Uspon i pad Victoria’s Secreta: Od malog biznisa do optužbi i loše politike

Victoria’s Secret, brend koji je nekada vladao modnom industrijom donjeg rublja, izgradio je ime koje je sinonim za luksuz, ljepotu i glamur. Njihove revije bile su spektakularni događaji godine, a modeli, poznati kao “Viktorijini anđeli”, postale su ikone globalnog sjaja i savršene ljepote. No, ono što je bilo smatrano vrhunskim standardom privlačnosti, postepeno se urušavalo pod pritiskom društvenih promjena, optužbi o seksizmu i zastarjelih standarda ljepote.

Brend je doslovno eksplodirao na svjetskoj sceni, ali je posljednjih godina doživio pad koji je uzdrmao temelje modnog svijeta. Ovo je priča o meteorskom usponu i bolnom padu Victoria’s Secret, piše diva.vecernji.hr.

Kako je sve počelo? Roy Raymond je ušetao u trgovinu kupiti donje rublje supruzi

Uspješan student sa Stanforda htio je svojoj supruzi kupiti donje rublje, ali prilikom kupnje u klasičnom supermarketu među brojnim namirnicama koje baš i nemaju veze s time, osjećao se posramljeno. Bezobrazna prodavačica samo nadodaje sol na ranu.

Dolazi na ideju da osnuje brend donjeg rublja radi kojeg se neće osjećati kao seksualni manijak ili pervertit. Podiže 40.000 dolara kredita, posuđuje još toliko od rodbine i otvara trgovinu koju odlučuje nazvati Victoria’s Secret. Na ideju imena dolazi zbog zaluđenosti viktorijanskim dobom, a naziv tajna dodaje zbog mističnosti. U prvoj godini poslovanja ostvaruju profit od 500.000 dolara.

Pokreće vlastiti katalog, otvara još tri trgovine i nakon pet godina uspješnog poslovanja, prodaje brend milijarderu Leslieu Wexneru za milijun dolara. Nimalo sretan kraj kada se ispostavilo da je za dvije godine vrijednost kompanije porasla na nevjerojatnih 500 milijuna dolara, a Roy Raymond – isti onaj kreativac s početka priče odlučuje nakon poslovnog kraha i razvoda, okončati svoj život te za sobom ostaviti dvoje malodobne djece. A sve je krenulo zato što je htio kupiti seksi donje rublje supruzi….


Pročitajte više: Nove Victoria’s Secret Anđelice su aktivistice i poduzetnice: Je li brend zakasnio s tim potezom


Tragedija kumovala nastanku megapopularnog brenda

Možda je upravo ta tragedija u samom nastanku megapopularnog brenda Victoria’s Secret kumovala i njegovom kraju jer ne kaže se uzalud da je sve upisano u zvijezdama. Doista, tih davnih sedamdesetih, Roy Raymond zajedno sa suprugom otvara prvu trgovinu u malom trgovačkom centru u kalifornijskom mjestu Palo Alto. Nesvjestan kakvu će lavinu pokrenuti, posao je iz dana u dan išao sve bolje.

U to vrijeme dogodila se prava revolucija jer tih godina, donje rublje se kupovalo isključivo iz praktičnih razloga. Eventualno bi se ljepše rublje priredilo za odlazak na medeni mjesec. Praktičnost i udobnost su bile prioritet, a senzualnost i atraktivan izgled nisu ni bili u planu, piše diva.vecernji.hr.

Victoria’s secret, istina – više se obraćao muškarcima, a ne ženama. Štoviše, žene kojima je donje rublje bilo namijenjeno su se vjerojatno zakoračivši u to vrijeme u njihove trgovine osjećale jednako nelagodno kao i Roy s početka priče. Sve to, preko noći je preokrenuo bogati Wexner koji je odlučio ugledati se u europske kolege čiji je pristup donjem rublju bio bitno drugačiji. Da donje rublje nije luksuz već potreba bila je misija brenda – i upravo je na tome temeljio čitav poslovni plan.

