S kišom stigli i komarci. Kako ih se riješiti?

Iako je sinoćnja dugoočekivana kiša donijela osvježenje, na tren smo se ponadali da neće donesti i neželjene goste – komarce. Ipak, uzaludna je to bila nada. Nakon obilnih kiša, broj komaraca može znatno porasti, stvarajući nelagodu u našim dvorištima i domovima. Na meti je, kako to obično biva, ponajviše Slavonija. No ni drugi dijelovi Lijepe Naše nisu pošteđeni napornih zujavaca.

Zašto kiša pogoduje komarcima?

Komarci polažu jaja u stajaću vodu, a kiša im pruža idealne uvjete za razmnožavanje. Pojedine vrste komaraca mogu položiti jaja u najmanje količine vode, poput one koja se zadrži u posudama za cvijeće, čepovima ili plastičnim folijama. Nakon kiše, svaka nakupina vode postaje potencijalno gnijezdo za nove generacije komaraca. Jaja komaraca mogu preživjeti i do nekoliko tjedana, čekajući na dovoljno vlage da se izlegnu. Kada se voda nakon kiše zadrži u dvorištu, to postaje raj za ove dosadne insekte.

Prirodne metode zaštite od komaraca

Ako se pitate kako stati na kraj komarcima – i to dugoročno – imamo nekoliko ideja. Određene biljke poput lavande, metvice, nevena, bosiljka i limunske trave poznate su po tome što odbijaju komarce. Posadite ih oko kuće ili na prozorskim daskama kako biste smanjili broj komaraca u blizini.

Također, rješenje je i korištenje eteričnih ulja poput eukaliptusa, citronele, lavande i čajevca. Možete ih koristiti u raspršivačima ili ih nanijeti na kožu kao prirodnu zaštitu.

Svijeće napravljene od citronela ulja također su korisne u odbijanju komaraca. Postavite ih na terase ili balkone kako biste stvorili zonu bez komaraca.


Pročitajte više: Zagrepčane izgrizle stjenice. Jesu li opasne i kako ih se riješiti?


Korištenje komercijalnih sredstava

Ako prirodne metode nisu dovoljne, postoje i komercijalna sredstva koja mogu pomoći u kontroli komaraca. Insekticidi u obliku sprejeva, zamki ili roleta mogu biti učinkoviti u eliminaciji komaraca. Pazite da koristite proizvode koji su sigurni za ljude i kućne ljubimce.

Postoje i elektronički uređaji koji emitiraju ultrazvučne valove ili ispuštaju insekticid u zrak, stvarajući zaštitnu zonu oko vašeg doma.

Također, postavljanje dobrih starih mreža na prozore, vrata i krevete može biti vrlo učinkovito u sprječavanju ulaska komaraca u dom.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

odgoda upisa u prvi razred

Broj odgoda upisa djece u prvi razred nikad veći. Doktorica: nespretni...

Sada je i službeno – u Splitsko-dalmatinskoj županiji, uključujući i grad Split, ove je školske godine registrirano najviše odgoda upisa u...
- Advertisment -