Natalia Zielinska: ‘Poduzetnice se u Hrvatskoj financijski kažnjavaju zbog trudnoće’

Uz „bogat“ karijerni put, serijska poduzetnica Natalia Zielinska veoma je „bogata“ i na privatnom planu. Majka je triju djevojčica: jedne 7-godišnjakinje, jedne 10-godišnjakinje i jedne 2-mjesečne bebe. Starije sestre mami pomažu oko najmlađe sestrice, a od velike pomoći kod kuće joj je i suprug. Na poslu je pak sve „posložila“ tako da se u zadnjim tjednima trudnoće i prvim mjesecima s bebom može što više opustiti. Ipak, nije se u potpunosti izmaknula, jer to, kaže, ne želi. Kako je posao balansirala s trudnoćom, a danas i s trećim (malim) djetetom, otkrila je u razgovoru za Women in Adria. A osvrnula se i na to zašto smatra da su poduzetnice u Hrvatskoj kažnjavane zbog trudnoće.

U svom Ogulinu ova je Poljakinja osnovala obrt i počela učiti poduzetnike i poljoprivrednike tog područja o tome što su EU fondovi. Potom je 2018. preuzela direktorsko mjesto u tvrtki Euro Grant Konzalting gdje je danas suvlasnica, a vodila je i svoje samostalne projekte poput platforme PetNula te hrvatske podružnice e-learning diva iz Poljske – firme Gromar ili specijalizirane agencije za strance CroBIZ. U poduzetništvu je već 10 godina, a uz to je aktivna kao predsjednica HUP granske udruge stručnjaka za EU fondove, gdje aktivno radi na  poboljšanju sustava EU fondova u Hrvatskoj.

natalia zielinska poduzetništvo

Za vrijeme trudnoće odustala je samo od 100 km duge vožnje

Trenutno ima petero zaposlenika, od kojih troje radi iz ureda, a dvoje starijih konzultanata već godinama radi od kuće. Ona preferira rad u uredu, koji joj je udaljen dvije minute vožnje automobilom. Voli, kaže, odvojiti privatni i poslovni život, pa tako i privatni i poslovni prostor. O tome koliko pazi na svoj prostor svjedoči i priznanje za njezin ured prema kojemu slovi za jedan od najljepših u Hrvatskoj.

Rutina joj je do dolaska trećeg djeteta bila uobičajena – prije 8 sati ujutro vodi djecu u vrtić, a onda krene put ureda. Svaki dan radi do 16 sati i rijetko kada ostaje duže na poslu. Poslom se ne bavi ni kada dođe kući.

„Prije bih znala navečer još sjesti, kad uspavam djecu, no shvatila sam da je to kontraproduktivno, naročito kad su klinke narasle pa nakon škole imamo još obveza, treninga… Radije pročitam neki članak ili poslušam neki podcast, na neki način radim, ali više na sebi nego na firmi. Jedino vikendom znam sjesti doma i isplanirati zadatke za idući tjedan“.

Radila je i dok je bila trudna s trećom djevojčicom. S obzirom na to da je imala urednu trudnoću, mogla je raditi skoro do kraja. Inače dva do tri puta tjedno vozi za Zagreb, 100 kilometara u jednom smjeru u drugi ured, i jedino je od toga odustala nakon 8. mjeseca trudnoće. Na autocesti su u jednom trenutku počele gužve pa je odlučila otkazati sve sastanke  i konferencije i prebaciti online sve što se može.


Pročitajte više: Natalia Zielinska: “Uvijek sam bila usmjerena na širenje znanja”


‘Poduzetnice su na kraju financijski kažnjavane zbog trudnoće’

Ipak, nastavila je voziti djecu u vrtić i školu, pa bi usput svakog dana navratila i do ureda. Kada je krajem trudnoće suprug otišao na službeni put, vratila se radu od kuće i postepeno se “rješavala operativnih zadataka”. Napravila je jasan raspored, postavila zadatke za tim i posvetila se sebi i trudnoći. U ured bi navratila kako bi popila kavu sa „svojim curama“ i kako bi zajedno prokomentirale neke poslovne situacije.

„Mislila sam da neću uspjeti sama, trudna s dvoje djece, bez pomoći, ali na neki način je situacija zahtijevala da jasno postavim granice, prije svega samoj sebi“.

Pred kraj trudnoće otvorila je i kratko bolovanje. Tada je shvatila koliko iznosi mjesečna naknada i – požalila. Smatra da je izuzetno nepravedno to što su, unatoč ogromnim doprinosima koje svaki mjesec uplaćuju državi, poduzetnice na kraju financijski kažnjavane zbog trudnoće.

„Ne mogu zamisliti situaciju žene koje mora mirovati i osuđena je na 560 eura mjesečno“.

Potom je otvorila obvezni dio porodiljnog dopusta 45 dana prije termina i samo povremeno provjeravala tim, zadatke…

„Kako fizički nisam bila u stanju sjesti za laptop zbog trbuha i bolova, jednostavno sam se pomirila sa situacijom i opustila“.


Pročitajte više: Lana Jurčević: ‘Skidam kapu svakoj mami koja je i poduzetnica’


Prvih šest mjeseci na rodiljnom dopustu je ona, a onda preuzima suprug

Sada planira ostati na rodiljnom dopustu prvih šest mjeseci djetetova života i malo po malo se vraćati „u normalu“. Drugih šest mjeseci brigu o bebi preuzet će suprug, kako bi se ona mogla u potpunosti vratiti poslu. Koliko mogu pomažu joj i starija djeca, i kako kaže, iskreno ne može zamisliti „žene s troje manje djece, tipa toddlera“.

Ni sama ne zna može li se ili ne u potpunosti opustiti od posla tijekom rodiljnog dopusta jer, kako kaže, to ni ne želi. Prati sve što se događa u firmi, na tržištu, reagira na šumove u komunikaciji ili neke potencijalno rizične situacije u firmu, čita natječaje, proučava pravilnike, uredbe… Aktivna je u HUP EUPRO udruzi i uvijek uključena u zajedničke aktivnosti.

„Nije bilo trenutka od početka trudnoće do sada da nisam znala što svatko radi i koji su uvjeti kojeg natječaja u tijeku, no rasteretila sam se operative i to u dijelu koji nisam ni mislila da mogu. Kolegica mi je rekla da je mislila da ću biti živčana, dok sam se ja skroz opustila. Mislim da je to zato što sam imala manje vremena i energije i morala sam se fokusirati na stvari i zadatke koji su bitni i koje moram ja odraditi, a sve ostalo sam prepustila timu.

S obzirom na to da je s ovim tjednom započela i školska nastava, i Natalia će se pomalo vraćati poslu. Za početak od kuće, a onda i u ured. Početkom listopada planira se vratiti i na sastanke i događaje u Zagrebu, no ne planirati angažirati dadilju, već sama obavljati sve s bebom i vidjeti „koliko je to izvedivo“.

„Iskreno mislim da mi je takav reset i trebao tako da se veselim povratku s novom snagom. Mislim da ništa ne jača žene kao majčinstvo, naročito kasnije kad već imaš stvari posložene u glavi. Jednostavno prihvaćaš da ne možeš i ne želiš sve i fokusiraš se na to što je u tom trenutku važno, ali i nikako ne odustaješ od sebe“, zaključuje.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

odgoda upisa u prvi razred

Broj odgoda upisa djece u prvi razred nikad veći. Doktorica: nespretni...

Sada je i službeno – u Splitsko-dalmatinskoj županiji, uključujući i grad Split, ove je školske godine registrirano najviše odgoda upisa u...
- Advertisment -