Svjetski dan mentalnog zdravlja: 6 self-care savjeta za lidere

Svjetski je dan mentalnog zdravlja i tim povodom razgovaramo o mentalnom zdravlju na radnom mjestu, i to s mindfulness coachicom Brankom Novosel. Novosel upozorava da briga o vlastitom mentalnom zdravlju nije samo osobna odgovornost, već i kolektivna obaveza. Kako kaže, stresori današnjice utječu na naše živote, no primjenom ovih šest načina možemo poboljšati svoje mentalno zdravlje na radnom mjestu i stvoriti pozitivno radno okruženje. Svaka mala promjena može imati veliki utjecaj, kako na nas osobno, tako i na naše kolege.

“Jer, mentalno zdravlje nije samo odsustvo bolesti; to je stanje blagostanja i povezanosti”, kaže Branka Novosel, dr.sc. stručnjakinja za mindfulness i neuroedukaciju, mindfulness i happiness trener i coach, mindful leadership coach, trauma informed mindfulness praktičar, CWO (Chief Wellbeing Officer).

Nemojte ujutro prvo uzeti mobitel u ruke – započnite dan sa svjesnom pažnjom

Novosel ističe da istraživanja pokazuju da provjeravanjem telefona odmah nakon buđenja pripremamo svoj mozak za distrakciju.

“Razmislite što time činite: Provjeravanje vijesti i poruka na mobitelu odmah čim ujutro otvorite oči jednako je kao da imate stotinu ljudi u spavaćoj sobi koji vrište na vas. To definitivno nije najbolji način za početak dana!”, upozorava.

Umjesto toga, poboljšajte svoje mentalno zdravlje meditacijom koja uključuje vaše ključne afirmativne namjere za taj dan, kako biste se zdravije prilagodili danu. Pitajte se: Što mi je danas najvažnije? Što želim postići? Kakva osoba danas želim biti na poslu i u svojem domu?

Fokusirajte se na svoje snage

Nadalje, umjesto da se usredotočite na slabosti, usmjerite se na to da budete bolji u onome u čemu već jeste dobri. Iskoristite svoje snage i tražite projekte koji vam donose zadovoljstvo jer u njima možete pokazati svoja znanja i vještine. Kada u poslu koristimo svoje snage, objašnjava, vjerojatnije je da ćemo doživjeti uspjeh kao rezultat.

“Prestanite se uspoređivati s drugima. Još je Teddy Roosevelt je tvrdio da je ‘usporedba kradljivac radosti’. Kada se uspoređujemo s drugima, to dovodi do niskog samopouzdanja i nezadovoljstva, jer uvijek je netko u nečemu bolji od nas. Umjesto toga, usporedite se s onim kakvi ste bili jučer. Fokusirajte se na male pozitivne promjene, tako ćete se usredotočiti na to tko već jeste naspram onoga što još niste”.


Pročitajte više: Branka Novosel na večeri otkrila što čini pravo mindful vođenje


Pokrenite kulturu zahvalnosti

Istraživanja o zahvalnosti na poslu povezuju se s manje stresa, manje dana bolovanja i višim zadovoljstvom poslom i suradnicima. Jedan od načina za započinjanje prakse zahvalnosti je pisanje jedne stvari koja je dobro prošla tog dana i zašto, bilo u dnevnik ili pak na neku zajedničku ploču, pano. Druga ideja koju Novosel savjetuje je da jednostavno napišete poruku (ili e-mail) nekome kome ste zahvalni. Možete čak započeti timske sastanke tako da svaka osoba s timom podijeli jednu stvar za koju je zahvalna.

Razgovarajte o svojim osjećajima

Maya Angelou jednom je rekla: “Nema veće agonije nego nositi neispričanu priču u sebi”. Jedan od najboljih načina za poboljšanje mentalnog zdravlja, tvrdi Novosel, je znati da niste sami. Prvo, pronađite nekoga kome možete vjerovati, poput kolege, prijatelja, člana obitelji, terapeuta ili trenera. Zatim s tom osobom podijelite svoju priču. Sudjelovanjem u razgovoru i dijeljenjem iskustva također ćete pomoći drugima.


Pročitajte više: Branka Novosel: Što mi svi, ali baš svi, trebamo?


Prihvatite osjećaje umjesto da im sudite

Promjenjivi osjećaji su dio života. No, ono što nam uzrokuje tjeskobu nije sama emocija. To je zapravo naša prosudba emocije – jesmo li je označili dobrom ili lošom. Kada osjećamo strah, tugu ili sram, naša prva reakcija je da pokušamo odbaciti taj osjećaj, riješiti ga se. Umjesto toga, prihvatite ga, jer od njega ne možete pobjeći.

The only way is through. To jednostavno znači biti svjestan svojih emocija i prihvatiti ih onakvima kakve jesu ovdje i sada, znajući da neće trajati. I one će proći, jer će biti zamijenjene drugima”. 

Izađite iz ureda, jer to je prilika za kratke mindfulness vježbe

Nažalost, provodimo više vremena u zatvorenom nego što bismo trebali i što je zdravo za naš um. Zato odvojite vrijeme da svakodnevno izađete iz ureda, napravite kratku pauzu, čak ako je to samo na nekoliko minuta. Istraživanja pokazuju da priroda donosi koristi za fizičko i psihološko blagostanje. Boravak u prirodi poboljšava pažnju, pamćenje i kognitivnu fleksibilnost, dok je izlaganje urbanim sredinama povezano s deficitom pažnje.

“I dok šećete, prilika je to za mindfulness vježbe, kao što je svjesno hodanje, kada osjetimo svaki korak, svjesno slušanje – naćulite uši, ćuti ćete kako lišće pada, ptica cvrkuće…, svjesno promatranje – primijetite kakva je promjena u prirodi nastala od vaše posljednje šetnje. Sve nas to vraća na sadašnji trenutak i pomaže našem umu da se razbistri”, zaključuje Novosel.

Foto: Canva / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

koliko često kupati psa

Koliko često trebate kupati psa? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Možda mislite da vašem psu treba više kupanja nego inače, ali prema jednom veterinaru, vjerojatno ih kupate mnogo češće nego što...
- Advertisment -