Ovi domaći brendovi od stare odjeće rade ‘čudesa’

Domaće tržište sve više prepoznaje važnost održivih brendova. Ponuda i potražnja sve su veći, a njihova kreativnost nas oduševljava iz dana u dan. Domaći održivi brendovi koje predstavljamo u nastavku od stare odjeće izrađuju različite predmete – novu odjeću ili pak plišance, torbe… Bacite oko na ove ekološki prihvatljive i društveno odgovorne brendove koji su prepoznali važnost očuvanja okoliša i prirodnih resursa.

Medo Memmo

Odjeću koju su vaši mališani prerasli, ili se s vremenom jednostavno uništila, ne morate baciti. Naime, Medo Memmo ili Memory bear su medvjedići koje možemo opisati šivanim uspomenama od komada odjeće. Iza ovog posebnog projekta stoje mama i kći koje omiljenu odjeću vaših najmilijih pretvaraju u trajne uspomene. Stvaraju jedinstvene i emotivne poklone koji čuvaju uspomene na najdraže trenutke.

ParamParam upcycling

Iza ovog projekta stoji Snježana Horvatić Popović. Ona u svakom starom komadu odjeće vidi novi, još ljepši i unikatniji odjevni predmet. Iz ljubavi prema šivanju i dizajniranju odjeće, radila se ekološka priča koja na kreativan način prenamjenjuje tekstil. Upcyclingom se primjenjuje već postojeća proizvedena odjeća i odjevni komadi i od njih se vade dobri dijelovi te čine novi proizvodi – odjevni ili ne odjevni predmeti.

“Svako kućanstvo ima višak kravata u ormaru. I to su lijepe kravate koje su možda stare i 40 godina, koje su stopostotna svila i bila bi ih šteta baciti. Od njih izrađujem tekstilne ogrlice, trake za kosu, novčanike, remene. Isto tako volim raditi i torbe za šoping, odnosno torbe za plac od potrganog kišobrana. Jer ta tkanina je super izdržljiva, lagana, vodootporna i odlična je za korištenje”, rekla je za HRT.

Učenice izrađuju odjeću kao iz 90-ih

U velikoj radionici Strukovne škole Vinkovci učenice crtaju, šiju i slažu svoje kreacije, ali ne bilo kakve – odjevni predmeti u potpunosti su reciklirani, odnosno napravljeni od stare odjeće. Učenice koje su to kreirale školuju se za zanimanje Modni tehničar. To je novi strukovni program koji je usklađen s dokumentima Europske unije te traje četiri godine nakon čega učenici mogu dobiti i Europass prilog svjedodžbi za europsko tržište rada, piše srednja.hr.

Jednom sakou dodale su trake da dobije vizuru korzeta, a drugome su od nogavica starih hlača napravile pufaste i valovite volane kakve bi vjerojatno rado nosio i Baby Lasagna na svom nastupu na Euroviziji u Švedskoj. Od starih kravata redizajniraju i odjeću iz devedesetih. Učenici na ovakav način, rekla je njihova nastavnica Lovorka Tkalčić Dulić, razvijaju svoju kreativnost jer “neće biti interesantno ako tržištu nudimo ono što već postoji”.


Pročitajte više: Fast fashion ili kako će nas modna industrija stajati glave


Od jastučnice, plahte, stolnjaka… do torbe

Martina Muhvić je sveučilišna prvostupnica (baccalaurea) inženjerka tekstilnog i modnog dizajna, smjer Dizajn tekstila. Polazeći od ideje recikliranja tekstila, točnije recikliranja starih ishabanih jastučnica, plahti, stolnjaka i ostataka raznih traka, spužve i boje za bojanje tekstila dolazi se do novih upotrebnih proizvoda – torbi. Postoje tri vrste torbi: torba za mape, torba-ruksak i torba za cipele ili torba za dućan (vrećica), piše itgirl.hr.

SALICULA

Nika Vrbica, magistrica slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, stoji iza brenda SALICULA. Vodeći se principom “upcyclinga”, ljetos je za svoje slikarsko platno odabrala probrane second-hand modne komade te predstavila nove SALICULA ljetne majice različitih duljina i boja izrađene od viškova materijala. Kako bi, doslovno i figurativno, podcrtala sinergiju mode i slikarstva koju zagovara u svom dizajnu, Vrbica je svaki komad označila kistom i stvorila nove, unikatne komade, piše green.hr.

Lunilou kolekcija ‘Endless Vibe’

Nova Lunilou kolekcija ‘Endless Vibe’, iza kojeg stoji Izabel Kovačić, sastoji se od najudobnijih ženskih i dječjih trenirki. Kovačić donosi svjež pristup modnom svijetu i fokusira se na bezvremenske komade koji nose emotivnu i ekološku poruku. Kolekcija je inspirirana konceptom nasljeđivanja – odjeća je to koja se prenosi unutar obitelji, noseći sa sobom uspomene i vrijednosti. Svaki komad iz ove kolekcije odražava trajnost i međugeneracijsku povezanost, piše green.hr.

“Vjerujemo da odjeća može biti mnogo više od prolaznog trenda – ona može postati nasljeđe, nešto što volimo i čuvamo kroz godine,” rekla je Izabel Kovačić naglašavajući važnost održivosti.

Foto: Screenshot Facebook i Instagram Medo Memo, Paramparam upcycle, lunilou, Salicula

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Lejla Zalihić

Žena, majka, heroj: Skočila u bujicu, plivala tri kilometra i spasila...

Lejla Zalihić iz Butorović Polja kod Konjica spasila je život svoje kćerke na način kako to mogu samo oni najhrabriji, a...
- Advertisment -