Želite imati dobar odnos sa svojim tinejdžerom? Primijenite ovih 10 savjeta

Preživljavanje tinejdžerskih godina može biti jednako izazovno i za roditelje i za djecu. Međutim, čak i u trenucima buntovništva, razdražljivosti i povremenog neizdrživog ponašanja, roditelji bi trebali nastojati izgraditi blizak odnos sa svojim tinejdžerima radi emocionalne dobrobiti djece. Ako ste jedan od roditelja koji se muče s ostvarivanjem bliskog odnosa s djecom u tinejdžerskoj dobi, pokušajte u pristupu i odgoju primijeniti neke od ovih savjeta koje donosi IndexMame.

Pokažite iskreno zanimanje za sve što rade

Roditelji trebaju pokazati interes za ono što njihova djeca rade, posebice za hobije i aktivnosti koje su djeci jako važne. Bilo da se bave sportom, glazbom ili imaju neki treći hobi, pokazivanje interesa i zanimanja pokazuje im da cijenite njihove strasti i želite biti dio njihova svijeta, čak i ako možda ne razumijete sve što vole. 

Potičite otvorenu komunikaciju

Koliko god to ponekad bilo izazovno, potičite otvorenu i iskrenu komunikaciju aktivnim slušanjem, bez osuđivanja. Stvorite siguran prostor u kojem će se vaša djeca osjećati ugodno podijeliti svoje misli i osjećaje. Redoviti, smisleni razgovori pomažu u izgradnji povjerenja i razumijevanja između vas.


Pročitajte više: Podizanje riječi, ne glasa: Branka Novosel o mindful roditeljstvu


Provodite kvalitetno vrijeme zajedno

Odvajanje vremena za druženje s djecom ne prestaje kako ona odrastaju. Roditelji bi trebali odvojiti vrijeme za aktivnosti u kojima uživaju jednako kao i njihova djeca. Bilo da se radi o opuštenom druženju poput gledanja filmova ili aktivnijem poput planinarenja ili kuhanja, provođenje zajedničkog vremena i stjecanje iskustva stvara trajna sjećanja i jača odnos, pokazujući djeci da su vam i dalje prioritet u životu. 

Poštujte njihovu privatnost

Posebno je važno tinejdžerima dopustiti i pokazati da poštujete njihov osobni prostor i privatnost. Poštivanje njihove potrebe za neovisnošću, ali i davanje do znanja da ste tu za njih ako im zatreba podrška, pokazuje povjerenje i zrelost te pomaže u održavanju uravnoteženog i zdravog odnosa.

Ponudite im podršku i ohrabrenje

Osim prijatelja, roditelji bi trebali biti najveća podrška svojoj djeci. Proslavite njihova postignuća, budite im podrška tijekom izazova i ohrabrite ih da se suoče sa svime što ih muči, nudeći im savjet i vodstvo ako će im to biti potrebno. Pokažite im da ih cijenite kao mlade osobe koje imaju svoj stav, ali i dajte do znanja da vam se mogu obratiti za pomoć.

Budite pozitivan uzor

Svojim tinejdžerima pokažite poštovanje i vrijednosti koje želite da usvoje promatrajući vas. Pokazivanje integriteta, odgovornosti i empatije u vlastitim postupcima tinejdžerima daje snažan i dobar primjer te jača načela koja želite da i oni sami prihvate i provode.

Poštujte njihovo mišljenje

Priznajte i poštujte njihovo mišljenje i odluke, čak i ako se ne slažete s njima. Potvrda njihovog razmišljanja potiče uzajamno poštovanje i pokazuje da cijenite njihovu autonomiju, što može dovesti do otvorenije i iskrenije komunikacije između vas. To ih može potaknuti da istu vrstu komunikacije njeguju i s drugima oko sebe.


Pročitajte više: Zašto je dobro imati barem jednu mamu u svom timu?


Podijelite osobne priče s kojima se mogu poistovjetiti

Prisjetite se vlastitih tinejdžerskih iskustava i izazova te s djecom razgovarajte o njima. Dijeljenje osobnih priča pomaže djeci da se povežu s vašim iskustvima i vide vas kao osobu od povjerenja i onu koja je nekada prošla ono kroz što oni sada prolaze. Također, ovime potičete razvoj dubljeg odnosa i razumijevanja s djetetom. 

Potaknite zajedničke interese

Pronađite i njegujte zajedničke interese u kojima oboje uživate. Uključivanje u zajedničke aktivnosti, kao što su sport, filmovi ili knjige, pomaže u izgradnji jače veze i stvara prilike za smislene razgovore i veze.

Vježbajte strpljenje i razumijevanje

Imajte strpljenja i razumijevanja dok se oni snalaze u složenostima adolescencije. Izbjegavajte impulzivno reagirati na njihovo ponašanje i, umjesto toga, situacijama pristupajte s empatijom i spremnošću da razumijete njihovu perspektivu. Ako je njihova perspektiva pogrešna, nemojte ih kažnjavati, već im smisleno objasnite zašto je to što misle pogrešno. 

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zeleni čaj ljekovitost

Što se dogodi u vašem tijelu kad pijete zeleni čaj?

Istraživanja pokazuju da bi zeleni čaj mogao biti jedan od najzdravijih napitaka koje možete piti. Stručnjaci su otkrili sve prednosti konzumacije...
- Advertisment -