od najutjecajnijih žena poslovnog svijeta, ali život ju nije uvijek mazio. Jedan od neuspjeha bila je presuda zbog trgovine povlaštenim informacijama zbog koje je 2004. završila iza zatvorskih rešetaka. Zbog zavjere povezane s dionicama u zatvoru je provela pet mjeseci, piše tportal.hr.

Iako je to nakratko ukaljalo njezin imidž, Stewart se nije predala, iz svega je izvukla pouku i krenula dalje visoko uzdignute glave. Ona je pravi dokaz za to da se nakon pada uvijek može dignuti i odletjeti u visine. “Radim što želim i to s lakoćom”, napisala je još u srednjoškolskom godišnjaku, a tako živi i danas. Mnogi je smatraju utjelovljenjem američkog sna jer potječe iz skromne obitelji i odrastala je u New Jerseyju, a sama je zaradila svoju prvu milijardu.

No, vratimo se na početak. Iako je isprva namjeravala upisati kemiju, prebacila se na umjetnost i povijest te naknadno povijest arhitekture. Postala je supruga, no nije zapostavila obrazovanje. Godinu nakon vjenčanja vratila se na fakultet kako bi diplomirala, financirajući se modnim angažmanima. Radila je za Chanel, ali i mnoge druge poznate i nepoznate brendove i to sve dok 1965. godine nije rodila Alexis.

Zbog toga se odlučila na promjenu karijere pa je kada je Alexis napunila dvije godine počela raditi na Wall Streetu, čime se bavio i njezin svekar, dok je njezin suprug osnovao izdavačku kuću. Iako nije imala formalnu naobrazbu, postala je burzovna posrednica u maloj tvrtki, koja je u njoj prepoznala potencijal, a njezin intuitivni smisao za poslovanje, kao i ambicija, odmah su bili očiti.


Pročitajte više: Neprocjenjivi poslovni savjeti medijske mogulice Marthe Stewart koji će vam pomoći u osobnom i poslovnom razvoju


Izrazito zahtjevna i manipulativna?

Kada je recesija 1973. pogodila Wall Street, napustila je brokersku kuću i s obitelji se preselila u Connecticut te su renovirali farmu iz 1805. godine, a koja je kasnije postala poznata televizijskim gledateljima jer je na njoj često snimala emisije.

“Živjela sam dva različita života, a onaj da radim od kuće privukao me više od Wall Streeta”.

Svoju prvu knjigu, “Martha Stewart’s Entertaining”, izdala je 1982. godine s Elizabeth Hawes, a postala je najprodavanija kuharica nakon one Julije Child. Za knjigu je dobila predujam od 25 tisuća dolara, a zahvaljujući njoj stekla je nevjerojatnu popularnost, otišla na svoju prvu promo turneju, tražili su je za televizijska pojavljivanja i intervjue… Tijekom godina izdala je mnoge knjige – o pitama, vjenčanjima, Božiću, vrtlarstvu, preuređenju…, a paralelno s time postala je kolumnistica House Beautifula, postavljajući temelje svog brenda Martha Stewart.

Zanimljivo je kako su je tijekom godina, unatoč imidžu za javnost, prema kojem je uvijek bila topla i šarmantna, ljudi koji su s njom imali prilike surađivati optuživali da je izrazito zahtjevna, manipulativna, ali i da ih je često verbalno zlostavljala.

Godine 1986. započela je i njezina televizijska karijera u emisiji “Holiday Entertaining with Martha Stewar“, u kojoj je pripremala jednostavna domaća jela za američki Dan zahvalnosti. Nevjerojatni uspjeh emisije potaknuo ju je da prihvati i nove televizijske angažmane. Nakon toga samo joj je nebo bilo granica, a novi angažmani i unosni ugovori samo su se nizali.


Pročitajte više: Slavne žene koje su u 40-ima i 50-ima postale poduzetnice!


‘U mom životu nema hijerarhije’

Negdje pred kraj 90-ih Stewart je osnovala tvrtku Martha Stewart Living Omnimedia, a samo dvije godine nakon osnivanja stavila ju je na burzu i napravila pravu pomutnju na Wall Streetu. Dionice tvrtke omogućile su njezinim obožavateljima iz cijele zemlje da i sami imaju djelić njezinog sna za samo 18 dolara po dionici. Vrijednost je rasla, a Stewart je u rukama držala 70 posto tvrtke čija je vrijednost narasla gotovo preko noći na milijardu dolara. Upravo zahvaljujući tome postala je prva žena milijarderka koja je sama zaradila novac.

Kad je riječ o savršenom funkcioniranju tima, Stewart kaže da je jedna stvar ključna kako u njezinom, tako i u svakom poslu, a to je da nikada ne smijete misliti da ste bolji od drugih. Za nju jednaku vrijednost imaju kreativni direktori, kao i spremačice:

“U mom životu nema hijerarhije. Oprat ću pod ako trebam, iznijet ću i smeće ako drugi nisu. Glavni direktor treba biti dostupan svima i u svakom trenutku, ako je to moguće”.

Foto: Canva / Wikimedia Commons

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -