Je li posao danas teret ili zadovoljstvo?

U današnjem dinamičnom radnom okruženju, pitanje o prirodi rada postaje sve relevantnije: je li posao izvor zadovoljstva ili teret koji nas značajno opterećuje? 

Mnogi se suočavaju s izazovima koji svakodnevni rad pretvaraju u izvor stresa, tjeskobe i iscrpljenosti. Pritisci poput rokova, ambicioznih ciljeva te zahtjeva nadređenih i kolega mogu stvoriti osjećaj da je odgovornost za uspjeh organizacije isključivo na našim leđima, što može dovesti do izgaranja i gubitka motivacije. Kada posao postane teret, fokusiramo se isključivo na preživljavanje u radnoj sredini, a dugotrajni stres može ozbiljno ugroziti mentalno i fizičko zdravlje.

O ovim pitanjima i još mnogočemu, razgovarat ćemo 28. kolovoza na networking breakfastu u Mövenpick Hotel u Zagrebu. Prijave su otvorene.

Kako preuzeti kontrolu nad životom

U eri brzih promjena i visokih očekivanja, važno je preuzeti kontrolu nad svojim radnim životom. Umjesto da se osjećamo opterećenima, trebali bismo usmjeriti pažnju na izgradnju radne kulture koja zaposlenicima omogućuje da pronađu zadovoljstvo u onome što rade. Stvaranje radnog okruženja koje potiče rast i ispunjenje ključno je za osnaživanje zaposlenike i poticanje osjećaja cijenjenosti i motivacije.

Organizacije koje prepoznaju važnost mentalnog zdravlja svojih zaposlenika i nastoje stvoriti podržavajuću atmosferu mogu pomoći da posao ponovno postane izvor zadovoljstva.

Kako bismo olakšali ovaj izazov, predstavit ćemo novitet na hrvatskom tržištu – pristup inspiriran idejama Viktora Emila Frankla, poznatog neuropsihijatra i utemeljitelja logoterapije i egzistencijalne analize (tzv. “treće bečke psihoterapijske škole”). Frankl je vjerovao da pronalaženje smisla u životu nije samo ključno za mentalno zdravlje, već i za uspjeh u radu.


Pročitajte više: Lideri, znamo kako se nositi s javnim kritikama


Kako biti motiviraniji, zadovoljniji, sretniji…?

Zamislite radno okruženje usmjereno na smisao, gdje se zaposlenici osjećaju cijenjenima i imaju priliku uskladiti svoje profesionalne ciljeve s osobnim vrijednostima. Takva korporativna kultura ne samo da poboljšava opće blagostanje zaposlenika, već i povećava produktivnost i kreativnost.

Pristup integrira Franklova filozofska načela u svakodnevne radne procese, omogućujući zaposlenicima da promijene svoj odnos prema radu i uspostave dublju povezanost s vlastitim ciljevima. To rezultira većom motivacijom, zadovoljstvom, poboljšanom radnom atmosferom, jačanjem timskog duha i emocionalnim blagostanjem. Uspjeh organizacije ovisi o njenim ljudima, a zadovoljstvo i angažman zaposlenika ključni su za održivi rast i razvoj.


Pročitajte više: Žrtvujete li vlastite vrijednosti prilikom donošenja poslovnih odluka?


Učimo od stručnjakinja

Na ovom edukativnom doručku imamo prilike slušati stručnjakinje koje već godinama pa i desetljećima rade na pitanjima dobrobiti u radnom okruženju. Svoja će znanja, iskustva i savjete podijeliti Lea Murn, Sanja Pavičić Maslać i Sanja Varlaj.

Murn je doktorica medicine, specijalizantica psihijatrije, psihoterapeutkinja i logoterapeutkinja s dubljim interesom u područjima stresa i traume. Njezina istraživanja fokusiraju se, između ostalog, na sindrom sagorijevanja, stres, anksioznost i depresiju.

Sanji Pavičić Maslać nakon dugogodišnjeg profesionalnog iskustva na rukovodećim pozicijama u područjima financija, računovodstva i kontrolinga u domaćim i stranim tvrtkama, uz brojna profesionalna očekivanja i stresove, kao majka četvero djece različite razvojne dobi, želja za promjenom činila joj se razložnom i mogućom. Završila je četverogodišnju izobrazbe iz logoterapije i egzistencijalne analize, kao i propedeutiku psihoterapije. Osim toga, stekla je diplomu iz teološke kulture te završila još niz seminara, edukacija i tečajeva iz logoterapije. U proljeće 2023. godine osnovala je Viktor Frankl Centar u Zagrebu, a suosnivačica je i predsjednica udruge Centar za osobni rast i razvoj “Pričaj mi o sebi”.

Svoja će znanja prenijeti i mag. oec, NLP Master practitioner & business coach Sanja Varlaj. Varlaj se svojedobno našla na listi 100 najutjecajnijih poslovnih žena u Hrvatskoj, koju je objavio časopis Nacional. U karijeri prolazi mnoge renomirane kompanije kao što su McDonald’s, Lura d.d. (Dukat, Sirela), Beiersdorf (Nivea), Zubak Holding, L’Oreal, Keune Haircosmetics. Završila je i stekla naziv NLP Master practitioner i business coach te je član Hrvatske udruge coacheva. Prije 8 godina osniva svoju firmu „SV Education & Consulting“, a ističe se njezino iskustvo u savjetovanju kod pokretanja ili reorganizacije poslovanja, osobnog razvoja lidera i liderskih vještina, izrade strategije marketinga i poslovanja, analize tržišta te uskoro i savjetovanja kao terapeut.

Pridružite nam se i otkrijte kako primjena strategija usmjerenih na smisao može oblikovati korporativnu kulturu koja potiče zaposlenike da daju najbolje od sebe. U takvom okruženju, posao postaje više od obične obaveze.

Na događaju će biti predstavljena i istoimena knjiga „Posao danas – teret ili zadovoljstvo?“

Foto: Women in Adria

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zeleni čaj ljekovitost

Što se dogodi u vašem tijelu kad pijete zeleni čaj?

Istraživanja pokazuju da bi zeleni čaj mogao biti jedan od najzdravijih napitaka koje možete piti. Stručnjaci su otkrili sve prednosti konzumacije...
- Advertisment -