Prvi put žena na čelu Hrvatske odvjetničke komore!

Hrvatska odvjetnička komora po prvi put ima ženu za predsjednicu. Na Skupštini HOK-a delegati svih odvjetničkih zborova u Hrvatskoj na to mjesto izabrali su Ivu Markotić Bagarić, odvjetnicu iz Zagreba. U gotovo stotinu godina postojanja, krovna organizacija odvjetnika na čelu nije imala ženu. Na ovoj će funkciji Markotić Bagarić biti sljedeće tri godine.

Percepcija javnosti prema odvjetnicima često negativna

“Izuzetna mi je čast stajati danas pred vama u ovoj ulozi, izuzetna je to čast, ali i velika odgovornost”, rekla je nakon izbora. Istaknula je i da su danas izazovi koji se postavljaju pred odvjetništvo sve raznovrsniji, kompleksniji i češći. Percepcija javnosti prema odvjetnicima često je negativna.

“Sve kolegice i kolege koji obavljaju predanu svoju odvjetničku službu, pružajući pravnu pomoć svojim strankama na najbolji mogući način, poštujući sve postulate odvjetništva, najbolji su odraz toga kakva bi ta percepcija zapravo trebalo biti”.

Naglasila je da Hrvatska odvjetnička komora svojim članovima mora omogućiti odgovarajuću podršku i neometano obavljanje službe te bolji položaj odvjetnika u društvu. Izbornoj Skupštini prisustvovao je i Damir Habijan, ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije te Ivan Malenica, bivši ministar pravosuđa.


Pročitajte više: Savjeti top odvjetnica za uspješnu pravnu karijeru!


Već je obnašala mnoge dužnosti

Markotić Bagarić u imenik odvjetnika HOK-a upisana je 2005. godine, tri godine nakon što je diplomirala na Pravnom fakultetu u Zagrebu te godinu nakon što je položila pravosudni ispit. Partnerica je u odvjetničkom društvu Hanžeković & partneri d.o.o.

U Komori je dosad obnašala dužnost glavne tajnice, bila je članica Izvršnog i Upravnog odbora te članica Stručnog vijeća Odvjetničke akademije HOK-a te raznih komisija i radnih skupina unutar Komisije. Predstavljala je HOK i na brojnim međunarodnim susretima. Također i ispituje na pravosudnim ispitima iz područja upravnog i radnog prava.

Na redovitoj izbornoj Skupštini HOK-a delegati su prihvatili izvješća tijela HOK-a. Izabrali su nove članove tijela HOK-a i članove Vijeća Vrhovnog suda RH za novo mandatno razdoblje od 2024. do 2027. godine.

Foto: Canva / Hanzekovic.hr

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Lejla Zalihić

Žena, majka, heroj: Skočila u bujicu, plivala tri kilometra i spasila...

Lejla Zalihić iz Butorović Polja kod Konjica spasila je život svoje kćerke na način kako to mogu samo oni najhrabriji, a...
- Advertisment -