Jadna li je zemlja koja se ne srami

ZDS, uzdignuta desnica i Jure i Boban. Dvadeset dana kasnije i 80-ak kilometara dalje – digitalno se vijori jugoslavenska zastava i ori pjesma ‘Pljuni i zapjevaj Jugoslavijo’. Nakon ustaškog derneka u Imotskom organizatori mirno spavaju, a nakon Splita – zahtjev da se Alen Islamović proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj.

Čega se poštena osoba (ne) srami

Podsjećamo, jučer su članovi Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara prijavili organizatore i odgovorne osobe koncerta Bijelog dugmeta u Splitu Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske. Kao razlog navode “promoviranje osuđene komunističke ideologije i simbola te propale tvorevine čije politike su odgovorne za stravične zločine počinjene tijekom srpsko-crnogorske agresije na Hrvatsku”.

Na koncertu ih zasmetala pjesma ‘Pljuni i zapjevaj Jugoslavijo’ koja se otpjevala uz fotografiju jugoslavenske zastave na ogromnom ekranu pozornice, a Udruga je zatražila da se Alen Islamović proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj.

“Promovirati propalu i sada već 34 godine nepostojeću komunističku tvorevinu te simbol kojim se razarala Hrvatska, protjerivala i ubijala djeca, žene i nemoćni ne zaslužuje samo javnu osudu nego i zakonsku odgovornost zbog promoviranja nečega čega se svaka poštena osoba srami, a što je osudilo najviše hrvatsko zakonodavno tijelo Hrvatski sabor te Vijeće Europe”, poručili su iz Udruge.

A srami li se svaka poštena osoba kvislinške NDH? Srami li se svaka poštena osoba pozdrava ZDS? Srami li se svaka poštena osoba Jasenovca? Srami li se svaka poštena osoba HOS-ovog nacionalizma?

Trebala bi se sramiti.

No Hrvatska se još nije naučila konstruktivno se suočiti i nositi sa svojom poviješću, sa svojom odgovornosti kako u ratu, tako i u miru.


Pročitajte više: Nacistički pozdrav, uzdignuta desnica i Jure i Boban: nije se pojavilo preko noći


Prozivke licemjera

Zanimljivo je kako je jedna pjesma na jednom koncertu podigla toliku prašinu. Možda izvedena sasvim bezazleno (možda i ne). Ali svakako – ‘nikom ništa’ za koncerte u Imotskom kojima je od a do ž program bio pun nacionalističkog naboja, falsificirane istine i nedemokratičnosti. A to im je bio i jedini cilj. To im je bio cijeli repertoar.

Dok je Islamović pod prijetnjama koje prelaze svaki ukus ljudskosti, Thompson i organizatori nacionalističke fešte u Imotskom spavaju mirno. Nisu dobili prijetnju Domovinskog pokreta u obliku ‘dobronamjernog svijeta’ kako bi bilo dobro da ovaj slučaj ne bude zataškan jer se boje kako će idući put “građani uzeti pravdu u svoje ruku te počistiti i binu i organizatora i pjevača”. Nisu se, izgleda, u Imotskom bojali da će građani uzeti pravdu u svoje ruku te počistiti i binu i organizatora i pjevača. A imali su (ili nemali) barem jednako, ako ne i veće pravo da se to učini.

Islamovića se proziva jer “promovira” “zločinački režim odgovoran za patnje, masovna mučenja i ubojstva milijuna ljudi”. Prozivaju ga isti oni kojima je bilo u redu da se u Imotskom ori ‘Jure i Boban’ i veliča režim koji je provodio politiku sistematskog etničkog čišćenja protiv Srba, Židova i Roma. Režim čija je politika uključivala masovne likvidacije i deportacije, režim u kojem je aktivan bio logor smrti Jasenovac.

Što reći na ovakve reakcije nego da to nije ništa drugo nego licemjerno.

Poručujemo im isto što i Ranko Ostojić ma, dosta je bilo tih vaših sranja.

Foto: Instagram / Facebook

Stavovi i mišljenja izneseni u kolumnama i komentarima autora ne odražavaju nužno stavove ili politike uredništva. Uredništvo snosi odgovornost za omogućavanje pluralizma mišljenja i otvorene rasprave.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zeleni čaj ljekovitost

Što se dogodi u vašem tijelu kad pijete zeleni čaj?

Istraživanja pokazuju da bi zeleni čaj mogao biti jedan od najzdravijih napitaka koje možete piti. Stručnjaci su otkrili sve prednosti konzumacije...
- Advertisment -