Jeste li znali za ovaj trik? Napravite ovo i voda vam neće moći iskipjeti iz lonca

Kuhanje tjestenine, riže ili krumpira u loncu sigurno je jedna od najčešćih radnji u kuhinji, a ako se i vi borite s uzavrelom vodom koja baš svaki put barem malo iskipi iz lonca – imamo super trik, piše Index.

Tri ‘sastojka’ za uspješno kuhanje

Trik je jedan od onih toliko jednostavnih, uzmite lonac u kojemu ćete kuhati tjesteninu, jednu salvetu ili papirnati ručnik i ulje po izboru – zbog mirisa i okusa predlažemo maslinovo ulje. Kapnite nekoliko kapi ulja na salvetu i pređite njome unutar lonca, uz rubove gdje voda inače kipi.

Ovo možete napraviti i dok kuhate, samo pričekajte da se uzavrela voda umiri, pa pređite po rubovima i voda će se “penjati” samo do dijela gdje počinje ulje.


Pročitajte više: Zapečena tjestenina sa svježim sirom gotova u pola sata


U čemu je ‘kvaka’?

Evo zašto se to događa, odnosno zašto voda ne kipi izvan lonca. Naime, ulje stvara barijeru. Ulje je hidrofobno, što znači da se ne miješa s vodom. Kada premažete rub lonca uljem, ono stvara tanak sloj koji djeluje kao barijera između vode i zraka.

Mjehurići pare koji se stvaraju u kipućoj vodi teško prodiru kroz uljnu površinu, pa i ulje “razbija” i sprječava da voda prekipi.

Također, ulje kontrolira stvaranje mjehurića. Kada voda počne kipjeti, mjehurići se podižu prema površini. No ulje im narušava stabilnost, odnosno ne daje im da se penju i miješaju s njim, što sprječava nagomilavanje velikih mjehurića na površini koji i potiču vodu da prekipi preko rubova lonca.

Ukratko, ulje se zadržava na površini vode i lonca te se ispod njega zadržava sva uzavrela voda, a ulje “razbija” mjehuriće i pjenu.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -