Zašto Jeff Bezos uvijek priča posljednji na sastanku? Dobar je to ‘tip&trick’ za lidere

Lideri, jeste li se ikada zapitali trebate li na sastancima govoriti prvi ili posljednji? Osnivač Amazona Jeff Bezos u jednom je intervjuu istaknuo da vjeruje da menadžer na sastancima uvijek treba govoriti posljednji, piše Upworthy.

Zašto govoriti posljednji?

Naime, Bezos smatra da je jako teško dobiti iskreno mišljenje od tima kad je ste jedan od najutjecajnijih i najuspješnijih poslovnih lidera u američkoj povijesti i kad iza sebe imate toliko impresivan poslovni uspjeh. Kada bi prvi progovorio na sastanku, to bi, smatra, značajno utjecalo na povratne informacije koje bi dobio od svog tima.

“Na svakom sastanku kojem prisustvujem, uvijek govorim posljednji. Znam iz iskustva, ako govorim prvi, čak će i sudionici s vrlo snažnom voljom, visokom inteligencijom i dobrim prosudbama razmišljati: ‘Ja sam na ovaj sastanak došao s jednom idejom, ali možda nisam u pravu. Ako Jeff to misli…'”.

Ako si najviša rangirana osoba u prostoriji, govori posljednji. Pusti da svi drugi govore prije tebe. Idealno bi bilo da najniže rangirana osoba govori prva — pokušaj ići po hijerarhiji — kako bi čuo nefiltrirano mišljenje svakog. Netko koga iznimno poštuješ kaže nešto? To te može malo natjerati da preispitaš svoje mišljenje”.

Izvršna trenerica i autorica knjige Oslobođeni lider, Hortense Le Gentil, slaže se s Bezosovim pristupom vođenju i vjeruje da on ljude čini boljim slušačima, što im može pomoći u svim aspektima života.

“Vođe koji kontinuirano rade na tome da postanu bolji slušači razvijaju dublje i snažnije veze sa svojim timovima, što zauzvrat pridonosi većem angažmanu i boljoj izvedbi,” piše Le Gentil za Fast Company.


Pročitajte više: Lideri, znamo kako se nositi s javnim kritikama


Ne radi se samo o tome da čujete što netko govori…

Bloger Brian Walsh, specijaliziran za osobni razvoj, kaže da, kada govorimo posljednji, dajemo veću odgovornost ljudima s kojima komuniciramo, bilo da se radi o obitelji, sportskom timu, zajedničkoj organizaciji ili kolegama.

“Recimo da imate ideju za koju mislite da je najbolja i želite je provesti. Ako prvi progovorite, to može rezultirati time da se ljudi osjećaju kao da im je rečeno što trebaju raditi, čime ih se isključuje iz procesa stvaranja. Međutim, ako pričekate da svi ostali progovore i netko drugi dođe do iste ideje, sada im omogućujete da je predlože, a vi se slažete s njima, zbog čega se oni osjećaju kao da je to njihova vlastita ideja”, piše Walsh na blogu An Insight Into Life.

“Ovo se može primijeniti i na naše osobne živote. Ako se s nekim svađate, često ne čuju što predlažete jer su njihove emocije preuzele kontrolu, a vaš pokušaj ispravljanja samo dolijeva ulje na vatru. Dopustite im da pričaju i zadržite svoje prijedloge za sebe.”

Iako je Bezos svoje savjete uokvirio oko odabira kada govoriti, možda je važnija lekcija kada slušati. Biti dobar slušatelj je dragocjeno jer je to teško razviti. Ne radi se samo o tome da čujete što netko govori, već da razumijete, suosjećate i suzdržavate se od osuđivanja u isto vrijeme.

Biti dobar slušatelj ključ je povezivanja s drugima, ali je također vitalan alat za osobni rast. Ne možete učiti ako ne znate slušati.

Foto: Canva / Wikimedia Commons

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -