Popularni portal na popis 18 najljepših mjesta u Europi uvrstio i jedan hrvatski gradić

Portal Times Out objavio je popis 18 najljepših mjesta u Europi, a na njemu se našlo i jedno mjesto iz Hrvatske. Riječ je o – Motovunu!

Zašto baš Motovun

Motovun krase srednjovjekovna arhitektura, valovita zelena brda, pogled na vinograde. Motovun, drevno selo u istarskim brežuljcima, ima sve što možete poželjeti za jedan slikoviti europski stari grad, piše Times Out.

Hrana i piće u Motovunu su odlični, a ovo je idealna lokacija za sve ljubitelje vina i tartufa. Nema ništa bolje nego provesti poslijepodne upijajući poglede s gradića na vrhu brda uz nekoliko čaša istarskog roséa, piše autor teksta.


Pročitajte više: Idealno je vrijeme za Labin! Kovarska marenda i hedonizam uz vino i maslinovo ulje


Što vidjeti u Motovunu?

Zbog iznimnog bogatstva graditeljske baštine, Motovun se nalazi na pristupnoj listi UNESCO World Heritage, a starogradska jezgra Motovuna ima status zaštićene povijesne cjeline. Kamene ulice i trgovi na svakom nas koraku podsjećaju na neka davna vremena. Srednjovjekovni ambijent, šarmantne kamene uličice, raznobojna pročelja kuća i vrata raznih oblika dugo ostaju u sjećanju posjetitelja, piše coloursofistria.com.

2019. godine Motovun je osvojio drugo mjesto za najbolju europsku destinaciju održivog kulturnog turizma, u kategoriji vinskog turizma u izboru Europske mreže kulturnog turizma. Posjetite motovunske vinarije i saznajte zbog čega motovunski vinari redovito osvajaju vrijedna priznanja na domaćim i svjetskim vinskim natjecanjima. Također, neizostavna atrakcija je i Parenzana. To je nekada bila željeznička pruga koja je spajala Trst i Poreč. Trasa duga 123 km prolazila je podno Motovuna, gdje je bila i željeznička stanica. Parenzana je prelazila preko 11 mostova, 6 vijadukta i kroz 9 tunela, a najduži tunel na hrvatskom dijelu trase je onaj ispod Motovuna (222 m). Otvorena je 1902., a zatvorena 1935. godine, nakon čega je pruga razmontirana, a njene su tračnice brodovima prevezene u Abesiniju gdje su korištene za izradu oružja. Njena trasa preuređena je u biciklističku i pješačku stazu, jednu od najpopularnijih u regiji.

Srednjovjekovna Gradska tiskara “Antico”, nazvana po slavnom nakladniku i tiskaru nota Andriji Motovunjaninu (Andrea Antico da Montona), rođenom upravo u Motovunu prije više od 500 godina, originalan je turistički projekt u sklopu kojeg tiskar Jure odjeven u srednjovjekovni kostim, kao šegrt crne umjetnosti, izrađuje autentične suvenire u obliku originalnih grafika otisnutih na replici Gutenbergovog stroja i to na ručno rađenom papiru od otpalog raslinja iz slavne Motovunske šume. Uđite u ovaj svojevrsni vremeplov, smješten u komunalnoj palači na glavnom motovunskom trgu i otputujte nekoliko stoljeća unatrag u vrijeme koje predstavlja početak svjetske kulturne revolucije.  

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

koliko često kupati psa

Koliko često trebate kupati psa? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Možda mislite da vašem psu treba više kupanja nego inače, ali prema jednom veterinaru, vjerojatno ih kupate mnogo češće nego što...
- Advertisment -