U mirovinu po posebnim propisima moći će ići dva nova zanimanja

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava uputilo je u javno savjetovanje izmjene o mirovinskim pravima radnika na poslovima razminiranja. Zakonskim izmjenama predlaže se da u mirovinu po posebnim propisima idu još dvije kategorije zaposlenika iz ovoga područja; voditelji radilišta i pomoćni djelatnici.

Naime, prema postojećem Zakonu o posebnim pravima iz mirovinskog osiguranja zaposlenika na poslovima razminiranja, voditelji radilišta i pomoćni radnici nisu se smatrali pirotehničarima, a sada se u povoljnijim uvjetima za mirovinu posve izjednačuju, piše Mirovina.hr.

Pirotehničari u mirovinu mogu bez obzira na dob

Pirotehničari, naime, ostvaruju pravo na starosnu mirovinu bez obzira na godine života.

Uvjet je da imaju 25 godina mirovinskog staža, od čega najmanje osam godina na poslovima pretraživanja, razminiranja, nadzora ili tehničkog izvida.

U uvjet od osam godina staža osiguranja stvarno provedenih na tim poslovima priznaje se i vrijeme provedeno u Domovinskom ratu u jednostrukom trajanju.

Zakonom o protuminskom djelovanju, radnici na poslovima razminiranja imaju pravo na 18 mjeseci staža za svakih 12 mjeseci, odnosno 16 mjeseci u slučaju inspektora MUP-a. Tu su kao pirotehničari već vrednovani voditelji radilišta i pomoćni radnici, prenosi N1.


Pročitajte više: Kako se isplaćuje mirovina iz fondova i može li se dodatno ulagati?


Prosječna mirovina pirotehničara iznosi 795 eura

“Dakle, u pogledu stupnja povećanja staža osiguranja provedenog na poslovima razminiranja, voditelji radilišta i zaposlenici na pomoćnim poslovima izjednačeni su s pirotehničarima. Međutim, prema Zakonu voditelji radilišta i pomoćni djelatnici ne smatraju se zaposlenicima na poslovima razminiranja. Stoga, pravo na starosnu mirovinu mogu ostvariti samo prema općem propisu, odnosno ZOMO-u. Budući da su jednako izloženi opasnosti te su osjetljiva kategorija o kojoj država treba voditi posebnu brigu, potrebno je i njima omogućiti stjecanje prava na starosnu mirovinu pod jednakim uvjetima pod kojima to pravo stječu pirotehničari”, objasnili su iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Hrvatska je u kolovozu isplatila 702 mirovine radnicima na poslovima razminiranja, što čini udio od svega 0,06 % u ukupnom broju korisnika. U prosjeku, imaju 31 godinu i 7 mjeseci radnog staža.

Prosječna mirovina pirotehničara iznosi 795 eura, dok je sveukupna mirovina (ostvarena prema ZOMO-u i posebnim popisima iz mirovinskoga osiguranja) bez međunarodnih ugovora iznosila 581 euro mjesečno.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -