5 najprljavijih stvari u kući: leglo su bakterija, a nitko ih ne pere

Kada pomislimo na čišćenje kuće, najčešće se fokusiramo na vidljive površine poput podova, kuhinjskih ploča i kupaonica. Međutim, postoje predmeti u našem domu koje redovno koristimo, a rijetko ih čistimo, iako mogu biti pravi raj za bakterije. Ove zanemarene stvari mogu postati leglo mikroorganizama, čime predstavljaju potencijalni rizik za naše zdravlje. U ovom članku ćemo izdvojiti pet najprljavijih predmeta u kući koji zaslužuju više pažnje kako bi vaš dom bio čistiji i sigurniji.

Daljinski upravljač

Studija iz 2020. otkrila je tragove bakterija, kvasca i plijesni na nekim daljinskim upravljačima, a stručnjaci kažu da bi mogli biti 20 puta prljaviji od WC školjke. To je zato što daljinski upravljač obično koristi više ljudi, od kojih neki nisu oprali ruke. Možete ga koristiti i dok nešto jedete i tako prenijeti bakterije u usta. Nemojte brisati daljinske upravljače jednokratnim maramicama – skupe su i štetne za okoliš. Umjesto toga, izvadite baterije i uzmite krpu navlaženu u malo sapunaste vode i iscijeđenu, piše krstarica.com.


Pročitajte više: Koliko često biste trebali prati ručnike?


Plišane igračke

Omiljeni medo vašeg djeteta najvjerojatnije vrvi bakterijama. Nisu sve ove bakterije loše – zapravo, većina njih pomaže u zaštiti imunološkog sustava. Ali, postoji i taj jedan posto, poput e.coli, koji je opasan i može dovesti do teških bolesti. Zato je redovito čišćenje ključno. Operite ih u perilici na 30 stupnjeva i prije ponovne upotrebe provjerite jesu li potpuno suhe iznutra i izvana.

Držač četkice za zube

Jedna studija iz 2018. tvrdi da je koliform, crijevna bakterija, pronađena u više od četvrtine držača četkica za zube. Stavite malo razrijeđenog izbjeljivača na dno kad čistite kupaonicu i malo ga namočite ili ga stavite u perilicu jednom tjedno.


Pročitajte više: U perilicu posuđa trebali biste ponekad dodati limun


Četke za šminku i kosu

Ne samo da nakupljaju mrtve stanice kože, staru šminku, prašinu… studija Sveučilišta Aston iz 2019. pokazala je da je devet od deset kontaminirano bakterijama koje mogu uzrokovati bolesti kao što su infekcije kože, pa čak i trovanje krvi.

Napunite sudoper ili zdjelu toplom vodom i koristite blagi dječji šampon za čišćenje četkica palcem i mokrom spužvicom. Ostavite da se osuši na zraku. Što se tiče četki za kosu, i njih redovito čistite.

Laptop i miš

Klice pronađene na laptopu uključuju stafilokoke, streptokoke i neke bakterije koje se prenose zrakom, poput mikrokoka. To može dovesti do infekcija kože i upale grla. Ako ste jedini korisnik, jednom tjedno ga prebrišite vlažnom krpom mekom krpicom nakvašenom u mješavinu vode i deterdženta za suđe. Za uređaje koje češće koristi više ljudi, učinite to svaki put prije upotrebe, piše N1.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

najprljaviji predmeti u kući

5 najprljavijih stvari u kući: leglo su bakterija, a nitko ih...

Kada pomislimo na čišćenje kuće, najčešće se fokusiramo na vidljive površine poput podova, kuhinjskih ploča i kupaonica. Međutim, postoje predmeti u...
- Advertisment -