10 ‘red flagova’ koji pokazuju da ste emocionalno vezani za posao

Osjećate se preopterećeni poslom? Možda ćete se iznenaditi kad vam kažemo da za to nije kriv samo vaš posao nego i – vi sami. Maria Gocs, suosnivačica Holinstincta, ekspertica je koja pruža vodstvo prilikom savladavanja resiliance i stres managementa, a definirala je 10 takozvanih ‘crvenih zastavica’ koje sugeriraju da ste previše emocionalno vezani za posao. Ako osjećate ovih 10 znakova, vrijeme je da razmislite o promjeni.

Deset ‘red flagova’

Stalno razmišljate o poslu

Čak i tijekom privatnog vremena ili vikendom, posao vam je uvijek na umu.

Kritiku na poslu shvaćate osobno

Povratne informacije o vašem radu doimaju se kao osobni napad i duboko utječu na vaše raspoloženje.

Žrtvujete osobno vrijeme

Često se odričete društvenih aktivnosti, hobija, pa čak i vremena za obitelj radi posla.

Osjećate se tjeskobno kada ste odsutni

Uzimanje slobodnog vremena ili izbivanje s posla čini da se osjećate tjeskobno ili nelagodno.

Tražite potvrdu na poslu

Vaš osjećaj samopoštovanja uvelike je povezan s vašim postignućima i priznanjima na poslu.


Pročitajte više: Godišnji odmor je patnja kad ne znaš kako odmoriti


Redovito se preopterećujete

Dugo radno vrijeme i neprestani prekovremeni rad za vas su postali norma, čak i bez pitanja.

Imate poteškoća s opuštanjem

Opuštanje nakon posla je teško jer uvijek razmišljate o sljedećem zadatku ili projektu.

Bojite se neuspjeha

Pomisao na pogrešku ili neuspjeh na poslu uzrokuje značajan stres i tjeskobu.

Stavljate posao ispred zdravlja

Zanemarujete svoje fizičko i mentalno zdravlje kako biste ispunili radne zahtjeve, često preskačete obroke ili spavanje.

Osjećate se krivima zbog pauza

Odlazak na pauzu ili godišnji odmor čini se pogrešnim i brinete se da ćete zaostati ili da ćete biti viđeni kao manje predani.


Pročitajte više: Stručnjaci otkrili koliko dana godišnjeg odmora je dovoljno


Kako možete početi mijenjati ove navike?

Promjena navika koje vas emocionalno vežu za posao zahtijeva svjesni napor i određene strategije. Zato donosimo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći da počnete mijenjati ove obrasce. Promjena ovih navika zahtijeva vrijeme i upornost, ali dugoročno može značajno poboljšati vaše mentalno i fizičko zdravlje, kao i kvalitetu života.

Za početak, postavite jasne granice. Odredite vrijeme kada ćete završavati s radom svaki dan i pridržavajte se toga. Pokušajte ne raditi izvan tog vremena, osim ako je apsolutno nužno. Nadalje, uvedite rutine za opuštanje. Pronađite aktivnosti koje vam pomažu da se opustite i oslobodite stresa, poput vježbanja, čitanja, meditacije ili provođenja vremena s obitelji i prijateljima. Naša topla preporuka je da prakticirate mindfulness. Mindfulness tehnike, poput meditacije ili vježbi disanja, mogu vam pomoći da ostanete prisutni u trenutku i smanjite tjeskobu povezanu s poslom.

Također, razvijajte hobije. Posvetite vrijeme aktivnostima koje vas ispunjavaju i koje nemaju veze s poslom. To vam može pomoći da ponovno uspostavite ravnotežu između poslovnog i privatnog života. Možda najvažnije od svega, dajte već jednom prihvatite nesavršenost! Naučite prihvatiti da nije moguće uvijek biti savršen. Neuspjesi su dio života i pružaju priliku za učenje i rast. Potražite podršku – razgovarajte s prijateljima, obitelji ili terapeutom o svojim osjećajima. Ponekad ‘vanjska’ perspektiva može pomoći u prepoznavanju problema i pronalaženju rješenja.

Ako je moguće, delegirajte dio svojih zadataka drugima. To vam može pomoći da se oslobodite preopterećenja i usredotočite se na važnije aspekte posla. Povrh toga, postavite si realne ciljeve. Postavljanje realnih i dostižnih ciljeva može vam pomoći da smanjite pritisak koji si sami namećete. U tome vam može pomoći SMART tehnika.

Ne zaboravite da su pauze važne. Kako one dnevne, tako i one godišnje – planirate godišnje odmore koji će vam pomoći da se odmorite, pa čak i da vam odmor ‘dosadi’ pa se napunjenih baterija i puni elana ponovno vratite na svoj voljeni posao.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zeleni čaj ljekovitost

Što se dogodi u vašem tijelu kad pijete zeleni čaj?

Istraživanja pokazuju da bi zeleni čaj mogao biti jedan od najzdravijih napitaka koje možete piti. Stručnjaci su otkrili sve prednosti konzumacije...
- Advertisment -