Što se dogodi u vašem tijelu kad pijete zeleni čaj?

Istraživanja pokazuju da bi zeleni čaj mogao biti jedan od najzdravijih napitaka koje možete piti. Stručnjaci su otkrili sve prednosti konzumacije zelenog čaja za vaše tijelo.

Zeleni čaj – ljekovitost

Prema studiji iz 2023., istraživači su otkrili da bi polifenoli u zelenom čaju mogli pomoći u zaštiti kože od UVB svjetlosti – što znači melanoma i nemelanomskog raka kože. Ti su učinci primijećeni lokalno i oralno, piše Eat This, Not That.

Objavljeno je više od 5000 studija o zelenom čaju i raku, uključujući klinička ispitivanja na ljudima, populacijska istraživanja i laboratorijske analize. Tisuće ovih studija dokumentiraju da polifenoli zelenog čaja i drugi bioaktivni spojevi prisutni u zelenom čaju mogu pomoći u prevenciji nekoliko vrsta raka uključujući rak dojke, debelog crijeva, jetre, jajnika, prostate, oralnog raka i raka kože, prenosi N1.


Pročitajte više: Jesu li detox sokovi i čajevi ‘navlakuša’? Evo što kaže nutricionistica


Dobar za mozak, dijabetes, srce…

Ako tražite načine da svoj mozak održite oštrim kako starite, razmislite o dodavanju zelenog čaja svojoj prehrani. U ispitivanju na ljudima objavljenom u Journal of Medicinal Food, sudionici koji su svakodnevno uzimali dodatak s ekstraktom zelenog čaja i L-teaninom ekstrahiranim iz čaja doživjeli su poboljšanja u blagim kognitivnim oštećenjima.

Brojna istraživanja otkrivaju da zeleni čaj pomaže smanjiti razinu šećera u krvi i rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Također se pokazalo da zeleni čaj pomaže u povećanju osjetljivosti na inzulin, tako da inzulin koji vaša gušterača proizvodi može učinkovitije održavati normalnu razinu šećera u krvi. Zeleni čaj pomaže u zaštiti stanica koje proizvode inzulin, a flavonoidi u čaju mogu pomoći u uklanjanju štetnih slobodnih radikala i suzbijanju upale.

Zeleni čaj je superzvijezda kada je u pitanju zdravlje srca. Rezultati su pokazali da pijenje više od pet šalica zelenog čaja dnevno smanjuje rizik od smrti od srčanog ili moždanog udara za 26% u usporedbi s ispitanicima koji su izjavili da piju manje od šalice zelenog čaja dnevno.


Pročitajte više: Zeleni čaj – pravi izvor zdravlja


Zeleni čaj može vas učiniti budnijima i pomoći vam da ostanete smireni

Dok vam kava daje dozu kofeina za poboljšanje dana, kofein i drugi bioaktivni spojevi u zelenom čaju mogu vas pokrenuti bez da se osjećate nervozno.

Zeleni čaj može pružiti opuštajuće iskustvo s manje ovisnosti, u usporedbi s ispijanjem kave. Također može smanjiti tjeskobu povećanjem proizvodnje dopamina u mozgu, čime poboljšava mentalno zdravlje i omogućuje ljudima da se opuste od stresa.

Što je zdravije: zeleni ili crni čaj?

Slično zelenom čaju, crni čaj se povezuje s dobrobitima za zdravlje srca. Antioksidansi u crnom čaju, poput teaflavina i katehina, mogu pridonijeti poboljšanju kardiovaskularne funkcije snižavanjem krvnog tlaka i poboljšavanjem funkcije krvnih žila. Crni čaj sadrži spojeve poznate kao polifenoli, koji mogu djelovati kao prebiotici, podržavajući rast i aktivnost korisnih crijevnih bakterija. Zdrav crijevni mikrobiom povezan je s različitim aspektima dobrobiti, od probave do imuniteta.

Neka istraživanja pokazuju da redovita konzumacija crnog čaja može doprinijeti poboljšanju gustoće kostiju, potencijalno smanjujući rizik od prijeloma i osteoporoze. Vjeruje se da fitokemikalije prisutne u crnom čaju, uključujući flavonoide, igraju ulogu u zdravlju kostiju.

Crni čaj sadrži više kofeina od zelenog čaja, što ga čini idealnim izborom za one koji traže umjereno povećanje energije. Kombinacija kofeina i L-teanina u crnom čaju može pružiti mentalnu budnost bez nervoze povezane s pretjeranom konzumacijom kofeina.

Izbor između zelenog čaja i crnog čaja u konačnici ovisi o osobnim preferencijama i zdravstvenim ciljevima. Oba čaja nude niz zdravstvenih dobrobiti, a uključivanje bilo kojeg u vašu rutinu može biti mudar izbor. Ako tražite snažno antioksidativno pojačanje u obzir dolaze i zeleni i crni čaj. Dok je zeleni čaj često hvaljen zbog visokog sadržaja katehina, teaflavini i tearubigini crnog čaja pružaju jedinstven skup antioksidansa koji pridonose cjelokupnom zdravlju.


Pročitajte više: Što je Matcha i kako sam se zaljubila u taj čudesni


Zeleni za kontrolu težine, crni za kosti

Ako je kontrola tjelesne težine primarna briga, zeleni čaj bi mogao imati malu prednost zbog svojih potencijalnih svojstava jačanja metabolizma. Međutim, i zeleni i crni čaj mogu biti dio zdravog načina života u kombinaciji s uravnoteženom prehranom i redovitom tjelovježbom. I zeleni i crni čaj blagotvorno djeluju na zdravlje srca, pridonose smanjenju krvnog tlaka i poboljšanju kardiovaskularne funkcije. Odabir onog koji je u skladu s vašim preferencijama ukusa osigurava ugodan put do zdravijeg srca.

Ako tražite blagi porast energije i poboljšanu kognitivnu funkciju, zeleni i crni čaj mogu biti učinkovit izbor. Sadržaj kofeina, zajedno s L-teaninom, pruža uravnotežen i fokusiran osjećaj budnosti. Izbor između zelenog čaja i crnog čaja subjektivan je i može se temeljiti na preferencijama okusa, zdravstvenim ciljevima i individualnim reakcijama na kofein. Oba čaja nude niz zdravstvenih dobrobiti, a njihovo uključivanje u vašu svakodnevnu rutinu može biti divan način prihvaćanja zdravijeg načina života.

Bilo da se odlučite za suptilne, travnate note zelenog čaja ili odvažne okuse crnog čaja, sigurno ćete pronaći šalicu koja ne samo da će razveseliti vaše okusne pupoljke, već će pridonijeti i vašem općem blagostanju.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -