Staro za novo, popusti, upcycling… Ovo je sve što trebate znati o recikliranju odjeće

Posljednjih se godina sve češće govori o brzoj modi i štetnim posljedicama koje ona ostavlja na okoliš. Zbog prekomjerne proizvodnje otpada, recikliranje odjeće postaje sve važnije. Postoji mnogo načina kojima možemo doprinijeti održivijem načinu života kroz recikliranje i ponovno korištenje odjeće: od “upcyclinga” odnosno prenamjene starih komada, do donacija, razmjene, prodaje… Donosimo sve što trebate znati kad je u pitanju recikliranje odjeće.

Upcycling: Što možemo stvoriti od stare odjeće?

Važno je spomenuti pojam “upcyclinga” odjevnih predmeta. Upcycling odjevnih predmeta je proces kreativnog preobražaja starih ili neiskorištenih odjeće u nove, funkcionalne i estetski privlačne komade, čime se smanjuje otpad i potiče održiva moda. Recimo, jednostavnim rezanjem i šivanjem, stari odjevni komadi poput traperica ili majica mogu se pretvoriti u novu cool torbu.

Također, stare duge traperice možete lako pretvoriti u kratke traperice u kojima ćete uživati tijekom ljeta. Traper je općenito jako “zahvalan” što se tiče prenamjene, pa osim torbica i kratkih hlača možete stvoriti i suknje, pregače… Ako stare traperice nisu izgubile na izgledu, već su vam samo dosadile, možete ih samo osvježiti bojama za tkaninu ili dodataka poput mašnica. Isto vrijedi i za druge odjevne komade.

Osim toga, stara košulja s fora uzorkom može poslužiti kao nova i unikatna jastučnica za (ukrasne) jastuke u važem domu. Takva jastučnica pružit će osobni dodir vašem prostoru, a vi ćete sačuvati košulju koja više nije nosiva, ali vas uz nju veže previše uspomena da biste ju samo tako bacili u smeće.

Stara odjeća i kravate mogu se lako iskoristiti i za izradu modnih dodataka poput nakita ili pak gumica i traka za kosu. Stvorit ćete pravi personalizirani dodatak koji ne samo da će spasiti stari odjevni komad, već će upotpuniti vašu frizuru i stil.


Pročitajte više: Ovi domaći brendovi od stare odjeće rade ‘čudesa’


Lokacije za recikliranje odjeće

Ako staru odjeću ne želite prenamijeniti, već je se želite riješiti, imamo par prijedloga. Za početak, moramo istaknuti socijalnu zadrugu Humana Nova. Oni od odbačenih tekstilnih predmeta izrađuju nove kvalitetne i inovativne proizvode, a od novih materijala održive proizvode. Brinu se za to da svaki komad ponovno bude iskorišten odnosno recikliran. Osim toga, zapošljavaju osobe s invaliditetom i druge društveno isključene osobe. Sve informacije možete pronaći na njihovoj službenoj stranici.

Tu su i druge humanitarne organizacije kojima možete donirati odjeću, poput SOS Dječje selo Hrvatska, Humanitarna organizacija Dora, Udruga Mali zmaj, Udruga Are You Syrious, kao i u različitim domovima za djecu – Dječji dom Zagreb, Dječji dom Vrbina Sisak i Dječji dom Maestral Split, piše Telegram.

Odjeću možete i odgovorno zbrinuti kroz odlaganje tekstila u reciklažna dvorišta. Reciklažna dvorišta u Hrvatskoj proširila su spektar rada i efikasnosti te otvorila nove lokacije.

Provjerite popis reciklažnih dvorišta u Hrvatskoj:

  • Popis reciklažnih dvorišta u Zagrebu.
  • Popis reciklažnih dvorišta u Karlovcu.
  • Popis reciklažnih dvorišta u Varaždinu.
  • Popis reciklažnih dvorišta u Istri.
  • Popis reciklažnih dvorišta u Osijeku.
  • Popis reciklažnih dvorišta u Splitu.
  • Popis reciklažnih dvorišta na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Također, neke trgovine u zamjenu za staru odjeću nude popust na kupnju novih artikala. Tako recimo program H&M recikliranje odjeće 2024. za donesenu vrećicu stare odjeće poklanja 10 posto popusta na omiljeni artikl iz njihove ponude. Staru odjeću možete reciklirati i u trgovinama Inditex grupacije, kojoj pripada i Zara.


Pročitajte više: JYSK organizirao kutak za razmjenu odjeće


Što možemo činiti bolje?

Promislite i o ljudima oko vas – članovima obitelji, prijateljima, susjedima… Možda netko iz vaše okoline može i želi nositi vašu odjeću koja je još uvijek nosiva, ali vama iz bilo kojeg razloga više ne odgovara. Osim toga, znamo da djeca brzo rastu i da im je potrebno često kupovati odjeću. Mlađa braća i sestre, djeca vaših obiteljskih prijatelja… Možda odjevne komade koje želite baciti možete proslijediti njima.

Evo nekoliko praktičnih koraka kojima možemo doprinijeti recikliranju odjeće:

  • Kupujte svjesno: Prilikom kupovine odjeće, birajte kvalitetne komade koji će trajati duže i razmislite o tome hoćete li ih moći ponovno koristiti ili reciklirati.
  • Organizirajte razmjenu odjeće: Pozovite prijatelje i organizirajte razmjenu odjeće, što može biti zabavan način da osvježite svoj garderobu bez trošenja novca.
  • Učite o održivosti: Informirajte se o brendovima koji promiču održivu modu i ekološki prihvatljive prakse.
  • Popravite umjesto da bacite: Ako se odjeća “pokvari” odnosno ako se samo pokvari, recimo, šlic na hlačama, pokušajte ga popraviti umjesto da odmah bacite odjevni komad.

Recikliranje odjeće nije samo trend; to je način da se smanji naš negativan utjecaj na okoliš i doprinese održivoj budućnosti. Svaki mali korak može napraviti veliku razliku. Razmislite o svojim navikama i potrudite se da odjeću tretirate s pažnjom i poštovanjem koje zaslužuje.

Foto: Canva / Instagram screenshot @param_param_upcycle

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

rvati i umjetna inteligencija

I Hrvati sve više koriste tehnologije umjetne inteligencije

Predstavljeni su rezultati drugog nacionalnog istraživanja percepcije umjetne inteligencije u Hrvatskoj. Istraživanje je dio znanstveno-istraživačkog projekta koji su zajednički proveli EFFECTUS...
- Advertisment -