Božinović prekinuo šutnju o napadima na strance: ‘Pogodilo me’

U proteklih tjedan dana zabilježeno je sedam napada na strane državljane – turiste ili strane radnike – u Zagrebu. Nakon duge šutnje hrvatskog vrha, na Facebooku se oglasio ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović.

Božinović je komentirao najnoviji slučaj koji se dogodio sinoć – dva osamnaestogodišnjaka i jedan maloljetnik uhićeni su sinoć zbog sumnje da su fizički napali dvojicu stranih državljana u dobi od 27 i 52 godine. Riječ je o državljanima Indije koji, pretpostavlja se, nisu u Zagrebu turistički već kako bi radili.

Nema opravdanja za nasilje

“Pogodila me vijest o incidentu koji se dogodio u Tkalčićevoj ulici, gdje su trojica naših sugrađana, među kojima i jedan maloljetnik, napali dvojicu državljana Indije. Ovaj čin nasilja potpuno je neprihvatljiv i u suprotnosti s vrijednostima koje kao društvo moramo njegovati“, poručio je ministar Božinović nakon duge šutnje državnog vrha.

“Bilo da se radi o stranim državljanima kao turistima u našoj sigurnoj Hrvatskoj, bilo da se radi se o stranim radnicima koji svojim radom i trudom doprinose razvoju našeg gospodarstva i koji dolaze poštenim radom prehraniti sebe i svoje obitelji, strani državljani su postali vrijedni članovi naše zajednice bez čijeg doprinosa, pa tako i brojnih turista, bi naš životni standard bio značajno niži”, napisao je u objavi na Facebooku.

Dodao je da prisutnost i rad stranih radnika iz trećih zemalja omogućuju Hrvatima održavanje kvalitete života i razine usluga koje uživamo danas.


Pročitajte više: “Stranim radnicima mi smo ono što je Njemačka bila našim roditeljima, prihvatimo ih”


Sigurni – ali nedovoljno?

“Hrvatska se s pravom ponosi time što je među najsigurnijim zemljama na svijetu, ali ovakvi incidenti podsjećaju nas da taj status ne smijemo uzimati zdravo za gotovo”, poručio je ministar i dodao da nasilju motiviranom predrasudama nema mjesta u našoj zajednici.

“Razumijem da živimo u vremenu u kojem su promjene intenzivne i da svaka zajednica treba svoje vrijeme za prilagodbu, no i ovim putem želim jasno poručiti: nikakvo nasilje neće biti tolerirano. Pozivam sve građane da se odupru netrpeljivosti i predrasudama te da prijave svaku sumnju na zločine iz mržnje. Samo zajedničkim naporima možemo izgraditi društvo u kojem se svi osjećaju sigurno i poštovano, bez obzira na svoju etničku pripadnost, vjeru ili bilo koju drugu osobnu karakteristiku. Neka nam ovaj incident bude podsjetnik da moramo svakodnevno raditi na izgradnji društva temeljenog na solidarnosti, poštovanju i ljubavi prema bližnjima”, zaključio je.

Foto: Canva / Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -