Danas je Dan biljnog mesa. Jeste li ga ikad probali? Stručnjaci ga preporučuju

Dan biljnog mesa obilježava se svake godine 10. listopada s ciljem motivacije i inspiracije pojedinaca da biraju biljnu hranu i kada je riječ o mesnim jelima.

Zašto koristiti biljno meso?

Kako navode Prijatelji životinja, biljno meso nudi bogatstvo okusa i nutritivnih vrijednosti, a istovremeno zahtijeva znatno manje resursa te stvara mnogo manje negativnih vanjskih učinaka, kao što su emisije stakleničkih plinova i zagađenje okoliša. Ujedno, za nastanak biljnoga mesa nije potrebno ubijati životinje, a tvrde i da je bolji izbor za ljudsko zdravlje.

Navode i kako se u proteklih 50 godina konzumacija mesa u svijetu učetverostručila. Smatraju kako uzgoj životinja iziskuje goleme količine zemlje za uzgoj stočne hrane, dok se 80% šuma na svijetu krči.

To je uzrok i velikom trošenju prirodnih resursa i potrošnje pitke vode jer se čak 70% uloženog baca. Uzgoj životinja utječe i na klimatske promjene, i to više od svog svjetskog prometa. Radi se o više od 90 milijardi uzgojenih životinja samo na farmama, piše Index.


Pročitajte više: Donosimo jedini recept za veganske palačinke koji ćete trebati


Biljno meso kao zdravija opcija

Prema njihovim statistikama, kultivirano i biljno meso uzrokuje 96% manje emisija stakleničkih plinova i zahtijeva 96% manje resursa za proizvodnju iste količine mesa. Ulaganje u daljnji razvoj biljnog i kultiviranog mesa temeljenog na inovativnoj tehnologiji može istodobno okončati klaonice i spasiti nas od ekološke krize.

“Veliku ulogu u toj revoluciji može odigrati i svatko od nas birajući biljnu hranu i biljno meso”, naveli su Prijatelji životinja.

Spominju i razna istraživanja koja su pokazala da je, kada se koristi umjesto prerađenog životinjskog mesa, biljno meso svakako zdravija opcija. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), objavila je još 2015. godine da su prerađevine crvenoga mesa, kao što su hrenovke, salame i šunka, a i crveno meso, kancerogeni i da mogu uzrokovati rak, osobito rak debeloga crijeva.

Ne morate se odreći sarme, ćevapa…

Biljno meso, navode, zbog svojeg je sastava u mnogočemu zdravije od životinjskog mesa – sadrži kvalitetne bjelančevine, puno je minerala i vitamina, a ne sadrži zasićene masne kiseline, kolesterol i nitrate.

Smatraju kako je uz biljno meso prehrana kreativnija i raznolikija, te pozivaju sve da na Dan biljnoga mesa prolistaju besplatni vodič „(R)evolucija mesa”, koji se nalazi na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Vodič nudi recepte za jela poput biljnih kobasica i ćevapčića, sarme sa sejtanom, čobanca sa sojinim komadićima, pastirske pire ili mesne štruce od slanutka.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

koliko često kupati psa

Koliko često trebate kupati psa? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Možda mislite da vašem psu treba više kupanja nego inače, ali prema jednom veterinaru, vjerojatno ih kupate mnogo češće nego što...
- Advertisment -