Toplinski val se nastavlja. Evo što učiniti ako se osjećate loše

Toplinski val se nastavlja – cijela Hrvatska od jučer je “u crvenom”. Crveni meteoalarm je na snazi, a temperature diljem zemlje uglavnom premašuju 35 Celzijevih stupnjeva. Osijek, Slavonski Brod i Knin broje čak 37, a ni idućih dana neće biti puno bolje. Ruše se čak i ljetni rekordi u potrošnji električne energije. Grad Zagreb zbog visokih je temperatura omogućio besplatan ulaz na gradske bazene ovog vikenda.

toplinski val
Foto: DHMZ

Ako se osjećate loše, poduzmite ove korake

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) savjetuje da učinite sljedeće korake ako se vi ili netko oko vas osjeća loše uslijed visokih temperatura:

  • Potražite pomoć ako imate vrtoglavicu, osjećate slabost, nemoć i tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju. Što prije otiđite u hladniji prostor i izmjerite temperaturu.
  • Popijte vodu ili voćni sok da nadoknadite tekućinu.
  • Smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili trbuhu, često nakon rada ili vježbe po vrlo vrućem vremenu. Pijte tekućinu koja sadrži elektrolite, a u slučaju da grčevi ostanu prisutni duže od jednog sata, potražite medicinsku pomoć.
  • Savjetujte se s liječnikom u slučaju drugih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju.

Pročitajte više: Hrvatska se crveni, vrućine su nesnosne… DHMZ objavio važne preporuke


Toplinski val – Kako pomoći ljudima oko sebe?

Ako neki član vaše obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), grčeve i/ili su bez svijesti, odmah zovite liječnika/hitnu pomoć. Dok čekate na liječnika/hitnu pomoć, smjestite osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignite joj noge i kukove, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem – kao što su hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz ventilator i špricanje kože vodom temperature od 25 do 30 stupnjeva.

Mjerite temperaturu tijela. Hladite osobu dok se tjelesna temperatura ne spusti ispod 38 stupnjeva. Nemojte davati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj.

Foto: Canva / DHMZ


POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kako se riješiti smrada u autu

Trik uz koji će vam auto mirisati svježe: Tajna leži u...

Dok redovito čišćenje može imati veliki utjecaj na održavanje automobila, određeni trikovi mogu učiniti da vaš automobil tjednima miriše svježe -...
- Advertisment -