U Zagrebu rekordan broj zahtjeva za djecu s teškoćama, trebamo 16 razrednih odjela

Pročelnik zagrebačkog gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Luka Juroš gostovao je na N1 i govorio o novoj vrtićkoj i školskoj godini. Naime, vrtićka počinje idućeg ponedjeljka, dok školska počinje tjedan dana kasnije.

Situacija s brojem neupisanih u vrtiće bolja

Za početak, kad je riječ o vrtićima, naveo je da je situacija s brojem neupisane djece značajno bolja nego prošle godine. Dok je taj broj prošle godine bio negdje oko 2700, početkom srpnja ove godine bio je negdje oko 1600.

“To je broj s kojim nismo zadovoljni, ali ono što znamo je da su to podaci iz početka srpnja. Tijekom cijelog ljeta trajali su upisi kako u gradske vrtiće, tako u preostale kapacitete kad neki roditelj odustane, tako i u privatne vrtiće”.

Vjeruju da će u rujnu, kada opet budu prikupljali podatke, moći reći da je doista skoro svako dijete upisano. U planu im je i povećanje kapaciteta do nove godine.

“Četiri od tih vrtića bit će završeno u rujnu, ali od rujna do kraja godine bit će otvoreno još dodatnih 400 mjesta u pet dodatnih gradskih dječjih vrtića”.

Dugoročni plan je 28 dječjih vrtića do kraja 2026., to je 2600 upisnih mjesta. Dakle, grad Zagreb doista u dječje vrtiće “ulaže kao nikad u povijesti”. Nikad u povijesti Zagreba nije se dogodilo da se otvore četiri nova vrtića u jednom mjesecu.


Pročitajte više: Jesu li grupe za ljetni vrtić male zato što za njima nema potrebe ili je problem negdje drugdje?


Cijene u privatnim vrtićima skuplje

Osvrnuli su se i na to da su cijene u privatnim vrtićima poskupjele.

“Mi smo svake godine imali određen broj djece koja iz privatnih vrtića žele prijeći u gradske. Taj broj se ovaj put povećao za više od dva puta. Mi smo ove godine povećali subvenciju za privatne dječje vrtiće za stotinu eura u travnju”.

Veliki problem u državi je i s kadrovima. Odgajatelji i stručne službe, logopedi, asistenti, rehabilitatori. Ipak, Zagreb u tom pogledu stoji dobro.

“Mi smo sada u srpnju potpisali dodatak kolektivnom ugovoru kojim se za 11,8% prosječno povećava masa plaća za gradske dječje vrtiće. Tako da želimo biti atraktivni poslodavci i to ćemo nastaviti. Ali pitanje zašto nema odgojite na tržištu rada je pitanje za ministarstvo i državu”.

Kad je riječ o prvašićima, njihov broj još nije finalan jer ljudi mogu upisati i prijaviti se za upise doista do kraja ljeta. Ali vidimo već sada da će to biti oko 7500 djece, što je otprilike slično kao i prošle godine.

“Kad govorimo o kapacitetima, neka namjera je jednosmjenski rad, ali o tome neka mjesta mogu samo sanjati”.

“Mi smo doista napravili sve što je moguće da pokrenemo izgradnju novih škola. Sada imamo u javnoj nabavi radove za školu u Borovju, odnosno za dogradnju. Imat ćemo u Laništu, imat ćemo također i u Podbrežju…”.


Pročitajte više: Novi školski kalendar: ukida se jesenski odmor, skraćeni proljetni praznici


Više djece s teškoćama u razvoju

Nadalje, ove su godine vidjeli veliko povećanje zahtjeva za upis djece s teškoćama u razvoju. Ovo je povećanje kakvo do sada grad Zagreb nije vidio.

“Dakle, broj zahtjeva za upis djece s teškoćama lagano raste, ali ovaj skok o kojemu govorimo od doista više od jedne trećine u samo jednoj godini, nije davno zabilježen”.

Grad Zagreb je u roku od godinu dana, od prošlog ljeta do ovog ljeta, povećao broj radnih mjesta za 120 novih odgojitelja u vrtićima. Tu je i više od 400 pomoćnih radnika za njegu, skrb i pratnju u svakoj jasličkoj skupini.

“Dakle, doista za djecu s teškoćama, svako ulaganje koje je bilo potrebno, grad Zagreb je osigurao”.

Kad je riječ o školama, i ondje je zabilježen doista velik skok od čak 500 više zahtjeva za djecu s teškoćama. Ovdje je razlika u tomu što radna mjesta osigurava ministarstvo.

“Za vrtiće to financira grad Zagreb. U školama sada tražimo dodatnih 16 posebnih razrednih odjela. To su razredni odjeli za djecu s teškoćama u školama. I sada, ovisi o ministarstvu, hoće li osigurati tih 16 dodatnih razrednih odjela”.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zeleni čaj ljekovitost

Što se dogodi u vašem tijelu kad pijete zeleni čaj?

Istraživanja pokazuju da bi zeleni čaj mogao biti jedan od najzdravijih napitaka koje možete piti. Stručnjaci su otkrili sve prednosti konzumacije...
- Advertisment -