Kada je najbolje vrijeme za popiti magnezij – ujutro ili navečer?

Magnezij je esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u mnogim funkcijama tijela. Iako se može unijeti prehranom, često se preporučuje korištenje magnezija kao dodatka prehrani kako bi se osigurala optimalna razina u tijelu, piše Danas.rs.

Široka lepeza funkcija magnezija

Uzimanje magnezija kao dodatka prehrani ima brojne zdravstvene prednosti, od podrške funkciji mišića i zdravlja srca do poboljšanja sna i mentalnog zdravlja. Prije nego što počnete uzimati magnezij, preporučuje se konzultacija s liječnikom kako biste odredili odgovarajuću dozu i bili sigurni da je to pravi izbor za vas.

Magnezij je neophodan za pravilno funkcioniranje mišića. Nedostatak magnezija može dovesti do grčeva u mišićima, slabosti i umora. Redovan unos magnezija može pomoći u sprječavanju tih problema, prenosi N1..

Iako se kalcij često smatra najvažnijim mineralom za kosti, magnezij je također ključan za zdravlje kostiju. Magnezij pomaže u regulaciji razine šećera u krvi, što je posebno važno za osobe s dijabetesom ili one u riziku od razvoja ove bolesti. Može smanjiti rizik od srčanih oboljenja, pomaže u regulaciji krvnog tlaka, održavanju pravilnog srčanog ritma i smanjenju rizika od nakupljanja naslaga u arterijama.

Magnezij ima smirujući učinak na živčani sustav, što može poboljšati kvalitetu sna. Ovaj mineral pomaže kod nesanice i poremećaja spavanja. Također, žene koje pate od predmenstrualnog sindroma (PMS) mogu osjetiti olakšanje nakon uzimanja magnezija. Može smanjiti grčeve, nadutost, promjene raspoloženja i druge neugodne simptome povezane s tim stanjem.

Magnezij je povezan s regulacijom raspoloženja i smanjenjem simptoma depresije i anksioznosti. Dovoljne razine magnezija u tijelu mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju općeg mentalnog zdravlja.


Pročitajte više: Magnezij: 5 razloga zašto trebate povećati dozu ovog minerala


Kada piti magnezij – ujutro ili navečer?

Kada piti magnezij ovisi o vašim specifičnim potrebama i razlozima zbog kojih uzimate ovaj dodatak prehrani. Magnezij možete uzimati i ujutro i navečer. Ako vam je cilj poboljšati san i opustiti se, najbolje ga je uzeti navečer, jer može smanjiti stres i anksioznost.

Ako često imate noćne grčeve u mišićima, uzimanje magnezija navečer može pomoći u sprječavanju tih problema. Također, može pomoći u oporavku mišića i smanjiti upalu ako ste tijekom dana bili izuzetno fizički aktivni ili ste bili na treningu.

S druge strane, ako želite imati energiju tijekom dana, funkcionalne mišiće i pravilnu probavu, magnezij je najbolje uzeti ujutro. Ovo je posebno korisno za ljude koji se bave fizičkom aktivnošću ili koji se osjećaju umorno tijekom dana.

Također, možete podijeliti dozu magnezija i uzeti jednu ujutro, a drugu navečer.


Pročitajte više: 5 razloga zašto je dobro uzimati magnezij


Budite oprezni

Iako se često govori o važnosti magnezija u prehrani, manje je poznato da neki faktori mogu negativno utjecati na njegovu apsorpciju. Na primjer, visoki unos alkohola, kofeina ili šećera može smanjiti apsorpciju magnezija iz hrane. Također, osobe s određenim medicinskim stanjima, poput celijakije, Crohnove bolesti ili dijabetesa, mogu imati veći rizik od nedostatka magnezija jer njihova tijela ne apsorbiraju ovaj mineral pravilno.

Magnezij je također poznat po svojim protuupalnim svojstvima. Istraživanja pokazuju da magnezij može pomoći u smanjenju kronične upale, koja je povezana s raznim bolestima, poput srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta raka.

Sve ove funkcije naglašavaju koliko je važno održavati odgovarajuće razine magnezija u tijelu, ne samo za osnovne tjelesne procese, nego i za dugoročno zdravlje i prevenciju bolesti.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -