VIDEO: Ivana Plechinger: ‘Nakon moždanog udara, više ništa nije bilo isto’

Traumatski događaj je stresan ili zastrašujući događaj koji može ostaviti dubok emocionalni trag na osobu. Takvi događaji često uključuju osjećaj ugroženosti, bespomoćnosti ili gubitka kontrole, poput prirodnih katastrofa, nesreća, nasilja ili gubitka voljene osobe. Posljedice mogu značajno utjecati na mentalno zdravlje, piše HRT.

Trauma koja liječi

Često se javljaju simptomi PTSP, ponovnog proživljavanja traume kroz noćne more ili flashbackove, izbjegavanja situacija koje podsjećaju na traumu, pojačane razdražljivosti i anksioznosti te poteškoća sa spavanjem. Dugoročni utjecaj trauma može uključivati i depresiju, anksiozne poremećaje, poteškoće u održavanju međuljudskih odnosa i osjećaj trajne nesigurnosti, a oporavak može biti jako težak.

Osobno iskustvo transformacije nakon traumatskog događaja u podcastu PSIHOLOGIJA podijelila je autorica knjiga „Ono što ostaje, uvijek ljubav je“ te „Da sam ovo barem znala ranije“ te koautorica međunarodnog bestselera „Transformation lessons“, pjevačica, voditeljica Ivana Plechinger.

Plechinger je doživjela dramatičnu transformaciju nakon što je 2012. godine u 39. godini pretrpjela moždani udar. Unatoč teškoj životnoj situaciji, istaknula je kako joj je taj trenutak zapravo bio dar koji joj je omogućio da preispita svoje životne prioritete.


Pročitajte više: Upoznajte Ljerku i Kate: Pršte energijom i optimizmom iako su se više puta borile s karcinomom


Promijenila život iz korijena

“Zaista mislim da je moždani udar za moj život bio jedan veliki dar jer nakon njega više ništa nije bilo isto u mom životu. Ja sam taj dar, iako je došao ružno zapakiran, pažljivo otpakirala i shvatila sam zašto je to zapravo dobro za moj život”, kaže.

Prije moždanog udara, osjećala se neispunjeno, unatoč uspješnoj karijeri i dobrom javnom imidžu.

“Osjećala sam da nešto nije u redu, kao da me nešto koči”, prisjeća se. Kada je došlo do moždanog udara “bila sam dezorijentirana, znala sam da sam u svojoj kući, ali nisam imala pojma gdje sam, ističe Ivana.

Prolazila je kroz težak oporavak i suočavala se s brojim izazovima.

“Meni je trebalo 3 mjeseca da prihvatim činjenicu da mi se to dogodilo. Mislila sam da se to događa samo starijim ljudima”, priznala je.

‘Neki nemaju sreću da prežive – ja sam imala’

Ključni trenutak njezinog početka transformacije dogodio je kada joj je prijateljica postavila pitanje: “Koliko godina je tvoja mama imala kada je umrla? ” i ono joj je promijenilo njezinu perspektivu.

“S tih istih 39 godina moja je mama otišla s ovog svijeta. Ja sam ostala živa mojoj djeci i mome mužu. To ne može biti slučajno to ne može biti nekakva kazna, to mora biti nešto dobro za mene. Naći ću što je to dobro. Prihvatila sam to što se dogodilo i počela sam kroz zahvalnost gledati sve što se dogodilo i na takav način napredovati”, ispričala je Plechinger.

“Odjednom sam shvatila – moja djeca i moj muž trebaju mene. Ne mogu ih ostaviti”.


Pročitajte više: “Crkve neće biti punije ako se nedjeljom ne radi”, Bruno Šimleša


Zahvalnost je njezin vodič

Kroz introspekciju, dublje je istražila uzroke svojih problema

“Naše bolesti ne počinju u fizičkom tijelu; one počinju u našoj energiji”, naglasila je.

“Morala sam preuzeti odgovornost za svoje zdravlje i shvatiti što se zapravo dogodilo”.

Zahvalnost je postala njezin vodič

“Naučila sam gledati na sve što se dogodilo s dubokom zahvalnošću. Čak i u najtežim trenucima, pronašla sam sitnice za koje sam mogla biti zahvalna, kaže. Taj proces me naučio da u svemu, pa čak i u teškim situacijama, postoji nešto dobro”, dodaje Ivana.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Mačja hrana je opasna za pse. Evo zašto je ne smiju...

Psi i mačke su vrlo različite životinje s posebnim prehrambenim potrebama, što znači da im nije preporučljivo dijeliti hranu. Iako se...
- Advertisment -