Uspjelo im je ono što je do tada mogao samo Ralph Lauren. Jer ne kaže se uzalud želiš li biti trend ili Ralph Lauren! Sve je postalo privlačno, atraktivno, žene su sanjale njihovo rublje, a muškarci žene u njihovim gaćicama! Tzv. Miracle Bra se odmah nametnuo kao bestseller!

Brend je doveo do stvaranja “Viktorijinih anđela”

Do 1990-ih, Victoria’s Secret je postao sinonim za glamur, a pokretanje godišnje modne revije 1995. godine zacementiralo je njegov status ikone pop kulture. Na televiziji su milioni gledatelja pratili reviju, koja je ujedno postala jedan od najvećih spektakla u modnom svijetu. Brend je doveo do stvaranja “Viktorijinih anđela”, supermodela kao što su Tyra Banks, Heidi Klum, Gisele Bündchen, Adriana Lima i Alessandra Ambrosio, koji su postali globalni ambasadori brenda. Nosile su raskošne, ukrašene grudnjake vrijedne milijune dolara, te anđeoska krila koja su simbolizirala luksuz i ljepotu.

Victoria’s Secret je postala kompanija vrijedna 1.9 milijardi dolara s više od 670 trgovina diljem svijeta. Pet godina kasnije odbacili su imidž engleskog boudaira, a iste te godine su postali i jedan od najpoznatijih brendova svijeta s prihodom od 5 milijardi dolara. Takav neviđeni uspjeh svakako ne idu u prilog tragično preminulom osnivaču Royu Raymondu koji je genijalnom idejom iz vlastitog srama promijenio način na koji danas gledamo donje rublje.

Doslovno nas je uvjerio da ono što je ispod odjeće je jednako bitno. O VS-u je rečeno puno toga, pa i više – no svejedno interes za posrnulim divom donjeg rublja i dalje postoji. Pričalo se i o dokumentarnom filmu koji je izašao 2022. u kojem – u čak tri nastavka – doznajemo sve o usponu i padu ovog modnog carstva. Jer, budimo realni, zašto ne bi još jednom povukli zastor i prisjetili se megauspješnog brenda čije su revije do prije samo nekoliko godina gledali deseci milijuna ljudi?


Pročitajte više: 7 savjeta o intimnom zdravlju koje svaka žena mora znati


Žene su htjele izgledati poput supermodela

I dok su muškarci maštali o njihovim supermodelima, žene su naprosto htjele izgledati poput njih. No, kako to i inače biva, ispod te šlag torte s najslađim voćnim preljevom, krila se prava močvara tajni i krivih odluka. Diskriminacija na temelju izgleda, rasizam i omalovažavanje baš kao i zlostavljanje samo su djelić onoga zbog čega je ova kompanija zabila posljednji čavao u svom „lijesu“.

A sada o tome svjedoči i već spomenuti dokumentarni film kojeg potpisuje Matt Tyrnauer, čovjek koji je 2008. godine napravio jednako uspješan dokumentarni film o Valentinu. Čak tri djela na servisu Hulu koji je izbacio i dokumentarni film o Britney, potrudit će se najbolje prikazati kako je ovaj nekadašnji modni gigant krenuo iz ničega – da bi točno tamo i završio. Tome je velikim djelom kumovao i direktor Ed Razek koji se jednostavno nije htio prilagoditi „novom vremenu“ i svemu što ono donosi. Povezanost s osuđenikom Jeffreyem Epsteinom također mu nije išla na ruku – no, i prije nego se to doznalo čitavo poslovanje je bilo upitno!

I dok su mnogi drugi brendovi prilagodili poslovanje raznolikosti i različitim tipovima i oblicima tijela, VS je to odbijao smatrajući da samo savršene proporcije mogu reklamirati njihovu kuću.

Brend s kojim se malo tko poistovjećivao

Plus size ili transrodni modeli nisu bili nikakva opcija što naravno javnost nije dočekala s oduševljenjem. Svemu tome je kumovalo i otkazivanje VS showa koji se smatrao najvećim spektaklom – doslovno modnim super bowlom za kojeg u Upravi navedene kompanije nisu nikada štedjeli. Jednostavno, kao da su padali s litice. Što god su taknuli, imalo je negativan ishod. Godine 2018. u njihovom showu je uživalo samo 3,5 milijuna ljudi što je definitivno premalo gledatelja za show koji nekada zna koštati preko 20 milijuna dolara, a pratilo ga je 16 milijuna ljudi, piše diva.vecernji.hr.

