Dermatolozi upozoravaju: šest loših večernjih navika uništava kožu

Za kožu preko dana brinemo uglavnom hidratantnim kremama, serumima i sl. No, ne treba zanemariti večernju i noćnu brigu o koži. U nastavku pročitajte kojih 6 loših navika šteti našoj koži, ali i koje namirnice mogu pomoći da imamo zdravu i sjajnu kožu.

Ne perete lice

Dermatolozi tvrde da je jedan od najvećih kožnih grijeha odlazak u krevet bez dobrog pranja lica. Čak i ako ne nosite šminku, trebali biste oprati lice svaku noć. Vaša koža prolazi kroz fazu popravljanja i obnove tijekom noći, a ostaci poput prašine, dima i proizvoda za njegu kože mogu začepiti pore što dovodi do pogoršanja akni, prenosi N1.

Premalo spavate

Spavanje manje od šest sati daje vašoj koži manje vremena da se sama popravi. Premalo sna može dovesti do više bora, pepeljastog tena i tamnih kolutova ispod očiju. Nedostatak sna također može povećati upalu i hormone stresa, a uz druge nedostatke za vaš sustav može pogoršati kožna stanja poput akni, piše The Healthy.


Pročitajte više: Invazija na kožu ili dobrodošla njega? Kiseline su must have njege kože zimi


Ne mijenjate redovito jastučnice

Spavanje na istoj jastučnici predugo moglo bi vašu kožu izložiti nekim prilično gadnim stvarima, kao što su bakterije, oguljena koža i znoj. Dermatolozi preporučuju mijenjanje jastučnice barem jednom tjedno – češće ako ste skloni aknama.

Preskakanje hidratantne kreme

Hidratantna krema pomaže svakom tipu kože – ne samo osobama sa suhom ili starom kožom. Ako imate masnu kožu ili kožu sklonu aknama, potražite formulaciju koja je stvorena za vas – neke formulacije sadrže sastojke koji vam mogu pomoći u borbi protiv akni i zadržati sjaj kože.

Pretjerano čišćenje

Pretjerano čišćenje kože ugrožava barijeru vlage i mikrobiom prirodnog zaštitnog sloja kože. Kad se korisne, prirodne bakterije očiste, osjetljiviji smo na infekcije, akne i isušenu kožu.

Spavanje na trbuhu ili boku

Ako spavate na trbuhu ili boku, gnječite nježnu kožu lica u jastuk, čineći je sklonijom borama zbog trenja od jastučnice. Mekša jastučnica može pomoći – ali, osim ako ne možete iz zdravstvenih razloga (kao što je trudnoća), često je najbolje za vašu kožu ako se naviknete spavati na leđima.


Pročitajte više: Kako sama napraviti prirodnu kozmetiku za svoj tip kože?


Hranom do zdrave kože

Kao što neke vrste hrane mogu pogoršati zdravlje naše kože, neke druge ga mogu poboljšati ili barem ublažiti neko od neugodnih stanja. Hrana bogata cinkom, poput sjemenki bundeve, leće, graha i indijskih oraščića dobra je za kožu i pomaže regulirati proizvodnju ulja i smanjiti upale.

Cink iz hrane može biti osobito koristan za liječenje neuravnoteženih hormona koji mogu iritirati kožu, a ima i ulogu u kontroli proizvodnje masnoće jer smanjuje količinu androgena koji mogu pridonijeti pojavi akni i masne kože. Diskoloracija kože i ožiljci također se mogu spriječiti hranom koju jedemo, osobito onom bogatom antioksidansima, proteinima i vitaminom C, poput borovnica, malina, kelja, špinata, brokule i mrkve.

Dermatolozi se slažu da je neka hrana za kožu jednostavno bolja od druge. Masna riba — poput lososa i sardina — prepuna je protuupalnih sastojaka. Također, rajčice mogu poboljšati teksturu kože, a orašasti plodovi zahvaljujući omega-3 mogu pomoći u održavanju barijere vlažnosti kože, dok je cink iz njih važan za zacjeljivanje kože.

U tijelu postoji velika količina kolagena, a u kombinaciji s hranom bogatom vitaminom C, možemo dati svoj doprinos u povećanju njegove proizvodnje. U jednoj šalici nasjeckane paprike ima više vitamina C nego što je potrebno za naše dnevne potrebe, a karotenoidi u paprikama, poput beta-karotena, također pomažu u zaštiti od oštećenja od sunca, održavajući kožu zdravom i živahnijom.

Neke vrste hrane hrana ne samo da nam pomažu postići čistu kožu, nego mogu i zaštititi našu kožu od oštećenja iz okoliša. Sjemenke suncokreta pune su vitamina E koji može pomoći u zaštiti kože od oštećenja iz okoliša i podupire zacjeljivanje i regeneraciju kože.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -