Kakve to vrijednosti skupa slave Musk i Grabar-Kitarović? Strah nas je i pomisliti…

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jučer je objavila fotografije s dodjele nagrada Global Citizen Awards Atlantskog vijeća. Na fotografijama, između ostalog, pozira i s – Elonom Muskom. Ako vam se iznad glave upravo pojavio upitnik, i nama je također. Doslovno – WFT?

“Okupili su se svjetski lideri, diplomati i poslovni ljudi kako bi proslavili vrijednosti i kvalitete globalnog vodstva“, napisala je Kolinda Grabar-Kitarović u objavi gdje je uz nekoliko svojih fotografija stavila i onu gdje pozira s Elonom Muskom.

Muskove bezvrijedne vrijednosti

Baš nas zanima kakve su to vrijednosti i kvalitete koje se slave s Muskom? Jesu li to možda – opresija, nejednakost, kapitalistička pravda, tehnološki elitizam i zanemarivanje društvene odgovornosti?

“Ovaj događaj naglasio je ključan rad koji Atlantsko vijeće obavlja u oblikovanju svjetlije globalne budućnosti“, zaključila je bivša predsjednica.

Uh. Teško da se “svjetlija globalna budućnost” i Musk mogu staviti u istu rečenicu. Kakva je to globalna budućnost kakva bi odgovarala Muskovoj viziji? Ako bi s njom napravio ono što je s X-om – ne baš svjetla. Bila bi to mizogina, opresivna, homofobna, transfobna i zaostala budućnost. Na čelu svijeta vjerojatno bi bio Trump, a ministar zdravstva Andrew Tate.

Gdje je Grabar-Kitarović bila pamet kad se odlučila ‘pohvaliti’ fotografijom s Muskom, ekstremnim desničarom pod kojim se broj mizoginih kanala na Twitteru povećao za gotovo 70%, koji je Trumpova ‘glasnogovornik’, a kojeg se i vlastito dijete odreklo?

Izdvojit ćemo samo nekoliko razloga zašto je povezivanje s Muskom, u najmanju ruku, kontroverzno.


Pročitajte više: Trump, Musk i J.K. Rowling prozvani u tužbi Olimpijke Imane Khelif


Pun odvratnih izjava

Nakon Muskovog preuzimanja Twittera i povratka na Twitter (a kasnije i uhićenja) Andrewa Tatea, znatno je porastao broj mizoginih i uvredljivih kanala, pokazalo je istraživanje. Novokreirani računi uglavnom su izražavali pro-Trump, pro-sloboda govora i anti-liberalne stavove, kao i teorije zavjere. Mizogini narativi i/ili ideologije nisu bili dominantni, iako su neki računi koristili mizogino ponašanje kao dio tih šire definiranih tema (npr. za napad na liberalne žene). Dakle, Muskovo preuzimanje Twittera stvorilo percepciju dozvoljenog okruženja za duboko uznemirujuće teme i kanale.

Musk je poznat po seksističkim šalama, seksualiziranju i objektificiranju žena. U srpnju 2020., Musk je na Twitteru rekao da diploma nije jedini razlog za zaposlenje. Ovaj komentar nije izravno mizogin, ali je kasnije u Tesli došlo do niza tužbi vezanih za radnu okolinu u kojoj su žene bile izložene seksualnom uznemiravanju i diskriminaciji. Neki su tvrdili da ovaj stav prema kvalifikacijama može otežati ženama, koje su često nedovoljno zastupljene u tehnološkoj industriji, proboj u Teslu.

Postojao je još jedan incident u kojem su kritičari tvrdili da Musk stavlja prevelik naglasak na vanjski izgled žena. Kada je Tesla Model S Plaid debitirao, Musk je na događaju rekao da je automobil “zavodljiv” poput “seksi žene”, što je izazvalo kritike.

Nek’ više ode na Mars

Što se tiče žena zaposlenih u Tesli, ako uspiju proći kroz radni dan bez da budu uznemiravane, Musk im je dao priliku da žive u saveznoj državi koja smatra da im treba ugroziti živote. Kako piše PCMG, dok se Teksas pripremao za zabranu većine pobačaja, Musk je najavio da će preseliti sjedište Tesle u tu državu. U međuvremenu je pitanje pobačaja dodatno ugroženo diljem SAD-a. Ali u to vrijeme, Musk je najavio da Tesla planira zadržati svoje postojeće tvornice u Kaliforniji i Nevadi, ali svaka žena koja želi raditi u sjedištu morat će birati između svog posla i tjelesne autonomije…

No, što vrijedi odluka žene kada Musk smatra da je najveći rizik za čovječanstvo to što ne rađaju dovoljno ljudi? Na CEO vijeću The Wall Street Journala izjavio je: “Mislim da je jedan od najvećih rizika za civilizaciju nizak natalitet i brzo opadanje stope rađanja”. Zanemaruje činjenicu da zemlja u kojoj je zaradio svoje milijarde, bez plaćanja poreza, ima najgoru skrb za majke u razvijenom svijetu…

Jedva čekamo da Musk ostvari svoj san da odvede život na Mars, nadajmo se da će on otići prvi. E – pa to je možda ta svjetlija budućnost o kojoj Kolinda piše…!


Stavovi i mišljenja izneseni u kolumnama i komentarima autora ne odražavaju nužno stavove ili politike uredništva. Uredništvo snosi odgovornost za omogućavanje pluralizma mišljenja i otvorene rasprave.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

prava žena u afganistanu

I vjeverica ima više prava od afganistanske djevojčice

I vjeverica ima više prava od afganistanske djevojčice - zaključila je američka glumica Meryl Streep. Pridružila se tako Afganistankama koje žele...
- Advertisment -