Ova 3 tipa roditelja odgajaju razmaženu djecu. Jeste li među njima?

Često puta u životu možemo vidjeti primjer razmaženog djeteta u društvu. Dakako, nijednom roditelju nije u cilju da njegovo dijete postane razmaženo, no često rade to nesvjesno. Postoje tri tipa roditelja koja potiču razmaženost djece, ističe terapeut Sean Grover za Psychology Today.

Krivac je tehnologija?

Dodao je i kako smatra da je razmaženost potaknuta tehnologijom.

“Brojne studije pokazale su da pretjerana ovisnost djece o tehnologiji povećava anksioznost, depresiju i socijalnu izolaciju, što rezultira slabom tolerancijom na frustraciju”, rekao je Sean.


Pročitajte više: Što je u odgoju danas zahtjevnije u odnosu na odgoj ranije i kako odgovoriti na te izazove?


Roditelji koji odgajaju razmaženu djecu

  • Roditelji koji su bili zlostavljani ili zanemareni od svojih roditelja, pa žele nadoknaditi svoje djetinjstvo dajući svojoj djeci previše moći.
  • Roditelji koji pate od anksioznosti i ne mogu vidjeti svoju djecu kako se bore, stoga ih previše razmaze, piše Net.hr.
  • Roditelji koji imaju problema s donošenjem odluka prebacuju roditeljsku ulogu na svoju djecu, odgajajući ih da brinu o njima, umjesto da je obrnuto.

Grover je također istaknuo pet glavnih posljedica ovih odgojnih metoda koje uključuju: nisku toleranciju na frustraciju, slabe vještine rješavanja problema, lošu radnu etiku, izazove u socijalizaciji i emocionalnu nezrelost.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

stepenice opasne za pse

Evo zašto su stepenice opasne za štence i starije pse

Stepenice mogu predstavljati značajan rizik za štence i starije pse iz nekoliko razloga. Prvo, štenci često nemaju potpuno razvijene mišiće i...
- Advertisment -