Talibani zabranili ženama čitanje naglas i pjevanje u javnosti. I to nije sve

Talibanska vlast u Afganistanu novim je skupom zakona praktički zabranila zvuk ženskog glasa u javnosti. Zakone je odobrio vrhovni vođa Hibatullah Akhundzada, a odnose se na mnoge aspekte svakodnevnog života poput javnog prijevoza, glazbe, brijanja i slavlja. Ženski glas smatra se intimnim, stoji u novom zakonu, tako da žene u javnosti ne smiju pjevati, čitati naglas ili recitirati, piše CNN.

‘Ako se ženi vidi lice, to je iskušenje’

Također, prema novim pravilima žena u javnosti mora pokrivati ​​tijelo u svakom trenutku – “pokrivanje lica je neophodno kako bi se izbjeglo iskušenje”. Odjeća ne smije biti uska, kratka ili od tankog materijala. Žene su moraju pokrivati ​​pred muškarcima i ženama koji nisu muslimanske vjere. Ženama je također zabranjeno gledati muškarce s kojima nisu u krvnom ili bračnom srodstvu i obrnuto.

“Uvjeravamo vas da će ovaj islamski zakon pomoći u promicanju vrline i uklanjanju poroka“, rekao je glasnogovornik ministarstva Maulvi Abdul Ghafar Farooq.


Pročitajte više: Dvije godine opresije Talibana – žene su vraćene stoljeće unatrag


Molitva, hidžab, pet stupova islama…

Promicanje vrline uključuje molitvu, usklađivanje karaktera i ponašanja muslimana s islamskim zakonom, poticanje žena da nose hidžab i pozivanje ljudi da se pridržavaju pet stupova islama. Uklanjanje poroka uključuje zabranu ljudima da rade stvari koje su zabranjene islamskim zakonom.

Dokument od 114 stranica i 35 članaka predstavlja prvu službenu deklaraciju zakona o porocima i vrlinama u Afganistanu otkako su talibani preuzeli vlast 2021. godine.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zeleni čaj ljekovitost

Što se dogodi u vašem tijelu kad pijete zeleni čaj?

Istraživanja pokazuju da bi zeleni čaj mogao biti jedan od najzdravijih napitaka koje možete piti. Stručnjaci su otkrili sve prednosti konzumacije...
- Advertisment -