Problemi sa spavanjem u menopauzi: 5 savjeta kako se dobro naspavati

Problemi sa spavanjem u menopauzi nisu neuobičajena pojava i javljaju se kod većine žena. Naime, gotovo 40 do 60 posto žena ima neku vrstu poteškoća sa spavanjem tijekom razdoblja menopauze, a razlog najčešće leži u smanjenoj proizvodnji estrogena.

Naime, već kod prvih simptoma menopauze javljaju se umor i iscrpljenost, ali i tegobe sa spavanjem. Na kvalitetu sna dodatno utječu i “valunzi” odnosno vazomotorne tegobe koje se javljaju kod 30 posto žena u početnoj fazi menopauze. Napadi valova vrućine najčešći su noću, a razlog leži u hipotalamusu gdje se nalazi termoregulacijski centar, a koji se s vremenom ipak bolje privikava na smanjenu koncentraciju estrogena pa se i valunzi smanjuju.

Što je menopauza?

Menopauza se javlja nakon reproduktivnog razdoblja žene, a kod svake nastupa u različitim godinama i s različitim simptomima. Kod nekih žena javlja se prije, kod nekih kasnije, a ovisi o funkciji jajnika svake žene. Naime, u menopauzi dolazi do pada proizvodnje ženskih spolnih hormona – estrogena i progesterona što utječe i na mogućnost začeća.

Prosječna žena u svom reproduktivnom životu ima oko 400 ciklusa tijekom kojih će ovulirati 400 jajnih stanica, a sam proces sazrijevanja potrošit će oko 20.000 folikula.

Nakon 40. godine broj folikula počinje opadati te dolazi i do prvih nepravilnosti u menstrualnom ciklusu. U trenutku kada se svi folikuli potroše i promijeni se proizvodnja hormona, možemo reći da nastupa razdoblje menopauze kod žene.

Menopauza u prosjeku nastupa oko 50. godine i unaprijed je genetski predodređena. Tada dolazi do prestanka menstruacijskog krvarenja i proizvodnje spolnih hormona što dovodi do različitih simptoma – kod nekih i izraženijih.

Budući da ženski spolni hormoni imaju utjecaj na mozak, kosti, urogenitalni sustav, krvne žile i sluznice, možemo reći da razdobljem menopauze nastupa poprilično turbulentno razdoblje za ženu koje utječe na kvalitetu života, a jedan od čestih simptoma koji muči žene u menopauzi su i poteškoće sa spavanjem.


Pročitajte više: 9 koraka za stvaranje savršene rutine prije spavanja


5 savjeta za miran san i brže usnivanje u menopauzi

Dovoljno sna svake noći utječe na psihofizičko zdravlje, a u razdoblju tegoba sa spavanjem potrebno je više napora kako bi se obavile svakodnevne obveze. I vas prati osjećaj iscrpljenosti tijekom dana i pitate se kako se opustiti i lakše usnuti u trenucima kada vas obuzimaju valunzi, a san vam ne ide na oči?

Kako se ne biste budili umorni jer niste uspjeli uhvatiti dovoljno sna, donosimo 5 savjeta uz koje biste mogli brzo i lako utonuti u san.

Sinergija magnezija citrata, matičnjaka, valerijane i melatonina

Ako želite dodati životu mirnog sna, opustiti se prije spavanja te lakše usnuti da biste bili spremni za sve poslovne i privatne pustolovine sljedećeg dana, isprobajte formulu za opuštanje i brže usnivanje te za miran san. 

Nutripharm® Magnezij citrat SAN formula je za spavanje s trostrukim učinkom – opušta organizam, doprinosi bržem usnivanju i mirnom snu. Magnezij citrat omogućit će bržu apsorpciju i veću iskoristivost magnezija, a važno je naglasiti i da ovaj mineral doprinosi normalnoj funkciji živčanog sustava.

Proizvodu su ciljano dodani ekstrakti matičnjaka i valerijane. Naime, matičnjak doprinosi opuštanju što je izrazito važno u prilagodbi na promjene u menopauzi. Valerijana doprinosi mirnom snu, dok melatonin doprinosi skraćenju vremena potrebnog da zaspite, a koristan učinak postiže se uzimanjem 1 mg melatonina kratko prije spavanja.

Stoga, kod problema s usnivanjem, čestih buđenja noću, poremećaja sna uzrokovanih stresom i općenito lošeg sna, isprobajte Magnezij citrat SAN koji ne uzrokuje navikavanje pa se može koristiti i tijekom dužeg razdoblja.

Opustite se u toploj kupki

Netom prije odlaska na spavanje uživajte svim osjetilima u toplom tušu ili još bolje toploj kupki. Napunite kadu vodom i priuštite si ugodnu kupku s opuštajućim eteričnim uljima poput matičnjaka i lavande. Kombinacija eteričnih ulja i tople vode opustit će tijelo i pomoći vam da lakše i mirnije zaspite.

Čitajte knjigu koja vas opušta

Umjesto da večer provodite čitajući vijesti ili posjećujući društvene mreže, uzmite knjigu i pročitajte nekoliko stranica. Vrlo brzo san bi vam mogao doći na oči. Pripazite jedino na žanr. Preporuka je da štivo bude lagano, a izbjegavajte trilere i horore.


Pročitajte više: Koliko sna nam je potrebno za kvalitetno funkcioniranje?


Izbjegavajte pića s kofeinom

Kava, zeleni ili crni čaj nisu idealan izbor za kasne poslijepodnevne sate. Ako želite uživati u toplom napitku prije odlaska na spavanje, odaberite toplo mlijeko, kakao ili beskofeinsku kavu. Kofein u kombinaciji s problemima sa spavanjem može samo dodatno odmoći u večernjim satima i odgoditi usnivanje.

Konzumirajte laganu hranu

Želite li lakše zaspati, izbjegavajte teške obroke prije spavanja. Preporučuje se posljednji obrok konzumirati dva sata prije odlaska na spavanje, a on bi trebao biti lagan i količinski ne preobilan. Odličan izbor bit će neka vrsta salate, topli griz s kakaom ili piletina u tortilji s avokadom.

Problemi sa spavanjem u menopauzi mogu biti raznovrsni i mogu se razlikovati od žene do žene. Neke žene neće moći dugo usnuti, druge će se često buditi noću uz ostale simptome menopauze poput “valunga”, a neke će se probuditi ranije i neće više moći zaspati. Bez obzira na to koju vrstu tegoba sa spavanjem imali, pokušajte putem navedenih prijedloga ostvariti lakši i miran san.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zeleni čaj ljekovitost

Što se dogodi u vašem tijelu kad pijete zeleni čaj?

Istraživanja pokazuju da bi zeleni čaj mogao biti jedan od najzdravijih napitaka koje možete piti. Stručnjaci su otkrili sve prednosti konzumacije...
- Advertisment -