Preminuo Fred Matić! Pamtit ćemo ga kao velikog saveznika borbe za ravnopravnost

Hrvatski europarlametarac Predrag Fred Matić danas je preminuo u 63. godini života, potvrđeno je Jutarnjem listu. Matić je bio hrvatski branitelj, bivši ministar branitelja, zastupnik u Saboru i u Europskom parlamentu.

Matić je prije desetak dana završio u bolnici zbog komplikacija vezanih uz žuč. Bitku, nažalost, nije dobio.

Tko je bio Fred Matić?

Predrag Matić Fred, rođen je 2. lipnja 1962. godine u Požegi. Osnovnu i srednju školu završava u Vukovaru, a dvogodišnji studij na Pedagoškom fakultetu u Osijeku gdje stječe zvanje nastavnika razredne nastave. Dragovoljac je Domovinskog rata i hrvatski ratni vojni invalid. Nakon aktivnog sudjelovanja u obrani Vukovara biva zarobljen i odveden u devetomjesečno zatočeništvo u tri srbijanska koncentracijska logora. Za svoje zasluge u obrani Hrvatske odlikovan je s devet najviših državnih odlikovanja i medalja te više pohvala i nagrada. Umirovljeni je brigadir HV-a.

Nakon rata radio je u Kabinetu načelnika Glavnog stožera OS RH i obnašao dužnosti šefa Ureda općih poslova i Glasnogovornika GS OS RH (1994.- 1998.). Prvi je šef Kabineta ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata (1998.- 2000.).

Od 2008. do 2010. bio je vanjski član saborskog Odbora za branitelje, a od 2010. savjetnik predsjednika Ive Josipovića za branitelje. 2011. postaje ministar branitelja.

U Europski parlament izabran je 2019. Član je odbora za ribarstvo, kulturu i obrazovanje te zamjenski član odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost.

Dobitnik EU Oscara

Matić je prije nešto više od dvije godina dobio nagradu MEP, poznatu i kao EU Oscar koju svake godine dodjeljuje The Parliament Magazine najuspješnijim europarlamentarnim zastupnicima i zastupnicama. Matić je dobio nagradu za najboljeg zastupnika u području zaštite ljudskih prava.

Dobitnik je Reda hrvatskog križa, Reda hrvatskog pletera, Reda Nikole Šubića Zrinskog, Reda kneza Domagoja, Reda hrvatskog trolista i Spomenice domovinskog rata. Također mu je dodijeljena Medalja Oluje.

Živio je u izvanbračnoj zajednici sa suprugom Svetlanom Patković s kojom ima jedno dijete, sina Svena, prenosi Dnevnik.hr.

Borac za ravnopravnost spolova

Matića ćemo pamtiti kao velikog zagovornika ravnopravnosti spolova. Prije 3 godine u Europskom je parlamentu usvojena ‘Matićeva rezolucija’ odnosno Izvješće o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravu žena.

Podsjećamo, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu kreirao je Izvješće koje je izazvalo pravu medijsku buru jer staje u obranu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava žena, a ‘digle’ su se Crkva i brojni konzervativni političari. Nažalost, hrvatski europarlamentarac dobivao je i prijetnje zbog svoje borbe za ženska reproduktivna prava. No, to ga nije spriječilo u daljnjoj borbi.

“Mnogi su se uznemirili zbog mog izvješća o seksualnom i reproduktivnom zdravlju u EP-u. To me raduje jer znači da smo odradili dobar posao, a onima koji me pokušavaju zaplašiti mailovima i dopisima punima mržnje, mogu reći: jedna je prava strana povijesti, vi ste je opet promašili”, oglasio se tada Matić putem Facebooka.

Matićeva rezolucija prva je u području seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja žena u posljednjih deset godina. Izvješće govori o stanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja žena EU te traži da sve članice EU poštuju pravo žena na legalan pobačaj i seksualnu edukaciju.

Zastupnik Fred Matić sudjelovao i u programu obilježavanja kampanje „Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“ kad je izjavio: „Ne smije i ne može nam više biti prihvatljivo da su žrtve nasilja višestruko zlostavljane: prvo od počinitelja, a potom i od sustava. Vjerujte da ću učiniti sve što mogu da nijedna žrtva više ne prolazi kalvariju koja se nerijetko prolazi u procesu prijave nasilja, a o tome se ne govori dovoljno i toga sam svjestan“.

Foto: Facebook

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

odgoda upisa u prvi razred

Broj odgoda upisa djece u prvi razred nikad veći. Doktorica: nespretni...

Sada je i službeno – u Splitsko-dalmatinskoj županiji, uključujući i grad Split, ove je školske godine registrirano najviše odgoda upisa u...
- Advertisment -