Kako se sprema domaći pinđur? Puno je jednostavniji nego ajvar

U bogatoj kulinarskoj tradiciji Balkana, jedan od najpoznatijih i najomiljenijih umaka koji se prenosi s generacije na generaciju zasigurno je pinđur. Ovaj izvanredni specijalitet podrijetlom iz Makedonije, danas je rasprostranjen diljem regije te je neizostavan dodatak u mnogim domaćinstvima, posebno u ljetnim i jesenskim mjesecima kada zrela sezonska povrća dominiraju tržnicama.

Pinđur – recept za savršeni umak uz pite, meso…

Pinđur je vrsta umaka na bazi pečenih paprika, patlidžana, rajčica i češnjaka, što mu daje bogat i intenzivan okus. Iako ga mnogi uspoređuju s ajvarom, pinđur ima nekoliko ključnih razlika. Dok ajvar često sadrži veću količinu paprike i ima gušću konzistenciju, pinđur ima nešto više rajčica, što mu daje mekšu i kremastiju teksturu. Također, dok se ajvar najčešće koristi kao namaz, pinđur je svestraniji – može se poslužiti kao prilog, umak za meso ili kao dodatak jelima poput pite i roštilja. Donosimo pinđur recept – makedonski, naravno.

Sastojci:

  • 4 kg paprike za ajvar (crvena rog)
  • 2 kg oguljene rajčice
  • 1/2 glavice češnjaka (bijelog luka)
  • 1 veća vezica peršinovog lista
  • 2 ravne žlice soli
  • 4 žlice šećera
  • 2.5 dl ulja
  • 1/2 dl octa
  • 2 feferona

Pročitajte više: Ovako se radi najbolji domaći ajvar koji nema konkurenciju


Priprema:

  1. Papriku ispeći na roštilju, oguliti ju i isjeckati na sitne komadiće (ne mljeti).
  2. Oguljenu rajčicu isjeckati, staviti na lagano ugrijano ulje i dodati mu sitno sjeckani češnjak.
  3. Kuhati dok se rajčica ne raskaša, dodati sjeckanu papriku, sjeckani peršinov list, ocat, sol, šećer, sjeckane feferone i kuhati oko 1 sat da dobije finu gustoću.
  4. Puniti teglice, koje treba dobro hermetički zatvoriti.

Ovo je mjera za jednu turu – dobije se oko 11 malih bočica od 3 dl. Po želji udvostručite količinu sastojaka kako biste dobili veću količinu pinđura.

Važno je napomenuti da pinđur, kao i mnogi drugi tradicionalni recepti, varira od regije do regije, pa čak i od kuće do kuće. U nekim krajevima dodaje se više češnjaka, dok se u drugima preferira blago ljutkasta verzija. No, bez obzira na varijacije, osnovna receptura ostaje ista – jednostavni, sezonski sastojci koji se spajaju u savršen okus.

Foto: Canva / Wikimedia Commons

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zeleni čaj ljekovitost

Što se dogodi u vašem tijelu kad pijete zeleni čaj?

Istraživanja pokazuju da bi zeleni čaj mogao biti jedan od najzdravijih napitaka koje možete piti. Stručnjaci su otkrili sve prednosti konzumacije...
- Advertisment -