Da se nikada nije štedjelo dokazuje i pariški show iz 2016. godine koji je koštao nevjerojatnih 26,5 milijuna dolara! Pop zvijezde koje promoviraju najnovije hitove bile su samo bonus svemu navedenom. Realno, tko se nije osjećao posebno kada bi zakoračio u VS fantaziju! A vitke manekenke koje su ga promovirale, tzv. Anđelice sa svojim božanstvenim tijelima, definitivno su tome pomagale jer ne postoji ženska osoba koja s njihovom isprintanom fotografijom nije krenula u teretanu! Bio je to ideal ženske ljepote koji je tako bilo teško dostići!

Seksualnost se počela drugačije percipirati

VS je stvorio Heidi Klum, Adrianu Limu, Gisele Bundchen i mnoge druge. Upravo je Gisele bila jedna od onih Anđelica koje su nosile najviše revija, samim time i najskuplje komade. Godine 2000. nosila je Red Hot Fantasy Bra ukrašen s čak 1300 dijamanata i rubina te vrijedan 15 milijuna dolara upisan kao najskuplji komad donjeg rublja u povijesti. Osim skupih grudnjaka, bilo je tu i najskupljih krila – najteža je nosila Alessandra Ambrosio 2011. godine teška nevjerojatnih 30 kilograma.

S druge strane, činjenica da nisu išli u korak s vremenom postajala je jasnija svakim danom. Rihanna i njezin Fenty baš kao i Beyonce i Ivy Park definitivno su zakomplicirali stvari za VS. Jednostavno, u 21. stoljeću seksualnost se počela drugačije percipirati, pogotovo kod mlađe publike – a VS je često kasnio u svojim reakcijama.

Mladi su postali usmjereniji zdravom životu, a uz to su počeli slaviti sve oblike tijela – što VS nikako nije odobravao. Čak je i Rihanna izjavila u intervju za Vogue – „Definitivno se ne osjećam kao Victoria’s Secret Girl“ – I ta izjava je za njih bila, naravno pogubna. Jer upravo zato što se više nisu mogle poistovjetiti s njihovim brendom, žene su prestale kupovati u njihovoj kući.

Teško je okrenuti ploču

Njihovo neetično ponašanje i loša politika uz optužbe o zlostavljanju i izrabljivanju djece svakako su doprinijele naglom padu. Čak i suradnja s Balmainom nije im pomogla, pa ni oživljavanje ponude kupaćih kostima. Kada je Karlie Kloss istupila iz anđeoske postave, kotačić se samo započeo odmotavati jer ova ljepotica je bila jedna od rijetkih koja se nije libila javno progovoriti da se njezini životni principi ne slažu s porukama koje šalje ovo modno carstvo.

Reklo bi se izvana Dior, iznutra folklor. Tako to i najčešće biva kada patimo na ambalažu i često zaboravimo da je bitan cijeli paket. Isti onaj koji je VS davno zaboravio. Njihov stari recept postao je prežvakan. A stvoren je upravo na takvim načelima. Daleko od spartanskog režima dijete i poslovanja vrijednog scenarija sapunice.

Novi kampanja koja naglašava raznolikost i inkluzivnost

Svjesni svog pada, Victoria’s Secret je 2021. godine najavio velike promjene. Brend se odrekao svojih ikoničnih “Viktorijinih anđela” i lansirao kampanju koja naglašava raznolikost i inkluzivnost, pod imenom “The VS Collective”. Ovaj kolektiv uključivao je raznovrsne žene, uključujući plus-size modele, sportašice, aktivistice i druge utjecajne ličnosti. Među njima su se našle Megan Rapinoe, nogometna zvijezda i borac za LGBTQ+ prava, te Priyanka Chopra Jonas, indijska glumica i filantropkinja.

Victoria’s Secret također se pokušava prilagoditi novim tržišnim trendovima, promovirajući širu ponudu proizvoda i redefinirajući svoje poruke ljepote kako bi bile inkluzivnije i prihvatljivije. Novi smjer brenda fokusira se na osnaživanje žena i slavi različitost tijela, što je za brend poput Victoria’s Secreta, koji je decenijama bio sinonim za uzak ideal ljepote, bio ogroman zaokret.

Nakon šestogodišnje pauze, Victoria’s Secret revija se u listopadu 2024. vratila na modnu scenu s mnogo pompe, ali u potpuno novom ruhu. Ovaj povratak, koji je dugo iščekivan, predstavljao je pokušaj brenda da redefinira svoju sliku i ponovno osvoji srca publike širom svijeta. Umjesto tradicionalnog formata koji je bio sinonim za spektakularne izvedbe s ikoničnim anđeoskim krilima, nova revija donijela je drugačiji pristup—naglasak na inkluzivnosti, različitosti i modernom shvaćanju ljepote, piše diva.vecernji.hr.


Pročitajte više: Biznis ideje ovih slavnih žena brzo su propale


Novi modeli šalju poruku o tome kako ljepota nema dobnih ograničenja

Modna pista ove godine nije bila rezervirana samo za “Viktorijine anđele”, već su je krasili modeli različitih oblika tijela, etničkih pripadnosti i dobi. Jedno od najvećih iznenađenja večeri bila je 56-godišnja pjevačica i bivša prva dama Francuske, Carla Bruni, koja je svojim debitantskim nastupom na reviji unijela dozu sofisticiranosti i zrelosti. U crnom prozirnom čipkastom kombinezonu s ukrašenim korzetom i krilima u obliku srca, Bruni je zasjala na pisti, šaljući snažnu poruku o tome kako ljepota nema dobnih ograničenja. Njeno pojavljivanje oduševilo je publiku i potvrdilo da Victoria’s Secret ozbiljno shvaća novi smjer u kojem želi krenuti.

Uz Carlu Bruni, na pisti su zablistale i druge zvijezde poput Adriane Lime, Kate Moss i Gigi Hadid, ali i nova imena koja su dodatno osnažila poruku različitosti. Plus-size manekenka Ashley Graham također je po prvi put hodala pistom za Victoria’s Secret, noseći potpuno crni outfit koji je prkosio starim standardima brenda.

Revija je ovog puta prošla bez tradicionalne pretjerane teatralnosti, a fokus je bio na dizajnu, individualnosti i predstavljanju žena koje odišu samopouzdanjem. Osim klasičnih crnih tonova, na pisti su se mogli vidjeti i odvažni crveni kompleti, nježne ružičaste nijanse te raskošni srebrni detalji, sve začinjeno šljokicama i raskošnim krilima.

Brend sada teži predstavljanju modernog, inkluzivnog ideala ljepote

Ovaj povratak na modnu scenu označio je prekretnicu za Victoria’s Secret, koji je time pokušao poslati jasnu poruku da su spremni prihvatiti promjene koje tržište i društvo traže. Kroz ove transformacije, brend sada teži predstavljanju modernog, inkluzivnog ideala ljepote koji odražava različitost i individualnost žena diljem svijeta. Iako je pred njima još dug put, ova revija simbolizira novi početak u njihovom nastojanju da vrate nekadašnji sjaj, ali u skladu s vrijednostima koje su danas važne.

Victoria’s Secret se nalazi u fazi transformacije i ponovnog otkrivanja. Vrijeme će pokazati hoće li se brend uspjeti oporaviti i ponovno postati relevantan u svijetu koji je postao svjesniji i osjetljiviji na pitanja inkluzivnosti i reprezentacije. Iako je prošao kroz veliki pad, neosporno je da Victoria’s Secret ostaje dio povijesti mode. Njihova sposobnost da se prilagode novim standardima i zahtjevima društva bit će ključna u definiranju budućnosti ovog nekada moćnog brenda.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Mačja hrana je opasna za pse. Evo zašto je ne smiju...

Psi i mačke su vrlo različite životinje s posebnim prehrambenim potrebama, što znači da im nije preporučljivo dijeliti hranu. Iako se...
- Advertisment -