Ženama i do 30 posto niže mirovine od muškaraca

Danas se svaki peti stariji stanovnik EU suočava s rizikom od siromaštva ili socijalne isključenosti. Dakle, govorimo o broju koji premašuje 18,5 milijuna stanovnika Europske unije, piše Večernji list.

Žene u većem riziku

Zbog prijašnjih (a slobodno možemo reći i trenutnih) nejednakosti, mirovine žena gotovo su 30 posto niže od onih koje primaju muškarci, to žene stavlja u još veći rizik od siromaštva, upozorila je predsjednica Europskog nadzornog tijela za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA) Petra Hielkema na međunarodnoj konferenciji Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) pod nazivom “Budućnost mirovina: put prema većim primanjima u starosti”.

Predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman govorio je o demografskim kretanjima i demografskom starenju koje nepovoljno djeluje na mirovinske sustave diljem Europe, pa tako i Hrvatske. Istaknuo je kako će se očekivani životni vijek u trenutku umirovljenja povećati i za muškarce i za žene, i to za oko jednu godinu po desetljeću.

Očekivanja su da će do 2070. muškarci u dobi od 65 godina živjeti u prosjeku još 23,5 godina, a žene 26,8 godina.

Ako bi se udio zaposlenosti starijih osoba povećao za 10 postotnih bodova, to bi omogućilo da izdaci za mirovinski sustav na razini EU ostanu na istoj razini, dok bi se u Hrvatskoj dodatno smanjili, čulo se na konferenciji na kojoj je zamjenik predsjednika Upravnog vijeća HANFA-e Tomislav Ridzak istaknuo važnost privatne mirovinske štednje. 


Pročitajte više: Neravnopravnost žena na tržištu rada – imaju 11 posto niže plaće od muškaraca


Žene su u lošije plaćenim sektorima

U Hrvatskoj je rizik od siromaštva prešao 19 posto građana. Gotovo 750.000 građana na korak je do siromaštva, a kritična skupina su – žene. Naime, granica siromaštva ekvivalentna je iznosu od 403 eura za mjesečne životne potrebe samaca, a 847 eura za obitelji s dvoje djece. U tim su situacijama najčešće starije osobe, posebno one koje žive same, ponajviše žene, zatim jednoroditeljske obitelji i obitelji s troje ili više djece. Dakle, starije žene koje žive same ‘pogodne’ su za život na granici siromaštva.

Ovisno o životnim okolnostima, one (kao i drugi samci) mogu primati od 132 do 172 eura naknade. Iako se broj ljudi koji su u riziku od siromaštva povećava, broj korisnika naknade je u padu. Naknadu trenutno prima oko 30.000 korisnika.

Jedan od razloga razlike u plaćama između muškaraca i žena, zbog čega naposlijetku dođe do manjih mirovina žena u starosti i potencijalnog smještanja na sam rub siromaštva, je velika zastupljenost žena u relativno loše plaćenim sektorima. Žene su još uvijek podzastupljene u dobro plaćenim sektorima.

Primjerice, prosječno je u EU-u u 2018. bilo više znanstvenika i inženjera – 59 posto, nego znanstvenica i inženjerki – 41 posto. Žene se nalaze na samo 33 posto menadžerskih pozicija u EU-u. Zbog te razlike žene su u većem riziku siromaštva u starijoj dobi.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

stepenice opasne za pse

Evo zašto su stepenice opasne za štence i starije pse

Stepenice mogu predstavljati značajan rizik za štence i starije pse iz nekoliko razloga. Prvo, štenci često nemaju potpuno razvijene mišiće i...
- Advertisment -