U ovih 11 zemalja nemojte piti vodu iz slavine. Neke su nam u susjedstvu

Ljeti moramo piti više vode nego u bilo kojem drugom dijelu godine, bilo da dan provodimo na plaži ili pak razgledavamo znamenitosti na žarkom suncu. Ipak, i pri tome moramo biti oprezni. Ako godišnji odmor planirate provesti u nekoj od zemalja iz nastavka, izbjegavajte vodu iz slavine, piše N1.

U ovim zemljama izbjegavajte vodu iz slavine

Naime, voda iz slavine često je alternativa flaširanoj pitkoj vodi, kako u smislu cijene, tako i zbog održivosti. U mnogim europskim zemljama sigurno je piti vodu iz slavine, možda ćete se samo morati prilagoditi različitim ukusima. Osobito u južnoj ili jugoistočnoj Europi, voda iz slavine često može imati blago pljesniv ili kloriran okus, ali to ne predstavlja nikakav zdravstveni rizik. Zato mnogi ljudi ne kupuju vodu, čak ni na odmoru.

Ipak, na nekim bi destinacijama bilo bolje posegnuti za kupovnom vodom. ADAC preporučuje da se ne pije voda iz slavine u sljedećim zemljama, pozivajući se na popis američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, jer postoji rizik od kontaminacije:

  • Albanija
  • Bosna i Hercegovina
  • Bugarska
  • Kosovo
  • Litva
  • Latvija
  • Moldavija
  • Sjeverna Makedonija
  • Rumunjska
  • Srbija
  • Turska

Pročitajte više: I voda iz slavine može biti bez kamenca – pročistite je uz Aquaphor


Ako ne možete kupiti, prokuhajte vodu iz slavine

U tim zemljama vodu smijete piti samo iz industrijski zatvorenih boca. Provjerite i jesu li sigurnosni prstenovi netaknuti. Ako ne možete kupiti, preporučljivo je prokuhati vodu. Da biste to učinili, prema preporukama ADAC-a, trebali biste vodu zagrijavati na 100 stupnjeva Celzijevih najmanje tri minute. Tako se mogu uništiti klice i drugi patogeni.

No, ako ljetujete na višim nadmorskim visinama, vrijeme kuhanja bit će dulje. Na primjer, na 1.000 metara nadmorske visine morali biste vodu iz slavine kuhati tri do pet minuta kako biste postigli isti učinak.

Voda iz slavine često prolazi kroz stroge kontrole kvalitete i može biti jednako sigurna za piće kao voda iz boce, ali je mnogo jeftinija i ekološki prihvatljivija. Voda iz boce, s druge strane, može biti zgodnija za ponijeti i često se preferira zbog percepcije boljeg okusa ili čistoće, iako proizvodi više plastičnog otpada. Izaberite što vam više odgovara, ali pripazite kad se nalazite u ovim zemljama.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

ivana plechinger psihologija

VIDEO: Ivana Plechinger: ‘Nakon moždanog udara, više ništa nije bilo isto’

Traumatski događaj je stresan ili zastrašujući događaj koji može ostaviti dubok emocionalni trag na osobu. Takvi događaji često uključuju osjećaj ugroženosti,...
- Advertisment -