Dokazano je: žene su bolji mentori. Ove žene to potvrđuju

Jeste li znali da žene mentorice poboljšavaju produktivnost? Harvard Business School proveo je istraživanje koje je pokazalo da žene mentorice poboljšavaju produktivnost u mješovitim timovima. Muškarci najbolje upravljaju muškarcima, žene najbolje upravljaju ženama, ali kad je riječ o mješovitim timovima – žene nadmašuju muškarce. One najbolje organiziraju raspored, vode računa o interesima zaposlenika, a pritom i ostvaruju ciljeve. Američki filozof Ralph Waldo Emerson rekao je da je čovjekova najveća životna želja da uz sebe ima nekoga tko će ga inspirirati da ostvari ono za što je sposoban.

Da je bio u pravu dokazuju Ana Soldo i Morena Mičetić koje su imale divne žene mentorice s kojima su danas i bliske prijateljice. S nama su podijelile svoje priče i još jednom pokazale da – žena ženi nije vuk. A o ženskom mentorstvu razgovarali smo i s Viktorijom Zadro Huml, generalnom direktoricom u Takedi za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu te Monikom Majstorović, direktoricom marketinga za privatne korisnike u A1 Hrvatska.

Žene mentorice poboljšavaju produktivnost u mješovitim timovima

Kao što znamo, nedostatak komunikacije između menadžera i zaposlenika može rezultirati smanjenom produktivnošću te naposljetku nezadovoljnim zaposlenicima i krajnjim korisnicima. Istraživanje je, dakle, pokazalo da žene prednjače kad je u pitanju komunikacija i izgradnja odnosa u mješovitim timovima, a to znači da žene postižu bolji učinak te lakše zadržavaju zaposlenike. Ovo istraživanje je još jedan dokaz da je ženama potrebno dati više prilika na vodećim pozicijama.

Jedna od tema o kojima smo razgovarali sa Soldo i Mičetić upravo je utjecaj žena mentorica na produktivnost u njihovim timovima. Iako nikad nije imala mentora muškarca pa ne može usporediti “muško” i “žensko” mentorstvo, Morena Mičetić, Academic Life Coach trenerica, istaknula je da je njezina mentorica itekako utjecala na rast njezine produktivnosti. S druge strane, regionalna direktorica u Quehenberger logistics d.o.o. za Hrvatsku, Srbiju i Makedoniju Ana Soldo smatra da žene mentorice imaju sposobnost donijeti jedinstvene perspektive u način na koji komuniciraju s timom, što svakako može pozitivno utjecati na produktivnost.

“Iako ne mislim da je rod sam po sebi presudan faktor, žene mentorice često imaju razvijeniji osjećaj za empatiju i razumijevanje, što može biti jedan od preduvjeta poboljšanja dinamike i angažiranosti, ali i otvorenije komunikacije tima”, zaključila je Soldo.


Pročitajte više: Zašto je mentorstvo idealna metoda za osobni i profesionalni rast i razvoj?


Empatija, aktivno slušanje i kolaborativni pristup

Zadro Huml složila se da žensko mentorstvo može poboljšati produktivnost unutar tima. Dodala je da su se programi mentorstva općenito pokazali vrlo učinkovitima u promicanju raznolikosti na razini menadžmenta za nedovoljno zastupljene skupine. Naime, nedavna studija Cornell Univerziteta otkrila je da su mentorski programi zabilježili porast broja manjina na upravljačkim pozicijama, od 9% do 24%. Ovo ukazuje na neosporan utjecaj i uspjeh programa mentorstva u poticanju raznolikosti i inkluzije unutar organizacija, osobito za one koji su povijesno bili marginalizirani.

Slično razmišlja i Majstorović, prema čijem iskustvu žene često unose jedinstven skup kvaliteta u mentorstvo – empatiju, aktivno slušanje i kolaborativni pristup – koji mogu potaknuti inkluzivnije okruženje koje pruža više podrške. Na taj pomažu članovima tima da se osjećaju shvaćenima i cijenjenima, što može povećati moral i, zauzvrat, produktivnost. S druge strane, na tragu toga, Zadro Huml smatra da žensko mentorstvo u organizaciji treba biti zastupljeno minimalno u omjeru koji odgovara broju žena u određenoj organizaciji. Značajan izazov i dalje je u broju žena koje dolaze do upravljačkih pozicija u odnosu na broj žena koje rade u pojedinim organizacijama.

“Mislim da poslodavci trebaju uložiti dovoljno truda da razviju programe za razvoj zaposlenika bazirano na jednakosti i pravičnosti, a to automatski uključuje omjere ženskih i muških mentora”, rekla je Zadro Huml.

Majstorović je dodala da razlike između „muškog“ i „ženskog“ mentorstva nisu krute, već komplementarne. Mentori se često mogu usredotočiti na strategije usmjerene na rezultate, potičući učinkovitost i konkurentnost. Mentorice, s druge strane, mogu naglasiti emocionalnu inteligenciju, dobrobit i ravnotežu između poslovnog i privatnog života, stvarajući tako holističko okruženje u kojem produktivnost napreduje kroz osobnu povezanost. Zajedno, ovi pristupi nude uravnoteženu dinamiku koja može puno koristiti timovima.


Pročitajte više: Viktorija Zadro Huml: “Iznimno odgovorni ljudi su najčešće najstroži prema sebi”


Mentorica je danas kuma njezinom djetetu

Dok se na našem eventu za žene u nabavi i logistici prisjećala svog karijernog puta Soldo nije zaboravila spomenuti ženu koja je ostavila veliki trag u njezinom poslovnom, ali i privatnom životu. Osim što su veoma bliske prijateljice, njezina nekadašnja mentorica Dorotea Pevec danas je i kuma njezinom djetetu.

“Mislim da to samo po sebi govori o jedinstvenosti našeg odnosa od samog početka. Kroz posao naiđete na različite ljude, različite osobnosti, na ljude s drukčijim afinitetima od onih vaših, ali naiđete i na sebi slične ljude. Ja sam imala sreću da sam svoju najvažniju mentoricu srela na samom početku mog poslovnog puta i da je naš odnos prerastao mjesto i okvire u kojima smo se upoznale. Danas, 20 godina kasnije, ona je netko s kime imam odnos koji je za obje ispunjavajući i koji nas obje čini boljim osobama”, rekla je Soldo.

Mentorica joj je pomogla u prvim koracima u svijetu biznisa uopće. Kako kaže, njezin pristup mentoriranju, zasnovan na primjeru i podršci, omogućio joj je da se kasnije osjeća sigurnije u donošenju odluka i upravljanju timom te da lakše postavlja ciljeve i prioritete. Osim toga, kroz njezine smjernice naučila je i koliko je važna jasna komunikacija i strateško razmišljanje, a sve to i danas cijeni i primjenjuje u poslovanju.


Pročitajte više: Kako pronaći mentora koji će vam pomoći da rastete?


‘Zbog nje je moj vijugavi put izgledao ravniji’

Slično iskustvo dijeli Mičetić kojoj je mentorica Svetlana Mirković Borčić bila neizostavna podrška u vrlo važnoj fazi profesionalnog razvoja.

“Vjerovala je u mene i moj uspjeh. Sve što se meni činilo kompleksno i teško (i bilo je), ona je vrlo vješto meni prikazala kao jednostavno i lako. Tako je moj vijugavi put izgledao puno ravniji. Velike izazove razdijelila je u male zadatke. Mentorirala me i bila uz mene korak po korak. Najviše je utjecala na moj profesionalni razvoj kroz vjeru u mene i učenje nekih tehnika koje je ona znala na temelju dugogodišnjeg iskustvu u mentoriranju”.

I Mičetić kaže da je velika sreća u životu susresti pravu mentoricu. One su, objasnila je, i danas u kontaktu. Kada joj zatreba podrška, kontaktira ju porukom i ona je uvijek spremna pomoći. A kad se vide uživo, ni sati im nisu dovoljni za sve teme o kojima žele pričati.

“Sada se naši razgovori svode na razmjenu iskustva i ideja, ‘bildamo’ jedna drugu idejama i motivacijom. S njom nemoguće postaje moguće, tako je bilo u mojem slučaju. I na moj projekt danas ne gledamo kao na ‘moj’, nego ‘naš’. Uspjele smo zajedno”.

Foto: Canva / Privatna arhiva / Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

skijališta cijene

9 povoljnih skijaških odmora u Europi: Jedno nam je blizu, evo...

Europa ima stotine, ako ne i tisuće skijališta s mnogo pristupačijim cijenama. Od popularnih skijaških destinacija kao što su Francuska, Austrija...
- Advertisment -