Ovo povrće najizloženije je pesticidima, a jedemo ga skoro svaki dan

Švedski znanstvenici dokumentirali su nakupljanje insekticida, fungicida i regulatora rasta biljaka u tijelima djece i odraslih. Međutim, ako se konzumacija ovako tretirane hrane izbjegava samo dva tjedna, razina ovih otrova u tijelu može pasti na zanemarivu vrijednost.

Studije iz 2008. pokazuju da mnogi pesticidi mogu biti neurotoksini, koji mogu negativno utjecati na mozak sisavaca, uključujući i ljude. Također postoji jaka veza između izloženosti pesticidima i Parkinsonove bolesti, kroničnog neurološkog poremećaja, prenosi Danas.

Glifosat, koji se često koristi u poljoprivredi, smatra se jednim od najznačajnijih onečišćivača zraka. Preko 40 posto podzemnih voda u Europi pozitivno je na ovaj pesticid, a istraživanja su ga otkrila čak i u ljudskom urinu i majčinom mlijeku.


Pročitajte više: Naučite kako pravilno oprati voće i povrće od pesticida, to je ključno za očuvanje zdravlja


Djeca posebno osjetljiva

Djeca su posebno osjetljiva na štetno djelovanje pesticida. Istraživanja su pokazala da izloženost pesticidima u ranoj dobi može biti povezana s povećanim rizikom od raka, smanjenom kognitivnom funkcijom i problemima u ponašanju, prenosi N1.

Preporučuje se izbjegavati kupnju sljedećeg povrća koje je najizloženije pesticidima, osim ako nije organsko ili uzgojeno u vlastitom vrtu: celer, špinat, rajčica, cherry rajčica, krastavac, paprika.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zeleni čaj ljekovitost

Što se dogodi u vašem tijelu kad pijete zeleni čaj?

Istraživanja pokazuju da bi zeleni čaj mogao biti jedan od najzdravijih napitaka koje možete piti. Stručnjaci su otkrili sve prednosti konzumacije...
- Advertisment -