Stručnjaci otkrili koliko dana godišnjeg odmora je dovoljno

Dva tjedna, dva mjeseca ili nešto između – koliko je godišnjeg odmora potrebno? Nikad ga dosta, slažu se mnogi. I dok jedni najviše vole uzeti si što više godišnjeg odmora u komadu, i to po mogućnosti ljeti, drugima je draži koristiti ga ‘pomalo’ i to po mogućnosti mudro ga spojiti s neradnim danima i vikendima.

Godišnji odmor predstavlja jedno od najiščekivanijih razdoblja u godini za većinu ljudi. To je vrijeme kada se konačno možemo odmaknuti od svakodnevnih obaveza i stresa, te se posvetiti sebi i svojim najmilijima. Jedno od ključnih pitanja koje se postavlja kada govorimo o godišnjem odmoru jest koliko je zapravo godišnjeg odmora potrebno? Iako će odgovor na ovo pitanje varirati od osobe do osobe, postoje određeni čimbenici koji mogu pomoći u određivanju idealne dužine odmora.

Što savjetuju stručnjaci?

Neki ljudi se brže oporavljaju i osjećaju se revitalizirani nakon samo nekoliko dana, dok drugima može biti potrebno više vremena da se u potpunosti opuste i napune energijom. Razumijevanje vlastitih potreba i preferencija ključno je za određivanje optimalne dužine odmora.

Također, intenzitet i stres koji prate vaš posao mogu značajno utjecati na to koliko vam je odmora potrebno. Ako je vaš posao vrlo stresan ili zahtjevan, možda ćete trebati duži odmor kako biste se u potpunosti oporavili i vratili energiju. Ako ste u prošlosti imali problema s opuštanjem ili se niste osjećali potpuno oporavljeno nakon odmora, možda ćete trebati duže razdoblje da biste osjetili stvarnu koristi od odmora.

Stručnjaci koji se bave medicinom rada kažu da su idealna dva tjedna odmora u komadu, ali napominju, od toga koliko smo na godišnjem odmoru, bitnije je nešto drugo, a to je napraviti neku promjenu, piše Dnevnik.hr. Isprobajte neku novu aktivnost, posjetiti neko novi mjesto, isprobajte novo jelo – bilo kakav izlazak iz rutine bit će od velike koristi.

No jedno je sigurno – ako želite dobro odmoriti – ne nosite posao sa sobom jer ako se dobro odmorimo, kad se vratimo na posao, bit ćemo produktivniji. Kad se maknemo od posla vraća nam se naš prirodni cirkadijalni ritam, poboljšava se san, relaksiramo se i smanjuje se stres…

A također, zaposlenici koji redovito idu na godišnji odmor lojalniji su.


Pročitajte više: Godišnji odmor je patnja kad ne znaš kako odmoriti


Godišnji odmor potreban je za zdravlje srca

Putovanja traju barem tjedan do 2 tjedna povezana su s najpovoljnijim promjenama u ponašanju. Prema riječima Ty Fergusona, doktoranda i suradnika na istraživačkom projektu na Sveučilištu Južne Australije, tjedan ili dva odmora su dovoljni da se osoba ‘prilagodi’ na promjenu u novoj rutini u načinu na koji provodi svoje vrijeme. Međutim, Ferguson je također rekao da su neke pozitivne promjene u ponašanju zabilježene neovisno o trajanju odmora.

„To podržava poruku da bilo kakav prekid u uobičajenoj radnoj rutini može biti koristan za zdravlje“.

Mala studija iz 2019. godine otkrila je da odmor može pomoći u zaštiti od stanja poput visokog krvnog tlaka i visokih razina šećera u krvi, koji mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. Studija je također pokazala da je više malih ‘epizoda’ odmora – a ne nužno ukupan broj dana odmora – bio povezan s zdravstvenim koristima.


Pročitajte više: Je li se vaš godišnji odmor pretvorio u popis obveza


Odmor kao navika

Stručnjaci se slažu da je korisno razmišljati o uzimanju vremena za opuštanje i uživanje kao o zdravoj navici koja će imati dugoročne koristi te pridonijeti dugoročnom zdravlju.

„Ako perete zube svaki dan dvije minute, šanse za razvoj karijesa su znatno manje nego ako perete zube samo jednom godišnje i to dugotrajno,” rekao je doktor znanosti Bryce Hruska.

Drugim riječima, odmor—poput drugih važnih zdravstvenih ponašanja—može biti najkorisniji za naše zdravlje kada ga učinimo navikom koja je integrirana u naše živote.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

odgoda upisa u prvi razred

Broj odgoda upisa djece u prvi razred nikad veći. Doktorica: nespretni...

Sada je i službeno – u Splitsko-dalmatinskoj županiji, uključujući i grad Split, ove je školske godine registrirano najviše odgoda upisa u...
- Advertisment -