3 lekcije koje ćemo ponijeti s ovogodišnjih Olimpijskih igara

Završile su Olimpijske igre u Parizu, mega događaj koji je pratio cijeli svijet. Više od 10.000 sportaša i sportašica u dva tjedna natjecalo se na ulicama i u arenama Pariza. Igre su obuhvatile 30-ak sportova, a zabilježeno je više od 300 natjecanja. Neki trenutci pamtit će se više od drugih, Hrvati će zasigurno pamtiti svojih 7 osvojenih medalja, a evo i tri lekcije koje su se posebno urezale u pamćenje, nadamo se, cijelom svijetu.

Vlastite nesigurnosti slome nas više nego snaga protivnika

Nitko nas ne može sabotirati kao mi sami sebe… Talijanska boksačica Angela Carini (25) nakon svega 45 sekundi predala meč protiv alžirske predstavnice Imane Khelif (25) i uzviknula “ovo nije fer”. Dezinformacije i transfobija dovele su do toga da je Talijanki više naškodila vlastita nesigurnost nego li njezina protivnica. Tko zna gdje bi Talijanka dogurala na Olimpijadi da dezinformacije o tome kako je Imane Khelif “biološki muškarac” nisu poljuljale samopouzdanje.

Imane, koja se u Alžir vraća sa zlatnom medaljom oko vrata, a za koju su mediji pisali da je biološki muškarac koji je fizički nadmoćan nad ženama, već je ranije gubila. Izgubila je čak 20% internacionalnih borbi. Nije, dakle, nedodirljiva, a Talijanku je porazio vlastiti strah i predrasude. Radi njih je odustala. Predala se.

Također, valja napomenuti kako je nemoguće da bi Alžir uopće poslao transrodnu osobu na natjecanje. Zakonski je nemoguće da Imane kao državljanka Alžira pristupi procesu tranzicije i promjene spola jer je homoseksualnost u Alžiru kriminalizirana i kažnjava se zatvorskim kaznama. Iako nema službenih dokaza da Imane ima XY kromosome, kao što se to piše, ako to i jest slučaj to ne pobija činjenicu da je Imane žena. Naime, jedna od 2000 beba rodi se interspolno odnosno s tjelesnim karakteristikama koje su drugačije od onoga što se smatra ‘tipičnim’ za muško ili žensko.

Ova situacija uči nas da se u životu treba ‘uzdati u se i u svoje kljuse’. Odnosno oslanjati se na svoje vlastite sposobnosti, trud i resurse. To je jedino na što možemo utjecati i što možemo graditi. U osnovi, situacija pokazuje koliko su važni samopouzdanje i samostalnost kako bismo postigli svoje ciljeve.


Pročitajte više: Atletičarki zbog trudnoće smanjili sponzorstvo za 70 posto. Evo kako je uzvratila


Nema uspjeha bez podrške

Ovogodišnje Olimpijske igre bile su pune ljubavi, podrške i razumijevanja, a raduje nas vidjeti da se sportaši i sportašice nisu libili svoje afekcije pokazati u javnosti već su srčano proslavili svoje uspjehe sa svojim voljeni osobama. Čak su šestere zaruke ‘pale’ u Parizu i potvrdile zašto Pariz nosi epitet grada ljubavi.

Američki veslač Justin Best ostvario je dvije pobjede u Parizu, a zaprosio je djevojku Lainey Duncan, s kojom je u vezi devet godina, usred prijenosa emisije.

Američki bacač kugle Payton Otterdahl zaprosio je djevojku Maddy Nilles ispred Eiffelovog tornja. Otterdahl je na Instagramu podijelio slatke fotografije prosidbe.

Nakon što je Huang Yaqiong osvojila zlatnu medalju u badmintonskim mješovitim parovima, njezin kolega za nju je imao još jedno iznenađenje. Liu Yuchen dao je Huang buket cvijeća i kleknuo na jedno koljeno kako bi je zaprosio pred publikom u La Chapelle Areni.

Prije tri godine partneri Sarah Steyaert i Charlotte Picon rekli su im da će ih zaručiti ako kući donesu zlatnu ili srebrnu medalju. Osvojile su broncu, ali ipak su ih dočekali i dijamanti!

Unatoč tome što nije osvojila medalju u utrci na 3000 metara sa zaprekama, francuska atletičarka Alice Finot je na kraju bila nasmijana. Nakon što je postavila europski rekord, zaprosila je svog dečka, španjolskog triatlonca Brunu Martíneza Bargielu, koristeći pribadaču na kojoj je pisalo “Ljubav je u Parizu”.

Osim zaruka, oduševila nas je i glasna i srčana podrška koju je svojoj supruzi pružao atletičar Hunter Woodhall. Ove igre pokazale su koliko ljudima znači dobra podrška i ljubav na putu ostvarenja njihovih ciljeva.


Pročitajte više: Kako je ovogodišnja Olimpijada ujedinila žene


Kad žena podržava ženu, čudesne stvari se događaju

Ovogodišnja Olimpijada protekla je u znaku žena koje su bodrile i podržavale jedna drugu. Upravo podržavajuća atmosfera potiče samopouzdanje i bolje rezultate, a brojne su sportašice u Parizu jedna drugoj pokazale upravo to – podršku koja daje vjetar u leđa.

Jedan trenutak posebno se izdvaja: Simone Biles i Jordan Chiles s ljubavlju su se poklonile svojoj brazilskoj suparnici Rebeci Andrade nakon što ih je pobijedila i uzela zlatnu medalju. Na Olimpijskim igrama u Parizu 2024., Andrade je postala najodlikovanija brazilska sportašica u povijesti, nakon osvajanja četiri medalje: jedne zlatne, dvije srebrne i jedne brončane. Pobijedila je Biles za zlatnu medalju, ali 27-godišnja olimpijka na kraju je prišla svojoj suparnici Rebeci Andrade kako bi joj čestitala uz „high-five“ i veliki zagrljaj.

Trenutak kad su se naklonile svojoj suparnici mnogi opisuju kao sliku dovoljno snažnu da prikaže pravi duh Olimpijskih igara.

Ovakvi trenutci pokazuju nam koliko je važno i lijepo zajedništvo, prijateljstvo i pozitivno rivalstvo. Žena ženi ne smije i ne treba biti vuk već podrška. Tako se čine nevjerojatne stvari, uspjesi, rekordi i stvara povijest.

Foto: Instagram / službene web stranice Olimpijskih igara u Parizu

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

odgoda upisa u prvi razred

Broj odgoda upisa djece u prvi razred nikad veći. Doktorica: nespretni...

Sada je i službeno – u Splitsko-dalmatinskoj županiji, uključujući i grad Split, ove je školske godine registrirano najviše odgoda upisa u...
- Advertisment -