Liječnik objasnio zašto nam ponekad ‘zvoni’ u ušima

Sigurno vam se barem jednom dogodilo da vam tijekom obavljanja svakodnevnih aktivnosti počne “zvoniti” u ušima. Iako u početku može djelovati prilično alarmantno, radi se o iznenađujuće čestoj pojavi. Jedan medicinski stručnjak na TikToku je izjavio da je 75 posto ljudi ovo doživjelo barem jednom u životu, piše LADbible.

Što je uzrok?

“Ovo je ljudski ekvivalent ‘isključenja s mreže’, prolazni šum u uhu, nazvan ‘SBUTT’, što je kratica za ‘iznenadni kratki jednostrani prolazni tinitus’. Srećom, to ne znači da se nešto loše događa“, objasnio je doktor Kunal Sood iz SAD-a.

Prema liječniku, to možete zamisliti kao “nasumično trzanje uha”, međutim, nedostatak sna, stres, kofein ili infekcija mogući su čimbenici rizika za ovu pojavu. 


Pročitajte više: Pazite li na higijenu ušiju vašeg psa? Evo zašto biste trebali


Kada treba posjetiti liječnika?

“Mozak mi se sigurno često ‘restartira’ LOL”, “Suočio sam se s tim barem jednom ili dva puta u posljednjih godinu dana, a u mom slučaju to je bilo zbog jakog stresa“, samo su neki od komentara ispod videozapisa. 

Tinitus može zvučati poput zvonjave ili šištanja u uhu, a može uzrokovati i pulsiranje uha. Liječnika opće prakse trebalo bi posjetiti ako su simptomi redoviti ili se pogoršavaju, prenosi vecernji.hr.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -