Zašto biste uvijek trebali pojesti bananu prije vježbanja?

Lagani obrok ili međuobrok prije vježbanja osigurava tijelu glukozu, koja je primarni izvor goriva za mišiće tijekom vježbanja. Ovo pomaže u poboljšanju energije i izdržljivosti tijekom vježbanja, posebno za aktivnosti umjerenog do visokog intenziteta. Ako se tijekom vježbanja osjećate usporeno, to bi mogao biti znak da se niste napunili energijom prije vježbanja, piše Real Simple.

Jelo prije vježbanja sprječava osjećaj gladi i umora koji bi vas mogli omesti tijekom vježbanja. Također, obrok prije vježbanja znači da će vaša razina šećera u krvi ostati stabilna, a to će osigurati da tijelo neće doživjeti padove energije tijekom vježbanja.

Što jesti prije treninga?

Hrana prije treninga trebala bi sadržavati mješavinu ugljikohidrata i bjelančevina, a istovremeno biti lako probavljiva.

Banana ili jabuka s maslacem od kikirikija – ova kombinacija nudi brzo probavljive ugljikohidrate iz voća i malo proteina i zdravih masti iz maslaca od kikirikija.

Grčki jogurt s malo meda – jogurt je dobar izvor proteina i ugljikohidrata, dok med daje brzi poticaj za energiju.

Mješavina sušenog voća i orašastih plodova – ovo je uravnotežena mješavina brzih ugljikohidrata iz sušenog voća i održavajućih masti i proteina iz orašastih plodova.

Zobene pahuljice s kriškama banane i malo cimeta – idealne za dugotrajniju energiju, zobene su pahuljice složeni ugljikohidrati koji se sporo probavljaju. Dodavanje banane osigurava trenutnu glukozu, a cimet može pomoći stabilizirati razinu šećera u krvi.

Smoothie s bobicama, bananom i maslacem od orašastih plodova – smoothiji su lako probavljivi i prilagodljivi. Bobičasto voće i banane daju brzu energiju, dok maslac od orašastih plodova osigurava proteine.


Pročitajte više: Prehrana bez ugljikohidrata – nutricionistkinja donosi prednosti i opasnosti


Ne zanemarite hidrataciju

Hidratacija je ključna. Popijte dovoljno vode prije treninga, osobito ako je planirano duže trajanje ili intenzivna aktivnost. Pijte 300-500 ml vode sat do dva prije treninga. Također, važno je izbjegavati tešku i masnu hranu prije vježbanja jer može izazvati probavne smetnje i usporiti probavu.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

odgoda upisa u prvi razred

Broj odgoda upisa djece u prvi razred nikad veći. Doktorica: nespretni...

Sada je i službeno – u Splitsko-dalmatinskoj županiji, uključujući i grad Split, ove je školske godine registrirano najviše odgoda upisa u...
- Advertisment -