Piling, pedikura, aromaterapija: kako trend muške njege mijenja lice kozmetičke industrije?

Rastući trend muške njege mijenja lice kozmetičke industrije. Njega lica i tijela, stiliziranje brade, masaža… To su samo neke od kozmetičkih usluga koje zanimaju i muškarce. Potrebu za kozmetičkim salonom za muškarce prva u Hrvatskoj prepoznala je Žaklina Medica, vlasnica salona ljepote za muškarce Men’s choice no.1. O prilikama beauty industrije u segmentu muške njege razgovaramo sa Sanjom Varlaj, business coachicom koja je svoju karijeru, između ostalog, gradila u internacionalnim kompanijama poput L’Oreala i Keune Haircosmetics.

Tko su muškarci koji posjećuju kozmetičke salone?

Žaklina Medica je na LinkedIn profilu podijelila da je nakon potresa ostala bez svojih snova i ulaganja koje je gradila, međutim, ponovno je “stala na noge”, a klijenti su joj se vraćali iako su morali voziti više od 15 kilometara u odnosu na prethodnu adresu salona. To joj je bila potvrda da ima zadovoljne klijente, što je veliko zadovoljstvo i za nju kao vlasnicu.

Kako kaže, njezini klijenti su prije svega muškarci koji brinu o vlastitom izgledu i bitna im je pojavnost na sastancima. Oni su menadžeri, zaposlenici u korporacijama, javne osobe koje su često pred kamerom, muškarci kojima je stalo da dobro izgledaju u privatnim i poslovnim prigodama, muškarci koji imaju određene probleme koje žene riješiti tretmanima…

Sanja Varlaj objašnjava da globalno gledano postoji sve veći broj muškaraca koji redovito posjećuju salone ljepote. U mnogim zemljama, uključujući SAD, UK i azijske zemlje poput Japana i Južne Koreje, industrija ljepote za muškarce doživljava procvat. Proizvodi i usluge koji su nekoć bili percipirani kao “ženski”, sada su prilagođeni muškoj populaciji, uključujući tretmane lica, depilaciju, masaže, tretmane za kosu i kožu, kao i modernu brigu o bradi i frizuri.

Tako je, kaže, već nekoliko godina i kod nas i u regiji vrlo propulzivan rast barber shopova odnosno posebnih frizerskih salona koji uslužuju isključivo muškarce, a nude usluge šišanja, uređivanja i njege brade, pa i bojenja te mnoge proizvode za kućnu njegu. Dodatno, muški saloni ljepote, ponekad nazivani “barber spa” ili “men’s grooming lounges”, nude jedinstven doživljaj koji kombinira tradicionalnu brijačku uslugu s luksuznim tretmanima poput pilinga, manikure, pedikure te aromaterapije. Na globalnoj razini, istraživanja pokazuju da sve veći broj muškaraca investira u svoj izgled kao dio održavanja zdravlja i samopouzdanja.


Pročitajte više: Petra Kump izgradila jedan od top kozmetičkih salona u Zagrebu


Svijest o važnosti brige za izgled i zdravlje kod muškaraca raste

U Hrvatskoj se, ističe Varlaj, također primjećuje rastući trend posjećivanja salona ljepote među muškarcima, iako su specijalizirani muški saloni još uvijek relativno nov koncept. Tradicionalni brijački saloni (“barber shopovi”) uživaju popularnost već posljednjih desetak godina, dok se specijalizirani saloni ljepote namijenjeni isključivo muškarcima, koji nude širi spektar tretmana, sada polako pojavljuju.

Trenutno u Hrvatskoj postoji nekoliko specijaliziranih salona namijenjenih muškarcima, iako većina salona ljepote nudi unisex usluge i prilagođava se muškarcima kroz posebne tretmane. Gradovi poput Zagreba, Splita, Rijeke i Dubrovnika vode u ovom trendu, a u tim većim urbanim sredinama možete pronaći prve muške salone koji nude, primjerice, anti-age tretmane za muškarce, tretmane lica, masaže, kao i usluge depilacije i njege tijela. To je odgovor na rastuću svijest o važnosti brige za izgled i zdravlje kod muške populacije.


Pročitajte više: Martina Šimić: Radila sam 15 sati dnevno kako bih mogla otvoriti svoj salon, a kafić sam otvorila u jeku pandemije


Za zadovoljstvo i žena i muškaraca bolje je da postoje odvojeni saloni

Za kraj, Varlaj ističe da muška koža ima svoje karakteristike – često je deblja i masnija te zahtijeva drugačije tretmane u usporedbi s ženskom. Osim toga, mnogi muškarci žele ugodan i diskretan prostor u kojem mogu uživati u tretmanima bez osjećaja nelagode zbog zastarjelih društvenih normi.

“A i mi žene bismo također bile opuštenije i mirnije kada bi u beauty salonima mogle sresti samo drugu ženu. Vjerujem da smo sve tome svjedočile. Specijalizirani saloni za muškarce stoga nude više od same njege; oni pružaju prostor gdje muškarci mogu opustiti, investirati u svoje zdravlje i izgled te poboljšati svoje samopouzdanje”, kaže Varlaj.

S obzirom na globalne trendove, možemo očekivati da će i u Hrvatskoj sve više salona prepoznavati ovaj potencijal i nuditi prilagođene usluge muškarcima. Općenito, industrija ljepote se mijenja kako bi postala inkluzivnija, rušeći tradicionalne rodne barijere i promovirajući važnost samonjege za sve.

Foto: Canva / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

stepenice opasne za pse

Evo zašto su stepenice opasne za štence i starije pse

Stepenice mogu predstavljati značajan rizik za štence i starije pse iz nekoliko razloga. Prvo, štenci često nemaju potpuno razvijene mišiće i...
- Advertisment -